Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Άρθρο του Ζαχ. Ζούπη για την πρόταση -συμφωνία της ΔΕΗ στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

ΑΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΟΥΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ


Άρθρο-παρέμβαση του επικεφαλής της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" Ζαχαρία Ζούπη  πηγή

Το θέμα της λειτουργίας της ΔΕΗ στο Κερατσίνι αποτελεί κορυφαίο θέμα για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. 'Έχει τροφοδοτήσει μεγάλους αγώνες που σταθερά είχαν στην στόχευσή τους το σταμάτημα της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου. Μάλιστα, αν η Ελληνική Πολιτεία και οι Διοικήσεις της ΔΕΗ  έδειχναν την στοιχειώδη σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία, το Εργοστάσιο θα έπρεπε να σταματήσει χρόνια τώρα λόγω του Πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Ανάπτυξης και της ΔΕΗ επί Δημαρχίας Γ. Χάσκα. Αυτή είναι και πρέπει να είναι  η κόκκινη γραμμή για οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή όταν έρχεται σε διάλογο με την ΔΕΗ. Πρόκειται για κόκκινη γραμμή που έχει καθοριστεί διαχρονικά από αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δ.Σ τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή είναι και η αδιαπραγμάτευτη θέση της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ".

Υπ 'αυτό το πρίσμα αντιμετωπίσαμε διάφορες φήμες για το περιεχόμενο των συζητήσεων του Δημάρχου Λουκά Τζανή και την πρόσφατη προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα εσπευσμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπ ' αυτό το πρίσμα διαμορφώνουμε και τις θέσεις μας στην Δια παραταξιακή. Πιο συγκεκριμένα.

1. Το Σχέδιο Συμφωνίας Δήμου - ΔΕΗ που έστειλε η Διοίκηση της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων με το Δήμαρχο δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Σύμφωνα με αυτό η ΔΕΗ «δίνει» όσα χρωστάει από το Πρωτόκολλο και μάλιστα όχι όλα, εμφανίζεται να "υποχωρεί" στο θέμα της μη διεκδίκησης εκ μέρους του Πάρκου Πρέσσοφ και της Παιδικής Χαράς(!) και ζητάει ο   Δήμος να συναινέσει στην κατασκευή νέας μονάδας και ουσιαστικά στην ες αεί λειτουργία του εργοστασίου! Είναι φανερό ότι σ' αυτή την βάση δεν μπορεί να υπάρξει καμία Συμφωνία.

2. Στην ζωή επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι σε κορυφαία θέματα της πόλης θα πρέπει να υπάρχει - έστω ως πρόθεση - κοινή παρέμβαση. Ειδικά σε θέματα που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αποδείχτηκε λάθος της Δημοτικής Αρχής να κάνει μόνη της τις διαπραγματεύσεις και να μην ζητάει την συμβολή της Αντιπολίτευσης. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο στο θέμα της ΔΕΗ, αλλά και σε άλλα θέματα όπως η Ανάπλαση των Λιπασμάτων , το Μετρό κ.α  . Επίσης , το κείμενο Συμφωνίας δεν εξηγεί την βιασύνη του Δημάρχου να θέσει το θέμα της ΔΕΗ βιαστικά για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο  της 14-12 ζητώντας να πάρει εξουσιοδότηση να συνεχίσει τις συζητήσεις με βάση το κείμενο αυτό. Η παρέμβαση της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» ήταν καθοριστική στην αναβολή του θέματος και στην σύγκλιση της Δια παραταξιακής που ήταν πρότασή της εδώ και καιρό .

3. Θεωρούμε αυτονόητη την θέση ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να ανταποκριθεί στο σύνολο των δεσμεύσεών της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας δίχως υπεκφυγές .Κάτι τέτοιο είναι αδιαπραγμάτευτο και πρέπει να υλοποιηθεί στο σύνολο των δεσμεύσεων χωρίς να συνδέεται με κατασκευή νέας Μονάδας και την ες αεί λειτουργίας της. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ και στοιχειώδη κίνηση αποκατάστασης της αξιοπιστίας της απέναντι στον Δήμο μας.

4. Η προοπτική κατασκευής και λειτουργίας Νέας Μονάδας βελτιωμένης τεχνολογίας σε επόμενη φάση, όπως το θέτει η ΔΕΗ, θα μπορούσε να συζητηθεί από τον Δήμο μόνο υπό τις εξής πρόσθετες προϋποθέσεις 
 - Την ύπαρξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος λειτουργίας και λήξης της ( π.χ για 10 χρόνια) 
 - Την κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης για όλα τα νοικοκυριά της πόλης, κάτι που πέρα της οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών, θα φέρει και περιβαλλοντική βελτίωση
- Την χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων αναβάθμισης της περιοχής της Ευγένειας - Χαραυγής 
 - Την νομική κάλυψη αυτών των δεσμεύσεων από την ΔΕΗ 
- Την ύπαρξη σε κάθε περίπτωση δυνατότητας λαϊκής έκφρασης για ότι γίνει.

Είναι φανερό, ότι όπως η ΔΕΗ προσπαθεί να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της ως Επιχείρηση, έτσι και εμείς οφείλουμε ως παρατάξεις, αλλά και ως Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών μας. Θεωρούμε ότι με τις θέσεις μας συμβάλουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση