Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ"...


Η επέκταση του μετρό προς Πειραιά, ο αποκλεισμός της περιοχής από τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν ανέδειξαν ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Τις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας,  λεωφορεία και τρόλεϊ!
Οι δυσκολίες μετακίνησης από και προς το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα και η μετακίνηση μεταξύ των γειτονιών είναι σε όλους γνωστές! Το πρόβλημα είχε καταγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά όπως και άλλα προβλήματα της περιοχής είχε αφεθεί να "κοιμάται"!

Τώρα που μπήκε σε κυκλοφορία το μετρό και οι κάτοικοι άρχισαν τις συγκρίσεις με τους γειτονικούς δήμους κάτι άρχισε να κινείται! Δελτία τύπου, διαμαρτυρίες, επιστολή στον πρωθυπουργό, ερωτήσεις στη βουλή, συναντήσεις με αρμόδιους φορείς κλπ!
Καλά είναι όλα αυτά, αλλά μάλλον είναι κατόπιν εορτής! Χάθηκε χρόνος, το πρόβλημα ποτέ δεν αναδείχτηκε σε όλο του το μέγεθος και γενικώς οι αποφασίζοντες φέρθηκαν στην περιοχή με τη γνωστή λογική του "σκουπιδοντεκέ" του λεκανοπεδίου!
Βέβαια, η όποια "πίεση" προς την κυβέρνηση και γενικότερα στα κέντρα αποφάσεων καλό είναι να υπάρχει. Όμως, από εδώ και πέρα, οι δημοτικές αρχές πρέπει να εργαστούν με σχέδιο! Σχέδιο δράσης βραχυχρόνιο με τεκμηριωμένες θέσεις-προτάσεις (ανασχεδιασμός, βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης) και μακροχρόνιο (ένταξη της περιοχής στα μελλοντικά δίκτυα σταθερής τροχιάς)! Απλά πράγματα δηλαδή, ο λόγος της ύπαρξης τοπικής αυτοδιοίκησης!
...Κάποτε, πρέπει η περιοχή να βρεθεί ένα βήμα μπροστά και όχι να "τρέχει" για να προλάβει καταστάσεις!


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»
Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής επισκέφτηκε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κ. Νικόλαο Κουρέτα και του έθεσε για μία ακόμη φορά το αίτημα της πόλης να ενταχθεί το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα στους νέους σχεδιασμούς για την επέκταση του Μετρό.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημα του Δήμου, δηλώνοντας ότι περιμένει τους επόμενους μήνες τη δημοσίευση της συγκοινωνιακής μελέτης του ΟΑΣΑ που θα καταδείξει την αναγκαιότητα νέων επεκτάσεων
Ο Δήμαρχος τεκμηρίωσε την σκοπιμότητα της επέκτασης του μετρό στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας καθώς και τη βιωσιμότητα αυτής της επέκτασης.
Ταυτόχρονα, πρότεινε στην «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό στις γειτονιές μας να κατασκευαστεί γραμμή ΤΡΑΜ που θα ενώνει τις γειτονιές μας με τους σταθμούς του μετρό και ταυτόχρονα θα συνδέει το Κερατσίνι με τη Δραπετσώνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα του Δήμου και θα δώσει σύντομα την απάντηση της εταιρίας.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Καραμανλη και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με αίτημα την αναγκαία επέκταση των γραμμών του μετρό προς δήμους της περιφερειακής ενότητας Πειραιά αλλά και το νησί της Σαλαμίνας

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό που ενώνει τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και τον Πειραιά με το υπόλοιπο λεκανοπέδιο ολοκληρώθηκε και είναι πλέον γεγονός. Αδιαμφησβήτητά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους κατοίκους και τους δημότες αυτών των πόλεων, όμως, καταλαβαίνουμε και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι, οι συνθήκες για τις δικές μας περιοχές δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα.
Για το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, περιοχές της Περιφέρειας Αττικής με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, με πάρα πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε όλη την Αττική, το πρόβλημα της μετακίνησης, της εξυπηρέτησης και της ανάπτυξης παραμένει το ίδιο στάσιμο.
Στο ΜΕΤΡΟ της νέας εποχής που έρχεται, πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μετακίνησης και να απολαμβάνουν τα προνόμια που της αξίζουν.
ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ στο νέο σχεδιασμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την επέκταση του μετρό να συμπεριληφθούν και οι δικές μας περιοχές.
Με εκτίμηση, Ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Σταματάκης, Ο Πρόεδρος Νίκος Πέτσας