Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ «ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στις 4-1-2018 το blog "Δραπετσίνι" δημοσίευσε το άρθρο με τίτλο "Καλές και κακές στιγμές στο έργο της Δημοτικής Αρχής" (εδώ). 
Η ανάρτηση ταξίδεψε στο διαδίκτυο, αναδημοσιεύτηκε και γενικώς διαβάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη. 
Ο Ζ.Ζούπης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δημ. κίνησης "Αναγέννηση τώρα", με αφορμή  την ανάρτηση αυτή μας έστειλε κείμενο στο οποίο αναφέρεται σε σημεία της ανάρτησης και διατυπώνει τις ενστάσεις του. 
Το δημοσιεύουμε ολόκληρο με τη σκέψη ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις, ότι η διαφωνία είναι συστατικό στοιχείο του διαλόγου και ότι η διαμόρφωση αντικειμενικής άποψης στηρίζεται στη σύζευξη διαφορετικών γνωμών.


Ζ. ΖΟΥΠΗΣ:      ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ drapetsini «ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ»
Διάβασα πολύ προσεκτικά το άρθρο «Καλές και κακές στιγμές στο έργο της Δημοτικής Αρχής» και έχω αρκετές ενστάσεις. Διευκρινίζω εξ αρχής, πως πιστεύω ότι ο κάθε Δήμαρχος θέλει να παράγει έργο. Το θέμα είναι αν μπορεί, αν έχει σχέδιο και ικανότητα. Στη Stagona4U και στο drapetsini όταν παραχώρησα συνέντευξη πριν περίπου ενάμισι χρόνο, είχα αναφερθεί σε θετικά βήματα στην καθαριότητα η και στις παρεμβάσεις στα σχολεία. Το αναφέρω γιατί ποτέ δεν ήμουν υπέρ του μαύρου άσπρου. Επίσης στα τρεισήμισι χρόνια που είναι Δήμαρχος ο κ. Βρετάκος υπήρξαν πολλές φορές που κατέθεσα εγγράφως προτάσεις, προτάσεις που δεν ελήφθησαν σχεδόν ποτέ υπόψη.

Ορισμένες βασικές παρατηρήσεις τώρα επί της ουσίας :
1. Αναφέρεται στο κείμενο, ότι κάθε αρχή και δύσκολη και ότι τώρα έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Ασφαλώς κάθε αρχή και δύσκολη και μια νέα Δημοτική Αρχή, αν και θα πρόσθετα, ότι στην περίπτωση του κ Βρετάκου ισχύει και κάτι που σπάνια ισχύει όπως το «κάθε αρχή και εύκολη». 
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνοντας Δήμαρχος ο κ. Βρετάκος βρήκε Ταμείο με 17 εκατομ. ευρώ (!), βρήκε σειρά έργων εκκριμένων από την Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση για κάποια από τα οποία υπήρχαν έτοιμες και Μελέτες. Στην συνέχεια υπήρξε μια Κυβέρνηση που προώθησε θετικές ρυθμίσεις για τα Λιπάσματα και άνοιξε έτσι ο δρόμος για να συζητήσουμε μια συνολική προοπτική Ανάπλασης όλης αυτής της περιοχής και όχι για να γίνουν μικροέργα με αμφισβητήσιμες διαδικασίες. Μια Κυβέρνηση που βρίσκεται κοντά στον κ. Βρετάκο, αν και ο ίδιος έχει την τάση να εμφανίζει ότι όλα τα θετικά είναι δικά του. 
Σ΄αυτές τις συνθήκες, ένας Δήμαρχος και μια Δημοτική Αρχή που είχαν σχέδιο, μεθοδικότητα, πίστη στον διάλογο και την συνεργασία δυνάμεων, ικανότητα θα μπορούσαν να βάλουν τις βάσεις για μια μεταμόρφωση της πόλης. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Κανένα έργο που προωθείται δεν έχει την σφραγίδα του νυν Δημάρχου. Καταλαβαίνω ότι πάντα το θέμα είναι που βάζεις τον πήχη. Ωστόσο, όσο χαμηλά και να βάλω τον πήχη, δεν κατανοώ πως στηρίζεται η εκτίμηση πως « μπήκε το νερό στο αυλάκι».

2. Όσον αφορά τα Λιπάσματα που αναφέρονται ως βασικό θετικό σημείο, επιτρέψτε μου να βάλω ένα άλλο σκεπτικό. Είμαι ένας ρεαλιστής άνθρωπος. Καταλαβαίνω, ότι στους πολίτες περνάει θετικά ότι είδαν σε μια εγκαταλελειμμένη έκταση , εξέδρες, γηπεδάκια και είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν 31 συναυλίες δωρεάν. 
Όλα αυτά βέβαια κόστισαν 1, 3 εκατομ. ευρώ και δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είχε το Ταμείο που βρήκε, γιατί ο ίδιος ούτε έχει διεκδικήσει, ούτε έχει φέρει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο.
 Από εκεί και πέρα αναρωτιέμαι αν οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπήρξαν καταγγελίες για την ύπαρξη ραδιενέργειας στον χώρο που ποτέ δεν διερευνήθηκαν. 
Αν γνωρίζουν ότι το έργο στην συγκεκριμένη περιοχή έγινε δα της μεθόδου της μετονομασίας του έργου σε αλλεπάλληλες προμήθειες που παραπέμπουν σε κατάτμηση έργων χωρίς να υπάρχουν μελέτες, δηλαδή δια διαδικασιών που ελέγχονται για την νομιμότητά τους. 
Αν γνωρίζουν, ότι τα πιστοποιητικά στατικότητας για τα εξέδρες τα έφερε η εταιρεία – προμηθευτής χωρίς να ελεγχθούν από κάποιο μηχανικό του Δήμου! Ότι για ότι έγινε, δεν υπήρχε επιβλέπων μηχανικός! Ότι τα παρέλαβαν διοικητικοί υπάλληλοι που δεν μπορούσαν ασφαλώς να τα ελέγξουν. Ότι για το πρόγραμμα εκδηλώσεων υπήρξε πλήρης αδιαφάνεια μέσω ανάθεσης στο πρώην ΚΕΚ του Δήμου.
 Όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αλλού. Αν δε, οι ίδιες διαδικασίες τηρηθούν και γα την άλλη πλευρά φέτος, το θέμα ασφαλώς θα απασχολήσει την Δικαιοσύνη. 
Ουδείς μπορεί στο όνομα των γρήγορων διαδικασιών να παίξει με την διαφάνεια, τα σωστές διαδικασίες, την παράβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών , την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να γίνει κατανοητό, ούτε η περυσινή παρέμβαση, ούτε τα σχέδια που κυκλοφορούν γα το τι θα γίνει στο άλλο σημείο φέτος, δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο !

Πέρα όμως, των παραπάνω, υπάρχει ένα κορυφαίο θέμα. Η Ανάπλαση των Λιπασμάτων, της περιοχής στο συνολό της είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, δίχως την εξυπηρέτηση ενός συνολικού σχεδίου, ούτε αν αυτού που θα μπορούσε να εκπονηθεί στην βάση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που έκανε η Περιφέρεια Αττικής. 

Ο κ. Βρετάκος για να δείξει ότι κάτι έκανε και να κάνει πολιτική πρόσκαιρων εντυπώσεων για ψηφοθηρικούς λόγους, καταστρέφει την συνολική υπόθεση μιας Ανάπλασης που θα εξασφάλιζε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. Κρίμα, αλλά όσα γίνονται – ένα γηπεδάκι εδώ , μια εξέδρα εκεί, τρεις συναυλίες παραπέρα – δεν προωθούν την ιδέα της Ανάπλασης. Δημιουργούν θλίψη για εκατοντάδες πολίτες που πάλεψαν για κάτι διαφορετικό, για μια άλλη προοπτική του χώρου.

3. Αναφέρεται, ότι σημαντικό βήμα της Δημοτικής Αρχής είναι η λειτουργία Αποθήκης του Δήμου! Πράγματι η λειτουργία Αποθήκης του Δήμου φτιάχτηκε συζητιόταν χρόνια, έγινε και μπράβο. Αυτό είναι όμως το θέμα; Αποθήκη θα μπορούσε να γίνει οποιουδήποτε. Φτιάχτηκε στον χώρο του πρώην Εργοστασίου Καχραμάνογλου. 

Αλήθεια, γι αυτό ο Δήμος έδωσε 3, 5 εκατομ. ευρώ για να αποκτήσει τον χώρο ; Για να γίνει μια Αποθήκη; Το σχέδιο ήταν – με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – να γίνει ένα Πολιτιστικό Πολύκεντρο. Τίποτα απολύτως δεν έχει προχωρήσει σ΄αυτή την κατεύθυνση. Και όχι μόνο αυτό. Δεν έχει γίνει καν μια Μελέτη, δεν έχουν αναζητηθεί πόροι ( π.χ κοινοτικοί) για μια συνολική παρέμβαση ,Κι όμως , πριν δύο χρόνια τον ενημέρωσα προσωπικά ότι υπήρχε Προκήρυξη του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αξιοποίηση τέτοιων χώρων. Με ευχαρίστησε για την ενημέρωση και δεν έκανε τίποτα !

4. Αναφέρεται το σημαντικό κοινωνικό έργο που γίνεται. Ας μου επιτραπεί να πω πως δεν γίνεται κάτι ξεχωριστό. Ο Δήμος κάνει ότι ΟΛΟΙ οι Δήμοι σ΄όλη την Ελλάδα Δεν θα ήθελα να επεκταθώ άλλο, αν και θα μπορούσα. Ένα παράδειγμα μόνο ως ερώτημα. Πόσοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη τροφίμων και πόσους εξυπηρετεί; Θα άξιζε να το διερευνήσετε λίγο. Πάρτε δε παρεπιπτόντως τον Προϋπολογισμό του Δημου, μελετείστε τον και θα δείτε ότι για το 2018 υπάρχει τεράστια μείωση των αντίστοιχων κονδυλίων. Όπως και να τονίζω ότι τα ΚΑΠΗ δεν θυμίζουν σε τίποτα τα ΚΑΠΗ με την πολύπλευρη δραστηριότητα που είχαν άλλες εποχές.

5. Συμφωνώ ότι έχουν φανεί αποτελέσματα στην καθαριότητα. Μια επισήμανση μόνο. Αυτή την στιγμή (τουλάχιστον με τα στοιχεία που μου δόθηκαν όταν τα ζήτησα για τον αριθμό εργαζομένων) ο Δήμος διαθέτει …450 συμβασιούχους, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι στην Καθαριότητα .
Ποτέ ο Δήμος δεν είχε τόσους πολλούς συμβασιούχους, ούτε στις εποχές της ευφορίας. Ας ληφθεί υπόψη αυτό και ας θυμηθούμε και την αναντιστοιχία λόγων και έργων του Δημάρχου που κατά τα άλλα κατακεραυνώνει τα ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με τόσο κόσμο, ούτε γόπα σε δρόμο δεν έπρεπε να υπάρχει.

6. Αναφέρεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο Πράσινο , που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, μια πόλη με πολύ χαμηλή αναλογία τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο. Να θυμίσω ότι η Δημοτική Αρχή ανέλαβε όταν παραλήφτηκαν έτοιμα πολλά σημεία αναπλασμένα από το Πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ». Όλα αυτά καταστράφηκαν, το πράσινο ξεράθηκε! ‘Ηλπιζα ότι θα επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο συντήρησης και αύξησης του Πρασίνου. Δεν υπάρχει κανένα Σχέδιο.
 Η Δημοτική Αρχή δεν έχει πολιτική πρασίνου, όπως δεν έχει και πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, πολιτική υποδομών, πολιτική Αθλητισμού και αντίστοιχων υποδομών κ.ά. Είναι μια συντηρητική Δημοτική Αρχή που απλά συντηρεί – όσο συντηρεί – υποδομές που έφτιαξαν προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, τα οποίες ασφαλώς καταγγέλει! Πώς να αναδείξουμε αλλιώς την ανυπαρξία ουσιαστικού, στοχευμένου έργου;

7. Οι Παιδικές Χαρές που αναφέρονται έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Ούτε το Ρίο Αντίρριο να έφτιαχνε. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν καλά , πως όταν ανέλαβε ο κ. Βρετάκος είχε έγκριση έργου, μελέτης και ποσού από την Περιφέρεια Αττικής και τρεισήμισι χρόνια τώρα αδυνατεί να τελειώσει 15 παιδικές χαρές, κρατώντας τες κλειστές! Δεκαπέντε χώροι παιχνιδιού, πρασίνου, συνάντησης, ψυχαγωγίας μένουν κλειστοί .
Πάλι καλά που το έργο δεν απεντάχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, όπως έγινε όταν ο κ. Βρετάκος κατόρθωνε να χάσει 300.000 ευρώ που του έδινε η Περιφέρεια για να κάνει εργασίες στο γήπεδο « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ ». Κάτι ακόμα. Οι 5 παιδικές χαρές από τις πάνω από 40 παιδικές χαρές του Δήμου, που διαφημίζουν ότι έφτιαξαν λειτουργούν παράνομα και χωρίς να υπάρχουν βεβαιωμένες οι συνθήκες σωστής τέλεσης του έργου, αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία Πιστοποιητικά Καταλληλότητας.

8. Τέλος, αναφέρεται στο άρθρο η όχι ικανοποιητική συμμετοχή των πολιτών. Είναι σωστές οι παρατηρήσεις. Θα το έλεγα αλλιώς. Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής παιδείας και συμπεριφοράς στον Δήμο αυτή την στιγμή. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποβαθμιστεί. Δεν συζητάει σημαντικά θέματα της πόλης.
Ο Δήμαρχος μετά από τρεισήμισι χρόνια θυμήθηκε την ΔΕΗ. Έχω ζητήσει κατ΄επανάληψη να συζητηθεί το θέμα. 
Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει γι αυτό, όπως και για άλλα σημαντικά θέματα όπως η ανακύκλωση, η ΝΑΦΘΑ, η αξιοποίηση του ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΟΥ, τι θα γίνει με τον χώρο του παλιού Νεκροταφείου. Ο Δήμαρχος αρέσκεται να χειρίζεται τα θέματα μόνος του. Έχει αρνηθεί να συγκροτηθεί Συντακτική Επιτροπή για την εφημερίδα του Δήμου Έχει αρνηθεί να συγκροτηθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την Ανάπλαση των Λιπασμάτων. Πάει μόνος του στα Υπουργεία και με εξαίρεση μια φορά που πήγαμε στην κ. Φωτίου δεν καλεί άλλες παρατάξεις .
 Ακόμα και σε ευαίσθητες επαφές, όπως τις 3 συναντήσεις που έκανε – όπως ο ίδιος είπε – με τον κ. Μελισσανίδη δεν κάλεσε κανένα. Στην Επιτροπή Παιδείας δεν υπήρχε καν ενημέρωση επί ένα χρόνο ότι ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε συστάσεις γιατί θεωρούσε ότι δεν κατανέμονταν σωστά τα κονδύλια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο κ. Βρετάκος έχει φερθεί απρεπώς κατά πρώην Δημάρχων η άλλων στελεχών με πολύχρονη συμβολή στην περιοχή. Είναι πολύ δημοκρατικός όταν συμφωνείς μαζί του. Δεν αντέχει την αντίθετη πρόταση,άποψη, ιδέα. Ας μη πω άλλα…. Αν λοιπόν υπάρχουν αυτά, πώς να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή φορέων και πολιτών;

Αυτά ήθελα να γράψω με αφορμή όσα διάβασα στο άρθρο «ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ». Το ένοιωσα σαν μεγίστη ανάγκη, μιας και πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τα πάντα.   

Ζαχαρίας Ζούπης