Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Το σχέδιο για το κέντρο της πόλης και ένα σχόλιο!

Δεν προλαβαίνει να βγάλει μια ανακοίνωση ο "άλλος δρόμος" και αμέσως, τουλάχιστον διαδικτυακά, καταγράφονται, σχόλια, αντιρρήσεις και αντιδράσεις. 
Βέβαια, η δουλειά μιας δημοτικής κίνησης πολιτών δεν είναι να κοινοποιεί αποφάσεις και έργα του δήμου, αλλά να διαμορφώνει πολιτικές, να στηρίζει το έργο της δημοτικής αρχής και να παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο. Εκτός των άλλων, αυτός ο τρόπος παρέμβασης συνιστά υποβάθμιση του ρόλου  και των διαδικασιών μιας κίνησης πολιτών.
...
 Πριν μέρες, η δημοτική κίνηση Κερατσινίου - Δραπετσώνας "άλλος δρόμος" σε ανακοίνωση της καταγράφει τις σκέψεις και τα σχέδια της "για το πριν και το μετά του Δήμου", εστιάζοντας στην ανακατασκευή της πλατείας Κύπρου, μπροστά στο δημαρχείο, και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα επόμενα χρόνια ώστε να ενοποιηθεί το κέντρο της πόλης.
Αμέσως μετά, με τη μορφή σχολίων, διατυπώθηκε με ένταση το μεγάλο πρόβλημα της κατάληψης των πεζοδρομίων, υπήρξαν γκρίνιες για τη μη δημιουργία χώρου στάθμευσης στην πλατεία Κύπρου και ο υποψήφιος δήμαρχος με τη δημοτική κίνηση "αλλάζουμε" Παντελής Μ. Καμάς κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αντιγράφει το πρόγραμμα του! Δυσκολεύει το "παιχνίδι", μάλλον δεν θα είναι περίπατος...

Η δήλωση του Παντ. Καμά: <Διάβασα τις δεσμεύσεις για το μέλλον του" ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ". Κορωνίδα η πεζοδρόμηση και η ενοποίηση των εμπορικών κέντρων της πόλης. Μπορούμε να σας στείλουμε ολόκληρη την πρόταση που καταθέσαμε από 2/12/2018, για να την αντιγράψετε καλύτερα. Χαίρομαι πάντως που βρίσκουμε σημεία σύγκλησης για την πόλη.>

Η ανακοίνωση του "άλλου δρόμου" 
 Άλλος Δρόμος: Το σχέδιό μας για το κέντρο της πόλης 

 Η δημοτική κίνηση Κερατσινίου - Δραπετσώνας για το πριν και το μετά του Δήμου
Με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση Κερατσινίου-Δραπετσώνας "Άλλος Δρόμος" υποστηρίζει πως "το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν είναι μόνο μια πόλη - Δήμος, με μεγάλη και πλούσια ιστορία, λαϊκές γειτονιές, γεμάτη αγώνες και αγωνίες, αλλά και πολλά προβλήματα. Είναι μια δυναμική ιστορική, γεωγραφική, κοινωνική, πολιτισμική, παραγωγική ενότητα στη διαδρομή του χρόνου, αλλά και στο σήμερα, η οποία όμως έχασε μεγάλες ευκαιρίες κατά το παρελθόν.
Έχασε ευκαιρίες ώστε να έχει, μεταξύ άλλων, ένα σύγχρονο εμπορικό- οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Κέντρο γεμάτο ζωή και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Έχασε τη μεγάλη ευκαιρία ώστε να επεκταθεί η γραμμή του Μετρό μέχρι εδώ, όπως και την ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο ανάπλασης της ιστορικής περιοχής των προσφυγικών".

Τονίζει επιπλέον πως "σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί για την πόλη μας, η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έμεινε στη μοιρολατρία και σε αυτά που χάθηκαν. Προσπάθησε και σχεδίασε την επόμενη ημέρα του Δήμου, βασισμένη στη λογική η παρέμβαση που πρέπει να πραγματοποιηθεί οφείλει να ξεκινάει από την οδό Π. Φύσσα και να καταλήγει στην πλατεία Λαού.
Κάθε μας παρέμβαση σε αυτόν τον άξονα, εξυπηρετεί αυτή τη λογική και το σχέδιο που έχουμε χαράξει.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε:
1. Στη δημιουργία του πολυχώρου πολιτισμού στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου, που ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του και ολόκληρο το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα από χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ που στοχεύει η Δημοτική Αρχή να κερδίσει από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Σημειώνεται επίσης, ότι στον χώρο του Καχραμάνογλου πρόκειται να λειτουργήσει νέος βρεφονηπιακός σταθμός.
2. Στην παρέμβαση που ξεκίνησε στην οδό Σμύρνης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και οδηγεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.
3. Στην ανακατασκευή, μετά από περίπου 50 χρόνια, της κεντρικής πλατείας του Δήμου [Κύπρου], ώστε αυτή να γίνει επισκέψιμη και να αποκτήσει ζωή.
4. Στην ανακατασκευή του οδοστρώματος στην οδό Π. Φύσσα.
Αυτά έχουμε καταφέρει να δρομολογηθούν στην πρώτη μας θητεία.

Τα επόμενα βήματα που δεσμευόμαστε να υλοποιηθούν είναι:
-Ανακατασκευή της πλατείας Νίκης στην οδό Π. Φύσσα.
-Ανακατασκευή της πλατείας Καραϊσκάκη και της πλατείας Λαού, ώστε να αποκτήσουν έναν σύγχρονο και λειτουργικό χαρακτήρα.
-Δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων στην οδό στρατηγού Πλαστήρα, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στην άμβλυνση του προβλήματος πάρκινγκ.
-Δημιουργία πεζόδρομων που θα συνδέουν και θα ενοποιούν όσο είναι δυνατό όλο το κέντρο της πόλης.
-Ταυτόχρονα, προχωράμε στον σχεδιασμό της πρότασή μας και στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα προσφυγικά των Ταμπουρίων.

Με τις βασικές αυτές παρεμβάσεις ευελπιστούμε να πετύχουμε την παράλληλη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της περιοχής μας, μέσω της αναβάθμισης του αστικού τοπίου και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του".