Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Tίποτα δεν έχει κριθεί και το παιχνίδι τώρα αρχίζει..

Αναβρασμός  επικρατεί στο επιτελείο του Τζανή Λουκά μετά τα άσχημα νέα από τις «κρυφές δημοσκοπήσεις»  και την κατώτερη των προσδοκιών συγκέντρωση της παρουσίασης του ψηφοδελτίου, για την οποία είχαν επενδυθεί πολλά.
Το στοίχημα τώρα είναι η επόμενη συγκέντρωση στην πλατεία Ευγενείας . Όλοι επιθυμούν να έχουν πολύ κόσμο και να σβήσουν τις «κακές» εικόνες της τελευταίας  συγκέντρωσης, ώστε να δώσουν το σύνθημα της αντεπίθεσης. Ήδη αυτοκίνητα της κίνησης 5 ημέρες πριν, τριγυρίζουν τους δρόμους διαφημίζοντας το γεγονός. Ακόμα πολύ χαρτί με ανακοινώσεις ρίχτηκε στη λαϊκή της Ευγένειας –Χαραυγής και γενικότερα δίνεται η εντύπωση της έντονης προσπάθειας.
Η βασική αιτία βέβαια αυτής της κινητικότητας είναι τα μηνύματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.  Η στασιμότητα και οι πτωτικές τάσεις που παρουσιάζεται  για την κίνηση σε κάποιες από αυτές είναι το πλεον ανησυχητικό σημείο.
Η κριτική γίνεται κυρίως για τα  νέα πρόσωπα, τα οποία φέρνουν μαζί τους ένα αριθμό ψήφων λόγω επαγγέλματος ή κοινωνικής δράσης, αλλά διώχνουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους και κυρίως ανθρώπους που έχουν κριτική στάση για τα πράγματα και αποτελούν την κρίσιμη μάζα, η οποία θα γύρει την πλάστιγγα τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Επιπλέον η σιωπηρή αποχή των δυσαρεστημένων παλιών μελών που εν μία νυκτι εκτοπίστηκαν από «μεγαλοστελέχη» με διαδρομή σε πολλούς συνδυασμούς,  στέρησαν από την κίνηση τη φρεσκάδα και την έξωθεν καλή μαρτυρία για τις αλλαγές που ευαγγελίζεται μια κίνηση,  με παλιά όμως…δοκιμασμένα στελέχη.
Βέβαια κοινό μυστικό είναι, ότι την  αρνητική εικόνα την ενίσχυσαν οι λάθος κινήσεις στρατηγικής, κινήσεις που εν πολλοίς θυμίζουν τα λάθη της παράταξης που ήταν απέναντι από τη κίνηση «Καλή μέρα» στις προηγούμενες εκλογές.
Κινήσεις όπως:
·         η στοχοποίηση του Αλ. Χρυσού για τον τόπο κατοικίας του, δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων και ότι δεν υπάρχουν σημεία κριτικής σε ουσιαστικά θέματα.
·         Οι βιαστικές και μάλλον αλαζονικές εκτιμήσεις, «δε θα χρειαστούμε δεύτερο γύρο», τρόμαξαν ένα κομμάτι του κόσμου και συσπείρωσαν τις άλλες δυνάμεις.
·         Οι «όψιμες» φωνές εναντίον του μνημονίου, ουσιαστικά προβλημάτισαν τους πολίτες, που μυρίστηκαν τον εμπαιγμό.  Είναι γνωστό ότι κορυφαία στελέχη της κίνησης, υποψήφιοι ή από αυτούς που έχουν εκφράσει τη στήριξη στην κίνηση και έχουν φωτογραφηθεί σε εκδηλώσεις της κίνησης  είναι υπέρ του μνημονίου και ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο που στηρίζει το μνημόνιο.
·         Οι πολλές υποσχέσεις για έργα με εντυπωσιακές μακέτες (υπογειοποίηση της Γρ. Λαμπράκη) σε μια εποχή που τα χρήματα είναι λίγα και οι Δήμοι καταχρεωμένοι, ξύπνησαν στους πολίτες μνήμες από τα παλιά.
·         τα «μεγάλα λόγια» σε σύγκριση πάντα, με το μικρό νοικοκυρεμένο καλάθι που προτείνει ο Αλ. Χρυσός,  εισπράχτηκαν καχύποπτα από τους πολίτες.
Επιπροσθέτως αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί το έργο,  κυρίως η προσωπικότητα του Αλ. Χρυσού που αθόρυβα δημιουργεί μια ζεστή και ανθρώπινη σχέση με τους πολίτες και η γκρίνια των γνωστών ονομάτων-κάποιοι εκ των πραγμάτων δεν θα εκλεγούν-λόγω της άφιξης τόσων προσώπων από τα παλιά ψηφοδέλτια του κ. Μελά και κ. Σαλαλέ, δίνει μια πρώτη εξήγηση για την αντιστροφή του κλίματος που επικρατούσε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το ερώτημα πλέον είναι:  πόσες δυνάμεις θα καταφέρει να κρατήσει η κίνηση ως τη μέρα των εκλογών;
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν έμπειροι συνεργάτες  στην κίνηση, οι οποίοι θα «ξαναδούν» την πορεία έως και τις εκλογές γιατί τώρα πια ξέρουν : τίποτα δεν έχει κριθεί και το παιχνίδι τώρα αρχίζει.
Κερατσίνι 15-10-2010  «Πρόχειρες σκέψεις»