Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Σχιστό: Πώς προχωράει το σχέδιο αξιοποίησης των 3.200 στρεμμάτων της Εκκλησίας


Ακόμα και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υπογραφεί η τελική σύμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του
ΤΑΙΠΕΔ, ώστε το τελευταίο να αναλάβει τη διαδικασία αξιοποίησης του μεγάλου ακινήτου, έκτασης περίπου 3.200 στρεμμάτων, στο Σχιστό. Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια του πρόσφατου MoU που υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Ο κ. Αθ. Χριστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Σχιστό ΑΕ, της εταιρείας που ίδρυσε η Εκκλησία για να προχωρήσει το φιλόδοξο σχέδιο, λέει στο Powergame.gr πως στόχος είναι να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) μέσα σε έναν με ενάμιση χρόνο. 
Στο μεσοδιάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με τη βοήθεια του οποίου, όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος, θα οριστικοποιηθεί το μοντέλο αξιοποίησης του ακινήτου, αν δηλαδή γίνουν υποπαραχωρήσεις, πόσες θα γίνουν, η χρονική διάρκεια κ.λπ.
Το αρχικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων, υποδομών logistics (αποθηκευτικών χώρων κ.λπ.), φωτοβολταϊκών, με πιθανή επέκταση της βιομηχανικής ζώνης. Προβλέπονται παράλληλα διπλασιασμός της έκτασης και αναβάθμιση του Περιβαλλοντικού Πάρκου, που σήμερα υπολειτουργεί εκεί που κάποτε ήταν η χωματερή του Σχιστού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Σχιστό ΑΕ υποστηρίζει πως η συμφωνία με τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ για το μεγάλο ακίνητο, που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), δείχνει πως η Εκκλησία θέλει να αξιοποιηθεί με όρους διαφάνειας. Παράλληλα, οι συζητήσεις που υπάρχουν με τους όμορους δήμους δείχνουν πως «επιδιώκει να προχωρήσει την επένδυση σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες».
Για τον λόγο αυτόν, όπως προσθέτει ο κ. Χριστόπουλος, έχει σκοπό να επιλέξει «ηχηρά ονόματα» ως συμβούλους στα διάφορα στάδια της διαδικασίας. Αναφέρει ως παράδειγμα την παρουσίαση που έγινε στον επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων στον τομέα των ακινήτων Cushman & Wakefield, αλλά και το γεγονός πως ένα γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο (η «Παύλος Νινιός & Συνεργάτες) επεξεργάστηκε το πρώτο σχέδιο για το μεγάλο ακίνητο.
Τόσο οι εγκαταστάσεις του Πάρκου Αναψυχής όσο και η εικόνα εγκατάλειψης στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν, κατά τον κ. Χριστόπουλο, την ανάγκη αξιοποίησης και αναβάθμισης του σημαντικού ακινήτου. Ο ίδιος παραπέμπει σε πρόσφατη συνάντηση με τη δημοτική αρχή όμορου δήμου, εκπρόσωποι της οποίας εμφανίστηκαν θετικοί στο σχέδιο, αλλά επισήμαναν πως έχουν ακούσει τις ίδιες υποσχέσεις περί «αναβάθμισης» πολλές φορές στο παρελθόν.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «η δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής».πηγή