Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Οι μαθητικές ταινίες που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη

Κινηματογραφικές δημιουργίες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Το avgi.gr παρουσιάζει 10 ταινίες μικρού μήκους, με δημιουργούς μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από σχολεία όλης της χώρας - αλλά και της Βραζιλίας. Οι ταινίες προβλήθηκαν στο κινηματογράφο "Μελίνα" της Δραπετσώνας στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη και του Solidarity Film Festival Killah-P. Την επιλογή τους επιμελήθηκε η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio από τις συμμετοχές στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Για Παιδιά και Νέους".
Η Μάγδα Φύσσα, «ψυχή» των εκδηλώσεων του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, ευχαρίστησε τους μαθητές και τους καθηγητές τους για την ελπιδοφόρο δημιουργία τους, το Camera Zizanio για την επιμέλεια και τον Δήμο Κερατσινίου για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε.

Φίλο(ι)...Ξένοι - 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου


Η πρώτη ταινία της σειράς ονομάζεται «Φίλο(ι)...Ξένοι» και είναι δημιουργία των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου. Πρωταγωνιστεί ο Χρήστος, ένα ευαισθητοποιημένο παιδί που, όταν του δίνεται η ευκαιρία από το σχολείο του, θέλει να γνωρίσει από κοντά έναν συνομήλικό του από το κοντινό κέντρο υποδοχής προσφύγων του Σχιστού. Δημιουργείται έτσι μια σχέση φιλίας που θα δοκιμαστεί, καθώς παντού υπάρχουν σύνορα.


Ξημερώνει στο Γεντί Κουλέ - 8ο Γυμνάσιο Πειραιά


«Ξημερώνει στο Γεντί Κουλέ» τιτλοφορείται η συνεισφορά των μαθητριών και μαθητών του 8ου Γυμνασίου Πειραιά.
Ένα αγόρι βρίσκει το γράμμα ενός πολιτικού κρατούμενου στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Αφού το διαβάζει ,αποφασίζει να επισκεφτεί τις φυλακές στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης και να περιηγηθεί στους χώρους που έζησε και πέθανε ο κατάδικος αυτός το 1951. Aκούγεται η φωνή του αγοριού να αφηγείται την ιστορία όλων των ανθρώπων που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν εκεί για τα πολιτικά τους φρονήματα. Το θέμα της ταινίας βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Νίκου Νικηφορίδη που εκτελέστηκε στο Γεντί Κουλέ το 1951.


Είχαν τουλάχιστον μια ευκαιρία… - 13ο ΓΕΛ Περιστερίου


Η τρίτη ταινία, «Είχαν τουλάχιστον μια ευκαιρία…» είναι μια παραγωγή των μαθητών του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου. Αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, ένα σχέδιο πέρα από την λογική, μ’ ένα στόχο, την εξόντωση. Ασύλληπτος ο αριθμός των θυμάτων. 1.500.000 ανάμεσά τους ήταν παιδιά. Οι γιαγιάδες του Σπύρου και της Φένιας που έζησαν τον Μεγάλο Πόλεμο δεν ήταν Εβραίες, ούτε Ρομά, ούτε... Κι αυτό τους έδινε τουλάχιστον μια ευκαιρία...


hATE cALLING - 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης


Ιδιαίτερα πρωτότυπη είναι η θεματολογία του «hATE cALLING», από το 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης: Η Γενική Γραμματεία Αγανάκτησης ψάχνει να προσλάβει άτομα για δουλειά. Όσοι προσλαμβάνονται, πρέπει να εξασκήσουν τέλεια τη ρητορική μίσους.

Mirmecofaga - Johana Lazarova


Η ταινία «Mirmecofaga» είναι η συμμετοχή της μαθήτριας Johana Lazarova, από την Bραζιλία! Σε ένα σενάριο κινητοποιήσεων στην Βραζιλία, όπου η στρατιωτική αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός καταδιώκει ένα κορίτσι. Την βλέπει συμβολικά σαν μυρμήγκι, σαν κάτι μικροσκοπικό και αδιάφορο.


Φυσαρμόνικα - 13ο και 21ο Δημοτικο Σχολείο Κερατσινίου


Η ταινία «Φυσαρμόνικα» είναι δημιουργία των μαθητών των 13ου και 21ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου. Και αναφέρεται στη γειτονιά τους, στους ανθρώπους της τους πρόσφυγες που δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο από χώρες της Ανατολής, αλλά και αυτό που μπορεί να τους προσφέρει : την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον που χρειάζονται. Το Κερατσίνι άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ''υποδέχτηκε'' πρόσφυγες...


1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής - Το Καταφύγιο


Από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής έρχεται η ταινία «Το Καταφύγιο». Τα …κάστανα αναγκάζονται να φύγουν από το δάσος, λόγω της ξαφνικής επίθεσης των πουλιών που δέχονται. Έτσι, αναζητούν καταφύγιο στους κήπους, όπου ζουν τα φρούτα. Εκεί οι απόψεις διίστανται για το αν πρέπει να τους δεχθούν ή όχι, ώσπου να συμβεί κάτι που θα τους ενώσει όλους.

To πιάνο της πεταλούδας που έπαιζε η Γκο - Βαγγέλης Γεωργιάδης


«To πιάνο της πεταλούδας που έπαιζε η Γκο» είναι μια ταινία του Βαγγέλη Γεωργιάδη. Ο Γκο είναι μια έφηβη που εκφράζεται μέσα από τη μουσική. Είναι λεσβία και ερωτευμένη με την καλύτερη φίλη της. Αντιμέτωπη με την σκοτεινή πραγματικότητα και τη φωτεινή φαντασία της, προσπαθεί να βρει τη δική της διαδρομή μεταξύ των δύο και να κάνει την επιλογή της.


Χελιδόνια - Κινηματογραφική Ομάδα του Λυκείου Κυθήρων

Από την Κινηματογραφική Ομάδα του Λυκείου Κυθήρων έρχεται η ταινία «Χελιδόνια». Τα χελιδόνια αποδημούν, αναζητώντας τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, από ένστικτο. Κάποιοι άνθρωποι το κάνουν, από ανάγκη. Έτσι βρέθηκε η Αϊσά από τη Συρία στα Κύθηρα, όπου γνωρίστηκε με τον Άρη που φέτος δίνει Πανελλήνιες. Μα κι εκείνη είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Τελικά, όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.



Πόλεμος μέσα μου - 2ου ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσιάζουν την ταινία μυθοπλασίας με τίτλο «Πόλεμος μέσα μου». Το έργο πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα του Πολέμου και της Ειρήνης. Ασχολείται επίσης με τη διαχρονική δυσφορία του ανθρώπου απέναντι στις τραγικές καταστάσεις που ένας πόλεμος μπορεί να φέρει. Άνθρωποι που τον έζησαν τρέμουν στην ιδέα να τον ξαναζήσουν και άνθρωποι που δεν τον έζησαν, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μπορεί να χάσουν τις πολυτιμότερες σταθερές της ζωής τους, τους φίλους τους, τον έρωτα τους, την ανεμελιά τους. Τι θα συνέβαινε άραγε στο μυαλό ενός δεκαεννιάχρονου νέου εάν συνέβαινε το 2019 ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας και έπρεπε να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο μίας επιστράτευσης;