Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Η εγκατάλειψη της ιδέας της "Ανάπλασης"

Το κείμενο που ακολουθεί είναι του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Τσιρίδη, συμπληρωματικό του άρθρου με τον τίτλο " Έγκλημα κατά της πόλης η εγκατάλειψη της ιδέας της πολεοδομικής και οικονομικής ανασυγκρότησης"
 Το κείμενο έχει ενδιαφέρον, μιας και αναφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες για την ανάπλαση, άγνωστες στους πολλούς, και τη θέση ότι έπρεπε να γίνει πολεοδόμηση της περιοχής και η ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης για να μην χαθούν προοπτικές της πόλης. 


 Για την αναγκαιότητα της πολεοδομικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής της Ανάπλασης στα Λιπάσματα

Οι μελέτες που έγιναν από το 1991 είναι πολλές. Εκείνες όμως που καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας αστικής ανάπλασης με βάση τον Ν,1337 και την τροποποίησή του Ν.2540 είναι τρεις:
1. Προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης, (του 1992), από την διαδημοτική Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά
2.- Μελέτη βιωσιμότητας (με διάλογο Ιδιωτών, Ιδιοκτητών, Δημοσίου με συντεταγμένο τρόπο) από τον ΟΡΣΑ, (του 2001)
3.- Μελέτη Πολεοδομική Α' φάση (για τροποποίηση ΓΠΣ), από τον δήμο Δραπετσώνας (το 2004-08)
ΣΗΜ.: Έχουν γίνει κι άλλες μελέτες (από την Εθνική Τράπεζα, την Νομαρχία, την Μπλού Σερκλ κτλ.) αλλά μετρούν για τον νόμο μόνο οι παραπάνω τρεις.

Μετά από αυτά, η αστική ανάπλαση θα έπρεπε να προχωρήσει. Έπρεπε να γίνει η πολεοδόμηση της περιοχής και η ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης. Αν γινόταν αυτό (από το 2009 ως το 2012) δεν θα υπήρχε ούτε η Όιλ Ουάν στην περοχή μας. Κακώς καθυστέρησε η εφαρμογή της τροποποίησης του ΓΠΣ, αλλά, δεν απορρίφθηκε. Μπορούσε ανά,πάσα στιγμή να εφαρμοστεί.
Ωστόσο το 2015 η νέα διοίκηση έκανε ένα έγκλημα. Από ασυγχώρητη άγνοια και εξ αιτίας των ακραίων θέσεών της και της απόρριψης κάθε ιδέας που δεν εκπορεύεται από αυτήν, απέρριψε οριστικά όλα όσα είχαν γίνει επί δυο δεκαετίες από όλες τις δημοτικές αρχές σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι. Κι αφού τα απέρριψε δεν τα εφάρμοσε. Κι ούτε σκοπεύει να τα εφαρμόσει ποτέ αν συνεχίσει να διοικεί.

Η σημερινή διοίκηση έκανε (με την βοήθεια της Περιφέρειας) μια "αρχιτεκτονική μελέτη ιδεών" (φέξε μου και γλίστρησα) και πήγε έτσι πίσω κι από την μελέτη της ΑΝΔΗΠ του 1992. Θεωρητικά, αν επανεκλεγεί και εφαρμόσει τις ιδέες της θα πρέπει να ξανακάνει προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης και ... βλέπουμε.
Όλος αυτός ο χειρισμός, δεν φαίνεται ούτε για καλός ούτε για κακός εκ πρώτης όψεως. Το διακύβευμα δεν είναι φανερό. Καλύπτεται πίσω από το πέπλο της ανάδειξης της παραλίας η οποία είναι έτσι κι αλλιώς έξω από την πολεοδόμηση της αστικής ανάπλασης. Καλή η παραλία, καλές κι οι συναυλίες, το σημαντικό όμως είναι η ανάπλαση.

Η μακροπρόθεσμη ζημιά, αν συνεχίσει αυτή η δημοτική αρχή, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, Θα πρόκειται για μιαν οπισθοδρόμηση που θάβει τις προοπτικές της περιοχής μας.
Ο κόσμος υπνωτίστηκε από την λάμψη των τσάμπα συναυλιών σε μια παραλία στην οποία δεν είχε ποτέ άλλοτε πρόσβαση. Όταν θα καταλάβει τι πραγματικά χάνει από την εγκατάλειψη του σχεδίου ανάπλασης θα είναι αργά. Γι αυτό πρέπει να δράσουμε. Αφυπνιστικά και μεθοδευμένα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος, ο εφησυχασμός.

Για να ολοκληρώσω, πρέπει να πως ότι το μοντέλο της πολεοδομικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που δουλεύτηκε στη Δραπετσώνα τα τελευταία είκοσι χρόνια, πρέπει να εφαρμοστεί και στο Κερατσίνι.
 Η ΝΑΦΘΑ, η ΔΕΗ, οι Μύλοι, η ΕΥΔΑΠ, πρέπει να μελετηθούν από την πλευρά της αστικής ανάπτυξης όπως έγινε με τη Δραπετσώνα. Μόνο τότε η περιοχή μας θα μπει στο προσκήνιο σαν επισπεύδων και όχι σαν επαίτης όπως είναι σήμερα.