Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

"η μοίρα αυτών των φτωχογειτονιών είναι ίδια..."


 του Κανέλλου Λάλου*
Είναι σίγουρο ότι μετά την κατασκευή και λειτουργία της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών από την COSCO στο Πέραμα, άνοιξε η όρεξη για πολλούς.
Άλλοι για να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις (καζάνια) των εταιρειών, οι οποίες ήδη λειτουργούσαν. Άλλοι για να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους και άλλοι να αγοράσουν κάποια εταιρεία η οποία είχε αδρανοποιηθεί για πολλά χρόνια.

Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα?
Υπάρχει περίπτωση όλοι αυτοί και κυρίως αυτός που αγόρασε ολόκληρη εταιρεία, να επενδύουν τα ωραία τους χρήματα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ότι τα αρμόδια όργανα της πολιτείας θα τους δώσουν τις απαιτούμενες άδειες. Σαφώς όχι!!!
Μου θυμίζει την περίπτωση Μελισσανίδη στην Δραπετσώνα. Και την μεθόδευση που έκαναν. Η BP είχε σταματήσει την λειτουργία της, την είχαν πάρει τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αφού τα ελληνικά πετρέλαια έκαναν αίτηση για ανανέωση της άδειας λειτουργίας και την πήραν, μετά από μικρό χρονικό διάστημα την πούλησαν στον κ. Μελισσανιδη.

Τα λέω αυτά για να αποδείξω ότι η μοίρα αυτών των φτωχογειτονιών είναι ίδια, είναι κοινή. Εκεί που είχαμε δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις αλλά και τις ελπίδες ότι και εσείς στο Πέραμα και εμείς στην Δραπετσώνα ότι θα γλιτώναμε από αυτές τις εστίες μόλυνσης. Τις βλέπουμε να ξαναέρχονται και με χειρότερους όρους.
Από όλα αυτά βέβαια βγαίνει και ένα μεγάλο συμπέρασμα. Ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθουν αν δεν υπήρχε συμφωνία και έγκριση από την Κεντρική εξουσία, Κυβέρνηση και Περιφέρεια.

Αγαπητοί φίλοι, αισθάνομαι ως απλός πολίτης ότι κάποιοι με δουλεύουν.

Δεν είναι δούλεμα ότι η κατασκευή της προβλήτας πετρελαιοειδών συμπεριλαμβάνεται στο MASTERPLAN της COSCO για το Λιμάνι, που εχει μπει προς διαβούλευση στους Δήμους, αλλά αυτή είναι ήδη κατασκευασμένη.

Πριν ένα χρονο ο Υπουργός κος Σταθάκης έδωσε και άδεια εμπορίας στον κ. Μελισσανίδη. Υπήρξε έντονη αντίδραση Δήμου, μαζικών φορέων, πολιτών και σε σύσκεψη που εγινε ο εκπρόσωπος του Υπουργού μας διαβεβαίωσε ότι έγινε λάθος, και άμεσα,  "αύριο ανακαλείται η απόφαση". Έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα περιμένουμε την ανάκληση!

Και δεν τα λέω αυτά για να κάνω απλή αντιπολίτευση στην σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και για την προηγούμενη η οποία όπως προείπα μεθόδευσε την λειτουργία της OILONE ακυρώνοντας στην ουσία την όποια ανάπλαση στην περιοχή της Δραπετσώνας. Δεν μπορώ να δεχτώ, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με όποια ονομασία και αν είχε στο παρελθόν, επί 40 χρόνια να είναι στα κεραμίδια με μοναδικό σύνθημα <<ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ>> και σήμερα να δίνει άδειες.

Την σημερινή συζήτηση την θυμάμαι που γινόταν ακριβώς ίδια από τις αρχές της 10ετιας του 1990. Θυμάμαι τους αγώνες του Περαμιωτικου Λαού. Μελέτες επι μελετών για την μετεγκατάσταση των καζανιών, προτάσεις για υπογειοποίηση, για μεταφορά στην λίμνη Κουμονδούρου.Τελικό αποτέλεσμα ένα στρογγυλό μηδενικό.
Και κάποιοι πονηροί, για να μην γινει ποτέ καμιά μετεγκατάσταση, νομοθέτησαν και το απαράδεκτο. Η όποια μετεγκατάσταση μπορεί να γίνει μόνο σε όμορο Δήμο. Δηλαδή η να μας στείλετε τα καζάνια σας στο Κερατσίνι η να σας στείλουμε και τα δικά μας.

Αγαπητοί φιλοι,
 Ανατριχιάζω στην σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα στα καζάνια του Περάματος.  Αν στο SEVEZO της Ιταλίας στείρωσαν όλες τις γυναίκες μετά το ατύχημα για να μην γεννηθούν τέρατα, φοβάμαι ότι εδώ δεν θα βρουν γυναίκες για στείρωση.
κ. Δήμαρχε,
 η συμμετοχή μου εδώ στην ημερίδα σας έχει ως στόχο την συμπαράσταση την προσωπική, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής στον αγώνα του Λαού του Περάματος. Ενώνουμε την φωνή μας μαζί σας, με την φωνή όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, συμφωνούμε με την απόφαση του ΔΣ. Είμαστε εδώ για να πούμε ένα μεγάλο ναι στην σταδιακήη απομάκρυνση των Καζανιών και την μετεγκατάσταση των εταιρειών.
Εύχομαι σήμερα στην ημερίδα σας να βγουν σωστά συμπεράσματα και σωστές προτάσεις και αυτά να βρουν ευήκοα ώτα στην Κεντρική εξουσία.

*Ο Κανέλλος Λάλος, είναι π. βουλευτής, π. αντιδήμαρχος Κερατσινίου,έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας.
*Ομιλία στην Ημερίδα του Δήμου Περάματος υπό την αιγίδα του ΤΕΕ "Λειτουργία Εταιρειών Πετρελαιοειδών εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου Περάματος" την 18η Μαΐου 2018, ως εκπρόσωπος του "ΚΙΝ.ΑΛ."