Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Η προεκλογική κίνηση και οι υποψηφιότητες σε Κερατσίνι Δραπετσώνα


Η προεκλογική κίνηση και οι υποψηφιότητες σε Κερατσίνι Δραπετσώνα*
  Σχεδόν 5 μήνες μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και το «παιχνίδι, κυριολεκτικά, έχει ανάψει»! Σιγά – σιγά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γίνονται κινήσεις και ανακοινώνονται υποψηφιότητες. Χωρίς υπερβολές, αυτή τη χρονική στιγμή, στον κατάλογο υπάρχουν τα ονόματα 8-10 συμπολιτών μας που το σκέφτονται ή έχουν προχωρήσει στο επόμενο βήμα την ανακοίνωση της υποψηφιότητας.
Η παράμετρος της απλής αναλογικής, η οποία για πρώτη φορά θα υπάρχει στις δημοτικές εκλογές, έχει ως πρώτη συνέπεια την γενικευμένη πολυδιάσπαση παρατάξεων, τα πολλά νέα σχήματα και τους πολλούς υποψήφιους σε κάθε δήμο. Στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας οι υποψήφιοι πλησιάζουν διψήφιο αριθμό και είναι περισσότεροι από όσους περιμέναμε.

Συγκεκριμένα:
 Η προεκλογική περίοδος άρχισε, επίσημα, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου με την πρώτη δημόσια συγκέντρωση του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου και την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης να διεκδικήσει και νέα δημαρχιακή θητεία. Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση με σημαντική την παρουσία στελεχών του Σύριζα μετά την ανακοίνωση της στήριξης του, αλλά και της ΛΑΕ. Ο ίδιος, αφού παρουσίασε το έργο της Δημ.Αρχής και το πλαίσιο συμμετοχής του «Άλλου Δρόμου» στις εκλογές ξεκαθάρισε ότι δεν λέει «όχι» στις στηρίξεις αριστερών δυνάμεων.


 Πριν ένα μήνα, ο Γιώργος Τσιρίδης (δραστήριος παράγοντας της αυτοδιοίκησης στην Δραπετσώνα για πάρα πολλά χρόνια, και την τετραετία ’10-’14 και στο Κερατσίνι, μέλος του ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία χρόνια υποστηριχτής του ΣΥΡΙΖΑ) "τάραξε τα νερά" και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του. Μέχρι τότε η αίσθηση ήταν ότι κινείται κοντά στον «Άλλο Δρόμο» και ίσως να ήταν ακόμα και υποψήφιος του. Παρόλα αυτά στο κείμενο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής. Την Κυριακή 16.12 έγινε η πρώτη οργανωτική σύσκεψη του συνδυασμού και αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρόσωπα που στηρίζουν την πρωτοβουλία του καθώς και οι επόμενες κινήσεις της. Στις κινήσεις του με προεκλογική χροιά καταγράφεται και η παρουσίαση του βιβλίου «Η δική μας πόλη», στην οποία συμμετείχαν δημότες από όλες τις «φυλές» με αξιοπρόσεκτη τη συμμετοχή τοπικών στελεχών του Σύριζα ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισε της βουλευτή Ε. Καρακώστα.

 Μετά την ανακοίνωση του Ζ. Ζούπη για την απόσυρση της υποψηφιότητας του, άνοιξε ο δρόμος και παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς, στον χώρο του ΚΙ.ΝΑΛ. και όχι μόνο. Απ΄ότι δείχνουν τα πράγματα οι υποψήφιοι από τον χώρο θα είναι περισσότεροι του ενός. Ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της η Βάνα Δατσέρη, αντιδήμαρχος επί Τζανή και εκλεγμένη το ’14 με το ψηφοδέλτιο του Γ. Σαλαλέ και με ερείσματα σε συλλόγους γονέων και αθλητικά σωματεία κυρίως στην περιοχή της Αμφιάλης.

 Το ΚΙΝ.ΑΛ. πάντως ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Παντελή Καμά, δικηγόρου, μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ με καλή γνώση των θεμάτων νεολαίας και αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος πριν μια βδομάδα σε συγκέντρωση φίλων, στην "Ακροβάτισσα", είχε ανακοινώσει την απόφασή του να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές παρουσιάζοντας βασικά σημεία ενός εναλλακτικού σχεδίου, όπως το χαρακτήρισε, για τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας.

 Στο χώρο της κεντροδεξιάς εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στην εξεύρεση υποψηφίου δημάρχου κοινής αποδοχής. Παρά τις προσπάθειες στελεχών δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να επικρατήσει ενωτική διάθεση, με ομόθυμη στήριξη υποψηφιότητας για το δημαρχιακό αξίωμα. Ο δικηγόρος Παναγιώτης Διαλινάκης ακούγεται ότι θα έχει την επίσημη υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και κινείται, πλέον, σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς πυκνώνοντας τις εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις με τοπικό ενδιαφέρον. Η δημοτική σύμβουλος Ελένη Δαβγιώτη (εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος το 2010 με τον Μελά και το 2014 με τον Τζανή) έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφια, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του ο παλιός δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς με υπολογίσιμη απήχηση στον τοπικό κεντροδεξιό χώρο.

 Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ με σταθερή εκλογική δύναμη στις τελευταίες αναμετρήσεις, θα συμμετέχει στις εκλογές με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καλαμαρά, άνθρωπο εργατικό και χαμηλών τόνων. Εν όψει των εκλογών η Λαϊκή Συσπείρωση τους τελευταίους μήνες «ανεβάζει στροφές», με έντονη παρουσία στην κοινωνία και στόχο όχι μόνο να συσπειρώσει τις δυνάμεις της αλλά και να τις διευρύνει.

 Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε ανακοίνωση από ομάδα ενεργών κατοίκων της περιοχής. Η ομάδα ονομάζεται «Πρωτοβουλία για μία Ανατρεπτική – Ριζοσπαστική Παρέμβαση» και καλεί σε συνέλευση την Πέμπτη 21.12 στο Μελίνα Μερκούρη με θέμα τις τοπικές-αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ενδιαφέρον, μιας και δημιουργείται μία ακόμα κίνηση με αριστερό πρόσημο στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται άτομα από την αριστερά και την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), χώρος που άτυπα από το 2014 στήριζε τη δημοτική κίνηση «Άλλος Δρόμος». Η "Πρωτοβουλία" απευθύνεται κυρίως σε δραστήρια μέλη της πόλης μας που παίρνουν καθημερινά θέση μάχης απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και όχι μόνο, με στόχο να αναζητήσουν τρόπους και μορφές παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές και τοποθετείται, ξεκάθαρα, απέναντι στη δημοτική αρχή του Χρ.Βρεττάκου.

 Εκτός από τους υποψηφίους που αναφέρονται παραπάνω έχουν ακουστεί κι άλλα ονόματα συνδημοτών μας που σκέφτονται ή θα το συζητούσαν. Ο πάντα υπολογίσιμος, αλλά αναποφάσιστος στην τελική απόφαση Ν.Πέτσας, αντιδήμαρχος του Φ. Μέλα και πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου και ο πρώην δήμαρχος Δραπετσώνας Αλ. Χρυσός, για τον οποίο μιλούν στελέχη του κεντροαριστερού χώρου χωρίς ο ίδιος να έχει τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ετοιμοπόλεμος εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.


Κάπως έτσι καταγράφεται το προεκλογικό σκηνικό, 5 μήνες πριν τις εκλογές. Η κυριαρχούσα άποψη στα πολιτικά στέκια και όχι μόνο είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα η δημοτική κίνηση «Άλλος Δρόμος» και ο δήμαρχος βρίσκονται σε θέση οδηγού. Ως γνωστόν ο κάθε δήμαρχος είναι αυτός που σχεδόν πάντα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ήδη ο Βρεττάκος κι ο Άλλος Δρόμος διοργάνωσαν την πρώτη μεγάλη πετυχημένη προεκλογική εκδήλωση με την οποία έστειλαν το μήνυμα σε «φίλους και εχθρούς» ότι έχουν σαν στόχο την επανεκλογή τους από τον πρώτο γύρο. Και βασίζονται στο ότι η Δημ. Αρχή έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο και ότι έχει διευθετήσει εσωτερικές αναταράξεις εξασφαλίζοντας την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ. Ανεπίσημα πάντως υπάρχουν διαρροές.
Όμως τα πολλά νέα πρόσωπα που θα έχει απέναντι του, με την ιδιαίτερη πορεία τους στην τοπική κοινωνία, με τους πολλούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους σε κάθε γειτονιά, σε συνδυασμό με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι «καλό θα κάνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η καλλιέργεια της κουλτούρας των συνεργασιών" κάνει κάπως δύσκολο τον στόχο της Δημ. Αρχής για επανεκλογή από τον πρώτο γύρο.
Το γενικότερο κλίμα των επόμενων μηνών, η προσωπικότητα του υποψήφιου δημάρχου σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό που θα τον στηρίξει στη βάση του προγράμματος που θα παρουσιάσει, η δυναμική που θα αναπτύξουν οι νέες δημοτικές κινήσεις στη διαχείριση των καταστάσεων, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα είναι τα στοιχεία που ως συνήθως διαμορφώνουν την τελική κρίση των δημοτών, τόσο εκείνων που θα προσέλθουν στην κάλπη όσο και των υπολοίπων.

Αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι στους περισσότερους Δήμους της χώρας εξ αιτίας του νέου εκλογικού συστήματος θα λιγοστέψουν οι δημοτικές παρατάξεις που θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. 'Αρα, για να παραχθεί σημαντικό έργο προς όφελος των δημοτών, η ουσιαστική συνεργασία των παρατάξεων μέσω της σύνθεσης θέσεων και απόψεων όπως και η επιλογή των κατάλληλων δημοτικών συμβούλων που θα την υλοποιήσουν, θα είναι εκ των πραγμάτων το νέο στοίχημα στο οποίο θα δοκιμαστούν και οι υποστηριχτές του «Κλεισθένη» και οι πολέμιοί του. Το ερώτημα όσον αφορά εμάς είναι: θα συμβεί το ίδιο και στον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας;

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο μπλογκ «Δραπετσίνι» στις αρχές Δεκεμβρίου και αναδημοσιεύτηκε στη stagona4U (εδώ) ελαφρώς πειραγμένο συμπεριλαμβάνοντας τις τελευταίες πληροφορίες για τις υποψηφιότητες.