Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Την Κυριακή 29-4-12 στον Υδατόπυργο για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές...

Στην πρώτη συνεδρίαση της "Ανοιχτής Επιτροπής Ανάπλασης του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας", που έγινε την Πέμπτη στις 19/4, ανάμεσα στα άλλα, αποφασίστηκε και η διοργάνωση μίας πορείας από τον Υδατόπυργο* μέχρι την παραλία της περιοχής της Ανάπλασης, στο σημείο που είχε ταφεί ο Θεμοστοκλής.

Εκεί θα ζητηθεί από τους παρευρισκόμενους υποψήφιους βουλευτές στη Β' Πειραιώς, όλων των κομμάτων, που έχουν προσκαλεστεί να συμμετάσχουν, να δηλώσουν τη συμφωνία τους με το αίτημα της πορείας και θα ακολουθήσει ένα χάπενιγκ.

Η πορεία αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου στις 10.30 π.μ.
 Στη δεύτερη συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής, που έγινε την Τρίτη 24/4, οι αποφάσεις αφορούσαν στην οργάνωση και προπαγάνδιση αυτής της πορείας.
 Την Πέμπτη, 26/4. θα τεθεί η απόφαση στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να έχει και την έγκρισή του αυτή η κινητοποίηση.
 Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής θα είναι να δηλωθεί προς πάσα κατεύθυνση η διεκδίκηση της ακτής για ελεύθερη χρήση από τους πολίτες, ως χώρος περιπάτου και ήπιας αναψυχής. Η ακτή αυτή, που ξεκινάει από του Κράκαρη (ακτή Βασιλειάδη) και φτάνει μέχρι την ΕΥΔΑΠ (Ακροκέραμος), έχει μήκος 2.5χιλιόμετρα.
Η ακτή και μία έκταση γύρω απ'αυτήν, εμβαδού 32 στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια στον Ο.Λ.Π, για λιμενική χρήση. Στα σχέδια που κάνει τελευταία ο Ο.Λ.Π, φαίνεται πως έχει επιλέξει τη λύση της μίσθωσης αυτής της περιοχής σε ξένους επενδυτές. Να επισημάνουμε πως από το Λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα, δεν υπάρχει η δυνατότητα καμίας προσέγγισης της θάλασσας από τη μεριά των κατοίκων. Το θαλάσσιο μέτωπο της Ανάπλασης είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι κάτοικοι του Δ.Πειραιά για να μπορούν να έχουν μία επαφή με τη θάλασσα.

Η διεκδίκηση της ελεύθερης πρόσβασης στην ακτή και η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή της Ανάπλασης, ήταν τα δύο βασικά αιτήματα των επιτροπών που έδρασαν τα τελευταία 10 χρόνια στη Δραπετσώνα, στο Κερατσίνι και στον Πειραιά. Τώρα, με την νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ανάπλασης του Δήμου, γίνεται μία προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα μετά από 4 χρόνια αδράνειας και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο νέο. Στόχος παραμένει ο ίδιος. Η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όποιον κάτοικο του Δήμου ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Σε προτεραιότητα η επιτροπή έχει αποφασίσει να επεξεργαστεί και να κωδικοποιήσει τις θέσεις της με σαφήνεια, να διαμορφώσει τη στρατηγική της και να προβάλλει δημόσια το διεκδικητικό της πλαίσιο. Αποφάσισε επίσης να ξαναεπανέλθει στο χώρο της Ανάπλασης με μία πιο ολοκληρωμένη και καλύτερα οργανωμένη παρέμβαση, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

*Ο Υδατόπυργος ( Δεξαμενή), βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο της Δραπετσώνας και στη συμβολή των οδών Εθ.Αντιστάσεως και Γρ.Λαμπράκη. πηγή: σταγόνα