Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

...και πάλι ΔΗΚΕΠΑ


Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ΔΗΚΕΠΑ. Από τότε πέρασε πολύς καιρός! Η ΔΗΚΕΠΑ συνέχισε το μοναχικό της δρόμο στο πουθενά! 
Τότε είχαν κατατεθεί κάποιες προτάσεις για σωτηρία – εξυγίανση για μόνιμη βιώσιμη λύση λειτουργίας, αλλά υπήρξε στη συνέχεια απίστευτη ησυχία! Σαν να μην έγινε εκείνη η συνεδρίαση, ως να μην ακούστηκαν τόσα και τόσα! Στις 23-02-12 ο Ζαχ. Ζούπης είχε στείλει επιστολή και ζητούσε συνεδρίαση του ΔΣ. (εδώ), το συμβούλιο συνεδρίασε τέλος Μαρτίου. 
Με λίγα λόγια δεν υπήρξε μια άμεση εγρήγορση για επανεκίνηση, αλλά μικρές διαχειριστικές παρεμβάσεις και μισόλογα για τον κακό "Καλλικράτη" και τα εμπόδια που βάζει!

Η γνωστή αλήθεια σε όλους είναι ότι τα προβλήματα για την επιχείρηση είναι για πολύ καιρό μεγάλα, σχεδόν εκρηκτικά. Οι παραιτήσεις μελών του ΔΣ, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, η δυσκολία χρηματοδότησης είναι κάποια από αυτά. Τότε, πριν τη συνεδρίαση για το μέλλον της ΔΗΚΕΠΑ είχαμε γράψει «το θέμα είναι πολύπλοκο, χρειάζεται τη συστράτευση όλων, αλλά και προσεκτικούς χειρισμούς για να προκύψει μια βιώσιμη πρόταση-απόφαση για το μέλλον της εταιρείας.»
Πέρασε χρόνος, η λειτουργία της επιχείρησης συνεχίστηκε στους ίδιους νωχελικούς ρυθμούς και κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τις ιδέες-προτάσεις σωτηρίας, είτε συμφωνούσε, είτε διαφωνούσε με αυτές!   

Αυτά μέχρι προχθές …και ξαφνικά, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να "εκφράσει σύμφωνη γνώμη" για τον προϋπολογισμό της επιχείρησης, χωρίς να γίνουν κάποιες κινήσεις για την ομαλή βιώσιμη λειτουργίας της.
 Ουσιαστικά κουκουλώνονται τα προβλήματα και η επιχείρηση οδηγείται σε δρόμους δίχως επιστροφή! Άραγε πόση σημασία έχει η ψήφιση ενός προϋπολογισμού, αν εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί ;
Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο
που ανάρτησε στο blog του ο Γ. Τσιρίδης για το συμβούλιο της Τετάρτης. 
"Αύριο Τετάρτη το απόγευμα, στο δημοτικό συμβούλιο εισάγεται μεταξύ άλλων και ένας προϋπολογισμός της ΔΗΚΕΠΑ για “έκφραση σύμφωνης γνώμης” όπως ονομάζεται στην περίπτωση αυτή η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της σχετικής απόφασης του ΔΣ της επιχείρησης.
Θα ψηφίσω ΟΧΙ. Και θα το κάνω γιατί ενώ από τις 20 Φεβρουαρίου 2012 παρουσίασα πρόταση διάσωσης στο μπλογκ αυτό και στο δημοτικό συμβούλιο (και προφορικά αλλά και γραπτά καταθέτοντας τη σχετική πρόταση με αριθμό πρωτοκόλλου) ωστόσο κανείς δεν εδέησε να την κοιτάξει, να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει, δικαιολογώντας την μια ή την άλλη του ενέργεια. 
Η πρόταση αυτή αλλάζει εντελώς τα δεδομένα της ΔΗΚΕΠΑ, την καθιστά ΒΙΩΣΙΜΗ επιχείρηση και προστατεύει ΟΛΟ το προσωπικό της επιχείρησης μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος του στον Δήμο, ενώ εξασφαλίζει ότι θα μπορούν να πληρωθούν τα χρέη προς τους εργαζόμενους και τους ασφαλιστικούς φορείς.
Και ενώ πρόκειται για σανίδα σωτηρίας, αντί να προκαλέσει συναγερμό, προκάλεσε ύπνο και μάλιστα βαθύ. 
Ακόμα και η αντιπολίτευση αμφισβήτησε χλιαρά την εφαρμοσιμότητά της αντί να την υιοθετήσει και να σπρώξει την διοίκηση στην αποδοχή και εφαρμογή της.
Μια πρόταση που έκανε ο Γιώργος Χάσκας για διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου που θα πρέπει να δει το πρόβλημα -και η οποία πρόταση αποτελούσε την ενδεδειγμένη λύση- απορρίφθηκε από όλες τις πλευρές. Αφέθηκε να δει το θέμα το ΔΣ της επιχείρησης, ένα μάλλον αναρμόδιο όργανο για χάραξη πολιτικής. Το ΔΣ αυτό είναι αρμόδιο για την εφαρμογή μιας χαραγμένης από το δημοτικό συμβούλιο αποφασισμένης πολιτικής βούλησης και μόνο εισηγητικά θα μπορούσε να δει το θέμα, δεν είχε όμως ούτε την πρόθεση ούτε την διάθεση να εισηγηθεί το παραμικρό.
Έτσι φτάσαμε στην  σημερινή αφασία και σε έναν προϋπολογισμό που έτσι κι αλλιώς έχει προβλήματα αλλά κυρίως δεν περιλαμβάνει ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ για τη ΔΗΚΕΠΑ, προσπαθεί μόνο να διαχειριστεί ημινόμιμα μια κατάσταση που οδηγεί σε καθολική καταστροφή.
Έχει κι άλλα θέματα το δημοτικό συμβούλιο αλλά αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό καθώς αφορά άμεσα σε πολλούς εργαζόμενους και σε πολύ περισσότερους δημότες που απολαμβάνουν υπηρεσίες και τις οποίες θα στερηθούν αν η ΔΗΚΕΠΑ βουλιάξει.(το κείμενο εδώ)"