Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Παντ. Καμάς: Ζητώ μία καθαρή εντολή ρήξης

Με κεντρικό σύνθημα τη λέξη "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ" ο Παντ. Καμάς ανακοίνωσε σε συγκέντρωση φίλων, στην "ακροβάτισσα", την πρόθεση του να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές παρουσιάζοντας βασικά σημεία ενός εναλλακτικού σχεδίου, όπως το χαρακτήρισε, για τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. 
Στην ομιλία μίλησε για την υποχρέωση να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα που δημιούργησε η κρίση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, την ανεργία, τα κόκκινα δάνεια και την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης! Ακόμα, χαρακτήρισε μέτρια την επίδοση της δημοτικής αρχής Βρεττάκου και παρουσίασε άξονες του σχεδίου του για την πόλη.
ΥΓ. Τις τελευταίες ημέρες το πάζλ των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές συμπληρώνεται. Την περίοδο αυτή το "Δραπετσίνι" θα παρουσιάζει θέσεις και απόψεις  υποψηφίων με στόχο να συμβάλλει στον διάλογο για τα τοπικά θέματα, που πρέπει να γίνει, και την ενημέρωση για τις δημοτικές εκλογές!

 Η ομιλία του Παντ. Καμά: Φίλες και φίλοι,
Στη ζωή του κάθε ανθρώπου, υπάρχουν στιγμές που συμπυκνώνουν το χρόνο. Μία τέτοια στιγμή είναι και η σημερινή, για τη δική μου Ζωή. Είμαστε εδώ.

Φίλοι, συμμαθητές, γείτονές, σύντροφοι από τον χώρο από υπηρέτησα και υπηρετώ, η οικογένειά μου. Αυτή η παρουσία μου δίνει αναμφίβολα χαρά, αποτελεί για εμένα τιμή και ταυτόχρονα μου δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης. Δεν έχω το Δικαίωμα να προδώσω, την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας. Δεν έχω το Δικαίωμα να αποτύχω, σε ό,τι σήμερα θα αναλάβω και θα δεσμευτώ.
Ξεκινάμε σήμερα, από ένα χώρο φιλικό. Ένα χώρο της δικής μας καθημερινότητας. Θέλουμε να δηλώσουμε, με αυτό τον τρόπο, ότι για εμάς πολιτική δεν είναι η καθ έδρας ομιλία κάποιων ειδικών. Δεν στηρίζεται στην απόσταση από τον πολίτη και τις ανάγκες του. Δεν αναλίσκεται στην κατασκευή προσωπικών μύθων. Δεν εξαντλείται στην κατασκευή καρικατούρας ηγετών.

Είναι ο καθημερινός αγώνας για την αναζήτηση λύσεων. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι ΜΑΖΙ. Το Κίνημα που δημιουργούμε στην Πόλη μας για την Πόλη μας, είναι ένα Κίνημα Πολιτών. Είναι ένα γνήσιο Κίνημα του Λαού, των επαγγελματιών , των εργαζόμενων, των βιοπαλαιστών, της νεολαίας, της τρίτης ηλικίας, που έχουν το Δικαίωμα να ζουν, να διασκεδάζουν, να εργάζονται να δημιουργούν, να μορφώνονται , σε μία πόλη Έξυπνη, Όμορφη και Ασφαλή.
Ο Δήμος μας, η πόλη μας, δημιουργήθηκε από ανθρώπους που είχαν την δύναμη να αναγεννηθούν μέσα από την τέφρα τους. Μακριά από τις πατρίδες τους, πρόκοψαν δημιούργησαν βιος, εμπόριο βιοτεχνίες. Από ανθρώπους προοδευτικούς που αγαπούσαν τις νέες ιδέες και πρωτοστάτησαν σε όλους του αγώνες του Λαού μας. Είναι μία πόλη που δημιούργησαν τίμιοι βιοπαλαιστές της ζωής και αγωνιστές των κοινωνικών αγώνων. Οι παππούδες μας έμαθαν τι σημαίνει προσπάθεια, νοικοκυροσύνη, αγώνας και αγάπη για την εργασία και τη γνώση.
Η πόλη μας προσέλκυσε, αναπτυσσόμενη, πληθυσμούς από τα νησιά μας, την Κρήτη, τη Μάνη. Εξελίχθηκε σε μία πόλη ζωντανή με πολιτιστική παράδοση και πλούτο. Μία πόλη ανοιχτή, στους ανθρώπους φιλόξενη και ζεστή. Η πόλη μας πάντρεψε με επιτυχία, την παράδοση και τον πολιτισμό διάφορων περιοχών της πατρίδας μας με τη μήτρα μας, την Μικρά Ασία και την Ιωνία.
 
Η Γενιά μου, σταθήκαμε τυχεροί. Μεγαλώσαμε στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, στην καλύτερη στιγμή για την πόλη μας. Η πόλη άλλαζε ριζικά, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, χάρη στους αγώνες των γονιών μας, γινόταν καλύτερες, αποκτούσαν υποδομές, στον αθλητισμό τον πολιτισμό, ανέπτυσσαν πνεύμονες πρασίνου. Μία αλυσίδα Δημάρχων αξιοποίησαν πλήρως την μακρά περίοδο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, της Ελληνικής Οικονομίας δημιούργησαν τις υποδομές για μία πόλη που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Σήμερα όμως έχουμε μία άλλη πραγματικότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που δημιούργησε η κρίση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε νέες ανάγκες. Πρέπει να θέσουμε νέους στόχους. Η πόλη μας το 2018 έχει αλλάξει. Έχει επεκταθεί σε σχέση με τις δεκαετίες του 70, του 80 και το 90, σε έκταση και έχει αυξηθεί σε πληθυσμό. Η οικονομική όμως κρίση, δεν επέτρεψε να συνοδευτεί αυτή η επέκταση με αύξηση της ευημερίας. Η κρίση δυστυχώς αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο σώμα της πόλης μας. Υπερχρέωση, υποχώρηση της εμπορικής κίνησης, υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Ενώ θεωρούσαμε ότι έχουμε ξεχάσει την πόλη που δεν έχει ζωή, γιατί της την αφαιρούσαν οι ρυπογόνες βιομηχανίες, ολόκληρες περιοχές μας, υποφέρουν από τη δυσοσμία και τη ρύπανση που παράγουν καινούριες παραγωγικές δραστηριότητες ή επαναδραστηριοποίηση παλιών, δυστυχώς είτε πλησίον είτε μέσα στον οικιστικό ιστό. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό στο να δηλώσω ότι ήταν τουλάχιστον ατυχείς, και υποβάθμισαν την πόλη μας, όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα, που επέτρεψαν την περιβαλλοντική μας υποβάθμιση. Την ίδια ώρα, η επέκταση της δραστηριότητας του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά, η αναμφίβολη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα έπρεπε να μειώνει δραστικά την ανεργία στην περιοχή μας και να μας φέρνει νέο πλούτο, αυτό δεν συμβαίνει. Ενώ η Πόλη μας επιβαρύνεται περιβαλλοντικά, κανένα αντισταθμιστικό όφελος δεν κερδίζει.

Η σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύει τις προκλήσεις,. Τις σύγχρονες προκλήσεις μία απαιτητικής και πολύπλοκης πραγματικότητας. Μίας πραγματικότητας που απαιτεί να διευκολύνεις την ανάπτυξη και ταυτόχρονα να προστατεύεις το περιβάλλον. Να μην αρκείσαι στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και τη βελτίωσή τους αλλά να αναδεικνύεις τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης και να προσπαθείς να συμβάλλεις στην αντιμετώπισή τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο και κρίσιμο σταυροδρόμι, παντού, και ειδικότερα στην πόλη μας.
Δεν μπορούμε να πάμε σαν άλλοτε. Κάθε εποχή έχει τους ανθρώπους της. Κάθε Περίοδος έχει τους εκφραστές της.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, είχε την εύνοια της τύχης. Σπάνια δόθηκε σε μία δημοτική αρχή στην πόλη, η συγκυρία, γεμάτων ταμείων, φιλικής κυβέρνησης και Περιφέρειας. Η ζωή όμως αποδεικνύει ότι , ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Ό,τι είχε να προσφέρει το προσέφερε. Μία μέτρια επίδοση στην καθημερινότητα, παρά το πλεόνασμα προσωπικού. Μία ντεμέκ ανάπλαση της παραλιακής ζώνης χωρίς σχέδιο και πρόβλεψη για τη συντήρησή της. Μία σπατάλη των ταμειακών διαθέσιμων που κληρονόμησε σε εκδηλώσεις μαζικής κουλτούρας. Τα χρήματα των πολιτών έγιναν σερπαντίνες και κομφετί.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος : καλά δεν έκανε τίποτα η Δημοτική Αρχή Βρεττάκου;
Είμαι ο τελευταίος που θα μιλήσει με μηδενιστική διάθεση απέναντι σε οποιονδήποτε. Ναι, προσπάθησαν. Δεν είχαν όμως σχέδιο. Δεν έκαναν κινήσεις με συνέχεια. Εγκλωβίστηκαν στην ιδεοληψία τους. Σπατάλησαν το χρόνο και τους πόρους της Πόλης. Πάνω από όλα όμως τίναξαν στον αέρα κάθε δυνατότητα συναίνεσης.

Για αυτό και πιστεύουμε ότι ήρθε να αλλάξουμε. Θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί δίπλα στον Λαό μας που αντιμετωπίζει την υπερχρέωση. Η αυτοδιοίκηση σήμερα πρέπει να απαιτήσει να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια των πολιτών. Αντί να δημιουργηθούν παρασιτικά κέρδη που θα αποκομίσουν οι διεθνείς κερδοσκόποι να δημιουργήσουμε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία των Δήμων μας, και τα χρήματα που έχει δώσει ο Ελληνικός Λαός για τη διάσωση των Τραπεζών, να επιστρέφουν στην κοινωνία, μέσα από εταιρείες ειδικού σκοπού, που θα έχουν όριο στο επιδιωκόμενο κέρδος, και βεβαίως θα είναι φιλικές και όχι επιθετικές απέναντι στον πολίτη.

Θέλουμε ο Δήμος μας να μην παρακολουθεί παθητικά την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στην πόλη μας αλλά να διεκδικήσει για τους Δημότες και την πόλη, θέσεις εργασίας και έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Βελτίωσης της αισθητικής μας.

Μία σειρά τέτοιων παρεμβάσεων θα ήταν :
Αξιοποίηση συνολικά του παραλιακού μετώπου σε συνεργασία με όμορους Δήμους Και στην κατεύθυνση της ανάδειξης της υπαρκτής πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.

Μετατροπή του εργοστασίου του Καρχαμάνογλου σε ένα πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει και ένα υπερτοπικό συνεδριακό κέντρο που λείπει από τον ευρύτερο Πειραιά. Δηλαδή να χρηματοδοτήσουμε την αναβάθμιση του χώρου αξιοποιώντας την παλιά αρχιτεκτονική με κεφάλαια που θα αντληθούν είτε από την αγορά, είστε σε συνεργασία με δημόσιους φορείς ή ιδιωτικά ιδρύματα. Μία τέτοια χρήση θα αύξανε την επισκεψιμότητα της πόλης προς όφελος των επαγγελματιών της. Η παρέμβαση στο εργοστάσιο θα πρέπει να είναι το κέντρο μίας ευρύτερης ανάπλασης της Αμφιάλης και του κέντρου του Κερατσινίου, που θα περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις χώρων, ελαφριά κίνηση, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και χώρους στάθμευσης, και θα ενώνει τα Εμπορικά των περιοχών, με τη συνύπαρξη χώρων αναψυχής και πολιτισμού.
Σε συνεργασία και συγχρηματοδότηση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρείες, θα διαμορφώσουμε και θα εφαρμόσουμε ένα ολιστικό σχέδιο ανάπλασης όλης της περιοχής που εκκινά από τον παλαιό σταθμό Πελοποννήσου μέχρι τα όρια του Σκλαβενίτη, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας χώρος με ενιαία αισθητική που θα περιλαμβάνει ναυτιλιακό κέντρο με δομές χαμηλού ύψους, ανάδειξη των αρχαιοτήτων, διασφάλιση της πρόσβασης στην θάλασσα από όλα τα σημεία του παραλιακού μετώπου και δημιουργία ενός νέου αντιπλημμυρικού συστήματος.

Θέλουμε σε μια εποχή που ο χρόνος είναι πολύτιμος, ο πολίτης να μπορεί ψηφιακά να ενημερώνει το Δήμο για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στη γειτονιά του και ηλεκτρονικά να ενημερώνετε για την πορεία επίλυσής του. Επίσης ηλεκτρονικά να μπορεί να παραλαμβάνει όλα τα πιστοποιητικά τα οποία χρειάζεται, στο σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί σε δημοτικά καταστήματα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία έξυπνη πόλη με χρήση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Το καλοκαίρι ζήσαμε την τραγική εμπειρία στο Μάτι. Πέρυσι τέτοια εποχή ζήσαμε την τραγική εμπειρία στην Μάνδρα. Εύκολα επίσης καταλαβαίνει κανείς ότι η ύπαρξη πλέον βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Πόλη μας, εγκυμονεί διάφορους επιπρόσθετους κινδύνους. Είναι η ώρα αντί να αναζητούμε ευθύνες σε περίπτωση που θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα, ή απώλεια περιουσίας, να είμαστε προετοιμασμένοι . Αυτό μπορεί να γίνει με αξιοποίηση των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών μέσων και δυνατοτήτων, με αξιοποίηση της εμπειρίας και του σχεδιασμού των Δήμων ώστε ο Πολίτης σε κάθε φυσικό ή ανθρωπογενή κίνδυνο άμεσα να ενημερώνετε για τα μέτρα που πρέπει να λάβει.

Θέλουμε επίσης σε μία εποχή που η ανασφάλεια κυριαρχεί, σε μία πόλη που έχουν μειωθεί τα αστυνομικά τμήματα να δούμε μαζί με τις αρμόδιες Αρχές πώς μπορούμε να προστατεύουμε αποτελεσματικά τις περιουσίες και τις ζωές των συμπολιτών μας. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, όπως η Αστυνομία και η Κοινωνική Υπηρεσία μπορεί να διασφαλίσει την τάχιστη κινητοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών σε περίπτωση κινδύνου.

Φίλες και φίλοι, Στην προσπάθεια μας, βασικούς συνεργάτες θα έχουμε τους υπαλλήλους και το εργατοτεχνικό προσωπικό Δήμου μας. Δική μας εγγύηση ότι μέσα από ένα σύγχρονο οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών, θα εξασφαλίσουμε την πλήρη αξιοκρατία. Δική μας εγγύηση είναι ότι η διασφάλιση των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και η τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας θα είναι η πρώτη και κύρια προτεραιότητά μας. Από τους υπαλλήλους θα ζητήσουμε να είναι οι αρωγοί μας και οι άμεσοι συνεργάτες μας, στην υλοποίηση του έργου μας. Θέλω να δώσω την διαβεβαίωση ότι εγώ δεν αντιμετωπίζω τους ανθρώπους που θα είναι κάθε μέρα μαζί μας ως μπλε, πράσινους ή κόκκινους , ως δικούς μας ή μη δικούς μας. Ο καθένας δικαιούται να εργάζεται και να παράγει έργο, σε ένα καθεστώς ασφάλειας και απόλυτης αξιοκρατίας.
Η χώρα μας και η πόλη μας, έχουν σήμερα μία προικισμένη νέα Γενιά. Μία Γενιά που πνίγεται και νιώθει πολλές φορές ότι εμποδίζεται να αναδείξει το ταλέντο της. Ο δικός μου ρόλος, είναι να αποτελέσω μία γέφυρα. Μία γέφυρα που θα μεταφέρει τη δική μου εμπειρία αλλά και όσων είμαστε εδώ, σε μία νεότερη γενιά ανθρώπων και να αναδείξω τη γενιά αυτή στην ηγεσία της πόλης μας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο αγώνας μας είναι νικηφόρος, δύο τετραετίες είναι επαρκείς για να δώσω ό,τι έχεις να δώσω.


Στην πορεία που σήμερα ξεκινάμε εγγυώμαι θα έχω μία δέσμευση. Τα συμφέροντα των πολλών, των πολιτών και της Πόλης. Δεν προσποιούμαι τον Ανεξάρτητο όπως πολλοί άλλοι που έχουν διάφορες εξαρτήσεις. Εγγυώμαι όμως ότι θα είμαι αδέσμευτος από τα ποικιλώνυμα συμφέροντα και δεσμευμένος από το καθήκον και τη συνείδησή μου.

Εγγυώμαι ότι θέλω να προχωρήσω και έχω τη δύναμη να κάνω όσες ρήξεις απαιτούνται γιατί δεν χρωστάω σε κανέναν. Η ζωή μου, το επάγγελμά μου, η καθημερινή μου δράση, είναι γνωστά σε όλους. Είναι διαφανή και απόλυτα σαφή ως προς το γεγονός ότι είμαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους

Για αυτό μπορώ να σας κοιτάξω όλους στα μάτια. Ζητώ από το χώρο που υπηρέτησα την εμπιστοσύνη για να διαμορφώσω μία αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη δημοτική παράταξη. Ζητώ από εσάς τη συστράτευσή σας για να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ την πόλη μας, να αλλάξουμε το μέλλον μας, να αλλάξουμε τη Ζωή μας. 

Ζητώ από τους πολίτες την εμπιστοσύνη τους για να συγκρουστούμε με τις νοοτροπίες του χθες, με τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουμε κληρονομήσει, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να βελτιώσουμε το παρόν και να αλλάξουμε το μέλλον Ζητώ μία καθαρή εντολή ρήξης
Πάμε μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία πόλη έξυπνη, όμορφη , ασφαλή Φίλες και φίλοι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ