Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Δραπετσώνα: «Αφόρητη η δυσοσμία - Έξω τα καζάνια του θανάτου» ζητά η ΕΛΜΕ

Με γραπτή ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει την κατάσταση στη Δραπετσώνα, όπου «η κατάσταση με τη δυσοσμία είναι αφόρητη. Είναι τόσο έντονη, που κυριολεκτικά οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους». Οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά, μέσω της ΕΛΜΕ Πειραιά καλούν σε κινητοποίηση για τη ρύπανση στις περιοχές της Δραπετσώνας και Κερατσινίου

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και της Ελευσίνας, από το Δημόκριτο φαίνεται ότι υπάρχουν θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών και μεμονωμένες τιμές βενζολίου που ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή για την προστασία της υγείας μας! Επιβεβαιώνονται επομένως οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία! Ειδικά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση με τη δυσοσμία είναι αφόρητη. Είναι τόσο έντονη, που κυριολεκτικά οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Κοντά στα καζάνια υπάρχουν σχολεία, τα οποία σε λίγες μέρες θα υποδεχτούν εκατοντάδες μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικούς. Στην περιοχή της ανάπλασης (Λιπάσματα), σε απόσταση αναπνοής από τα καζάνια, τα σχολεία πραγματοποιούν σχολικούς περιπάτους (υπάρχουν φορές που έχουν αναβληθεί λόγω της πολύ έντονης δυσοσμίας! Το 2018, που οι ζέστες ξεκίνησαν νωρίτερα, έκλεισαν ακόμα και τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή με απόφαση του Δήμου, καθώς είχαμε μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Τουλάχιστον τα 3 τελευταία χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η κατάσταση στην περιοχή γίνεται ανυπόφορη από τη δυσοσμία, χωρίς να είναι γνωστό τί επιπτώσεις έχει στη δημόσια υγεία. Η ΕΛΜΕ έχει αναδείξει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα τόσο στην περιοχή της Δραπετσώνας, όσο και του Περάματος.

Παλεύουμε από κοινού με φορείς της περιοχής ενάντια στις πολιτικές που αφήνουν τα καζάνια του θανάτου να είναι μέσα στα σπίτια μας. Η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει την εταιρεία και τα καζάνια, ενώ και η προηγούμενη φρόντισε για την παραπέρα αδειοδότηση βιομηχανικής δραστηριότητας στην επιβαρυμένη περιοχή, όπως πχ της “Oil One”, για άλλα 20 χρόνια (πολυνομοσχέδιο και το άρθρο 70 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες, και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά. Ξεσηκωμός! Δεν περιμένουμε ούτε λεπτό!

Απαιτούμε:
Να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.

• Άμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ.

• Άμεσα μέτρα για τη ρύπανση στην περιοχή από τις βιομηχανίες. Είναι όρος για να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία που μας ταλαιπωρεί.Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές της περιοχής του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του συλλόγων και μαζικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11/9 στις 18:30 έξω από το πρώην δημαρχείο της Δραπετσώνας και στην πορεία προς τις εγκαταστάσεις της OilOne
. πηγή