Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Οι νέοι χώροι που παραχωρήθηκαν στον Δήμο

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1603Β΄/09-5-18) οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) με τις οποίες καθορίζονται οι όροι παραχώρησης για την απόδοση (χρήση και εκμετάλλευση) στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας. 
 Οι χώροι αυτοί εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ. Οι παραχωρήσεις θα έχουν χρονική διάρκεια 50 ετών και οι δήμοι δεν οφείλουν αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων που παραχωρήθηκαν.
 
Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας 
παραχωρήθηκε χερσαία έκταση 20.000 τ.μ. στην περιοχή «Καστράκι», μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ, της πεζογέφυρας του Αγίου Δημητρίου και των ορίων του αρχαιολογικού χώρου.

Η χερσαία έκταση στον λόφο του Κανθάρου, εμβαδού 16.325 τ.μ., η οποία οριοθετεί την παράκτια έκταση μεταξύ του περιφερειακού δρόμου και της Δραπετσώνας, από τον Σταθμό της Πυροσβεστικής έως το τέλος της οδού Αναλήψεως.

Ολη η έκταση 1.700 τ.μ. μεταξύ της οδού Ρήγα Φεραίου και του Εθνικού Σταδίου Δραπετσώνας.

Ικανοποιήθηκε επίσης ένα διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου- Δραπετσώνας «Ο Αγιος Νικόλαος» καθώς στους όρους παραχώρησης των εξαιρούμενων χώρων στον οικείο δήμο ορίζεται ρητά ότι το λιμανάκι των ερασιτεχνών αλιέων θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον ελλιμενισμό των μικρών λέμβων των μελών του συλλόγου, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος χώρος που εξαιρέθηκε της Σύμβασης Παραχώρησης ήταν τα 86 στρέμματα των Λιπασμάτων, όταν ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας υλοποίησε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την απόδοση της έκτασης στην τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση με νομοθετική ρύθμιση τον Ιούλιο του 2016.