Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Κινητοποίηση (σχολεία στο υπερταμείο) και ανακοινώσεις ...κατόπιν εορτής!

Την Τετάρτη 13/02! οι μαθητές (Απόφαση Συνέλευσης Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κερατσινίου-Δραπετσώνας) ανακοίνωσαν κινητοποίηση και πορεία προς το Δημαρχείο στις 11.00 στην πλατεία Λαού! Αιτία τα ακίνητα του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μεταξύ των οποίων και σχολεία τα οποία παραχωρήθηκαν στην ΕΕΣΠ (πρώην Υπερ-Ταμείο).
Το θέμα ξεκίνησε από  ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης "Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών"(εδώ). 
 Μετά το αρχικό μούδιασμα, οι δημότες πληροφορήθηκαν ότι υπάρχουν ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο υπερ-ταμείο και ότι ο Δήμος έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες, όπως είχε ζητήσει και η ΚΕΔΕ στις 5-10,  αντιδρώντας στην απόφαση αυτή.
Συγκεκριμένα, στις 24.10.18 το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας πήρε ομόφωνη απόφαση
, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, να καταθέσει αίτηση ακυρότητας με στόχο να επιστραφούν στο Δήμο από το Υπερταμείο τα ακίνητα αυτά και την 1.11.2018 οι δικηγόροι του Δήμου κατέθεσαν αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας με την οποία ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις. 

Μετά την εξαγγελία της κινητοποίησης των μαθητών η δημοτική αρχή και ο "άλλος δρόμος" με ανακοίνωση (εδώ) γνωστοποίησαν τη θέση τους για την παραχώρηση των ακινήτων στο υπερ ταμείο και ανακοινώσεις για το θέμα δημοσίευσαν η Ένωση Γονέων, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, ο Τερψηχώρος, η δημοτική κίνηση "Λαϊκή Συσπείρωση"  στηρίζοντας και καλώντας τους πολίτες στη μαθητική κινητοποίηση. 
Από τα εκπαιδευτικά σωματεία η ΕΛΜΕ Πειραιά, εκτός από τη στήριξη στην κινητοποίηση των μαθητών,  επιτίθεται στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της και την κατηγορεί για απραξία (εδώ).

Παράλληλα διατυπώνεται και η θέση, από "γνωρίζοντες", ότι από τη μεταβίβαση σε ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις" . Αυτές οι εξαιρέσεις είναι α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, β. περιοχές Ramsar, γ. περιοχές Natura, δ. αρχαιολογικοί χώροι,ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι, αιγιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών). Οπότε δεν υπάρχει παραχώρηση σχολείων!
 Μέχρι σήμερα ο πλήρης και ακριβής κατάλογος των κτιρίων που έχουν παραχωρηθεί στο υπερταμείο δεν είναι γνωστός.
Ποια είναι η αρχή και πιο το τέλος, στην ιστορία αυτή, κανένας δεν γνωρίζει απολύτως σωστά!


ΥΓ1. Οπωσδήποτε, την εποχή που ξέσπασε ο θόρυβος,  η σκέψη πάει και στις δημοτικές εκλογές. Η ΚΕΔΕ από τον Οκτώβριο είχε ενημερώσει για το θέμα. Όμως, ούτε η δημοτική αρχή, πρωτίστως,  ούτε καμία δημοτική παράταξη πήραν κάποια πρωτοβουλία να ενημερώσουν τους φορείςούτε υπήρξε κάποιο τοπικό κάλεσμα για κινητοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση είναι σωστή και επιβεβλημένη η νομική παρέμβαση, αλλά το θέμα έχει και πολιτική διάσταση και είναι θέμα για αγωνιστική κινητοποίηση και για ένα επιπλέον λόγο, ότι υπάρχουν και σχολεία στη μαύρη λίστα.  Πως αλλιώς "το δικό μας Κερατσίνι θα ξαναγίνει ο Δήμος του Αγώνα, της Αντίστασης και της Ανατροπής", όπως τόσο όμορφα περιγράφεται στις διακηρύξεις.
 
ΥΓ2. Αναλυτικός κατάλογος των ακινήτων, διάλογος και πλήρης ενημέρωση των μαθητών και φορέων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, έστω και τώρα, θα βοηθήσει να εκτονωθεί η κατάσταση και θα δώσει τη δυνατότητα  να σχεδιαστεί η αντίδραση την επόμενη μέρα για τα ακίνητα του δήμου που κινδυνεύουν ή δεν κινδυνεύουν από το "ταμείο"!