Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΝΑΦΘΑ: για μια ακόμη φορά στα αζήτητα;

Επειδή έρχονται οι Δημοτικές εκλογές και επειδή, όπως λέγεται, θα υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, καλό είναι να γνωρίζουν την αναξιοποίητη δημοτική περιουσία, ώστε να σκεφτούν και να προτείνουν τρόπους αξιοποίησης της και να τους εντάξουν στα προγράμματα τους, και τελικά, να πάρουν θέση για τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, η οποία, δυστυχώς σ΄αυτή την περίπτωση, ρημάζει!
 
Στη Χαραυγή υπάρχει ένας μεγάλος χώρος,  ο οποίος αποτελείται από ένα συγκρότημα 7 κτιρίων,  αναπαλαιωμένο με πόρους από το πρόγραμμα Urban, εργοστάσιο της ΝΑΦΘΑ (εργοστάσιο ναφθαλίνης), το οποίο γειτνιάζει με τη ΔΕΗ και παραδόθηκε καινούργιο, με πολλούς χώρους το 2002 στον Δήμο Κερατσινίου.
Από το 2002, όταν παραδόθηκε
ολοκαίνουργιο και φρεσκοβαμμένο, χωρίς διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων,  καμία δημοτική αρχή δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αυτόν τον υπέροχο χώρο. Κατά καιρούς έγιναν σχέδια και ακούστηκαν προτάσεις, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. 

Σήμερα έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, δεν υπάρχουν κάσες στα κουφώματα, δεν υπάρχουν καλώδια στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος, δεν υπάρχουν πόρτες και υπάρχουν σκουπίδια. Μια βόλτα στο χώρο γεμίζει θλίψη, απογοήτευση και αναπάντητα ερωτήματα!
 
Το συγκρότημα αυτό έχει αίθουσες για να στεγάσει υπηρεσίες και φορείς που σήμερα πληρώνουν ενοίκιο, έχει χώρους για εκδηλώσεις, χώρους για να δημιουργηθεί παιδικός σταθμός ή και νηπιαγωγείο, μια μεγάλη αίθουσα για αθλητισμό ίσως, έχει χώρους για άλλες δράσεις, χώρους για εστίαση κλπ.
Βέβαια, λόγω της μεγάλης καταστροφής το οικονομικό κόστος για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χώρου είναι υψηλό. 
Λύση μπορεί να είναι η ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή σε πρόγραμμα της περιφέρειας, ή ακόμα η αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου από τον δήμο, η αξιοποίηση κάποιων κτιρίων και η ενοικίαση άλλων σε ιδιώτες. Πραγματικά είναι άξιο απορίας γιατί αφήνεται ο χώρος στα αζήτητα; 
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει για τη ΝΑΦΘΑ μια ρεαλιστική, υλοποιήσιμη πρόταση στα προγράμματα των υποψηφίων!