Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τη Μ. Δευτέρα!

Δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας θα γίνουν τη Μεγάλη Δευτέρα, 13-4-2020.
Μετά τα "ευτράπελα" που συνέβησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση «δια περιφοράς», όπου έγινε μια συνεδρίαση με συνοπτικές γραπτές διαδικασίες και κανένας δεν έμαθε, επίσημα με κάποια ανακοίνωση, πότε συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο, ποιες αποφάσεις πήρε και με ποιες πλειοψηφίες ή και γιατί κάποια θέματα αποσύρθηκαν,  ανακοινώθηκαν δύο συνεδριάσεις την ίδια μέρα!  
Η μία «δια περιφοράς» και η άλλη με τηλεδιάσκεψη! Η σχετική ανακοίνωση υπάρχει στη διαύγεια! Δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί ο δήμος! 

Προφανώς, έχει επιλεγεί αυτό το "μοντέλο", των δύο συνεδριάσεων, ώστε τα διαχειριστικά θέματα να ψηφιστούν δια περιφοράς και να γίνει συζήτηση με τηλεδιάσκεψη και τελικά συνδιαμόρφωση των αποφάσεων, μετά τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, για τα πιο σοβαρά θέματα. Αυτό προκύπτει από μια ματιά στα θέματα της   ημερήσιας διάταξης των δύο συμβουλίων (παρακάτω).

Το θέμα, βέβαια, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι τα μέτρα για τους επαγγελματίες της πόλης που πλήττονται λόγω κορονοϊού
Τις προηγούμενες μέρες έγινε μεγάλη κουβέντα στα κοινωνικά δίκτυα μετά την πρόταση για το θέμα που κατέθεσε προς τους δημοτικούς συμβούλους η δημοτική κίνηση «Αλλάζουμε» του Παντ. Καμά. Από τότε, σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση με τον έναν ή άλλο τρόπο έχει τοποθετηθεί και έχει απαιτήσει τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι κλειστές τόσες μέρες. Μέχρι στιγμής η πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία θα μπει προς συζήτηση, δεν έχει γίνει γνωστή.  Στο τραπέζι, βέβαια, υπάρχουν προτάσεις για μέτρα ελάφρυνσης τα οποία θα ενισχύσουν ουσιαστικά τους επαγγελματίες.

Τα μέτρα για την ανακούφιση των καταστημάτων της πόλης ενδιαφέρουν πολλούς δημότες. Οπότε, η δημοτική αρχή και για να ολοκληρώσει τη σωστή απόφαση της (η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη) οφείλει να κάνει και το επόμενο βήμα. Οφείλει, μπορεί να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παρακολούθησης της συνεδρίασης και τις ζωντανές τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, από όποιον πολίτη το επιθυμεί. Άλλωστε η συνεδρίαση κάθε συλλογικού οργάνου είναι δημόσια δημοκρατική διαδικασία.  

Επιπλέον, εάν η δημοτική αρχή σκεφτεί να «απογειώσει» -το θέμα συμμετοχή του πολίτη-, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους δημότες να συμμετέχουν με γραπτά μηνύματα, στο chat. Είναι μια τεχνική ευκολία του κάθε προγράμματος τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα είναι δυνατότητα διαλόγου, συμμετοχής του δημότη! Οι επισημάνσεις και τα σχόλια των δημοτών μπορεί  να αναδείξουν ιδιαίτερες πλευρές ενός θέματος  και  ακόμα να βοηθήσουν στη βελτίωση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τη δημοτική ομάδα.

ΥΓ. Τεχνικά, αφού θα υπάρξει η τηλεδιάσκεψη, η ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Άλλωστε στην περιοχή μας υπάρχει και ...τεχνογνωσία. Ιεροί Ναοί της πόλης, έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταδώσουν μέσα από κανάλια στο youtube, τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δύσκολο το εγχείρημα, πολιτική βούληση χρειάζεται!



6η συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη, Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 με ώρα έναρξης: 18:00 και ώρα λήξης21:00)
 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 

 ΘΕΜΑ 1ο: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19

ΘΕΜΑ 2ο: ΑΙΤΗΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ¨ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ¨ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ¨ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΟΠΣ5001481 ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ¨ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020  


ΘΕΜΑ 3ο: YΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019-2020 ΣΤΟΝ ΆΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 (Α.Π.1) : “ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2019 ” , ΜΕΤΡΟ 2: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΔΡΑΣΗ: 2.2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 7035/02-12-2019 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.




7η συνεδρίαση <δια περιφοράς, (τηλεφωνική επικοινωνία), Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 με ώρα έναρξης: 21:00 και ώρα λήξης 22:00.>
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΜΑ 1ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017»

ΘΕΜΑ 2ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΚΗΔΕΙΑΣ ΑΠΟΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

ΘΕΜΑ 3ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΤΕΡΨΗΧΩΡΟΣ»

ΘΕΜΑ 4ο: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ( ΑΠΟΦ. 13/2020 Ε.Π.Ζ.)