Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Λόγος και αντίλογος για τις παιδικές χαρές !

Το θέμα για τη λειτουργία των παιδικών χαρών στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι σοβαρό και είναι ένα από τα θέματα που "ξέφυγε" από τη δημοτική αρχή.
 Ήδη διανύουμε την τρίτη χρονιά με κάποιες   παιδικές χαρές κλειστές και χωρίς την αναγκαία, πλέον, πιστοποίηση καλής και ασφαλούς λειτουργίας! 
Γονείς βρίσκονται  σε "απόγνωση", μιας και αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλες λύσεις και επισκέπτονται γειτονικούς δήμους για να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά τους.
 Η δημοτική αρχή με κείμενο που δημοσίευσε τελευταία,  ενημερώνει για τις αιτίες της μη λειτουργίας των παιδικών χαρών και δηλώνει ότι θα παραδώσει 30 παιδικές χαρές έτοιμες προς χρήση το καλοκαίρι του 2018 και έως το τέλος της θητείας της  τις υπόλοιπες. Σημαντική υπόσχεση και ευχή όλων είναι να υλοποιηθεί!
Το άρθρο της δημοτικής αρχής σχολίασε, με αιχμηρό τρόπο, ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην βουλευτής Κανέλλος Λάλος, ο οποίος γνωρίζει και παρακολουθεί τα δημοτικά ζητήματα
Παρακάτω το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Δήμου και στα κοινωνικά δίκτυο και το σχόλιο του Κανέλλου Λάλου.


Η αλήθεια για τις παιδικές χαρές της περιοχής
Οι παιδικές χαρές του Δήμου μας αποτελούν «ανοιχτή πληγή» για την περιοχή μας, καθώς για χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να καταστούν επικίνδυνες για τα παιδιά.
Πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, κάποιοι προσπαθούν να στήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες,κρύβοντας, ταυτόχρονα, επιμελώς, από τους ισχυρισμούς τους, την όλη αλήθεια.
Απαραίτητες λοιπόν είναι ορισμένες διευκρινίσεις επί του ζητήματος για να ενημερωθούν οι πολίτες και να πάψει η σκόπιμη διαστρέβλωση των γεγονότων.
Το ιστορικό της υπόθεσης

Από την πρώτη στιγμή, τον Σεπτέμβριο του 2014,που η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε το «τιμόνι» του Δήμου, οι 48 παιδικές χαρές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της. Παρότι από το 2012 η σχετική νομοθεσία που περιλαμβάνει τις  παιδικές χαρές είχε αλλάξει και προέβλεπε αυτές να είναι ή κλειστές ή να έχουν ξηλωθεί και να έχουν τοποθετηθεί νέες που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας των παιδιών, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή «σφύριζε» αδιάφορα.
Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2014 η παρούσα Δημοτική Αρχή βρέθηκε με 48 κακοσυντηρημένες και επικίνδυνες για τα παιδιά, παιδικές χαρές, που όφειλε,σύμφωνα με τον νόμο, να τις κλείσει.

Τι κάναμε
Η Δημοτική Αρχή, με άμεσες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κατάφερε και έφτιαξε με δημοτικούς πόρους 5 παιδικές χαρές (στο πάρκο Σελεπίτσαρι, στο πάρκο Πρεσσόφ, στην οδό Περραιβού, στον πεζόδρομο της οδού Καζαντάκη και επί της οδού Σωκράτους δίπλα στο Κασιμάτειο) που φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά καθημερινά.
Παράλληλα, πήρε την ευθύνη να αξιοποιήσει το εγκεκριμένο από την Περιφέρεια πρόγραμμα για την ανακατασκευή 8 παιδικών χαρών που βρήκε με πιο ορθολογικό και σωστό για τους κατοίκους τρόπο. Σεβόμενη τα χρήματα των πολιτών η αξία των οποίων σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης που ζούμε, να είναι μεγαλύτερη- επέλεξε να εκπονήσει μια νέα μελέτη,ώστε με τα ίδια χρήματα να φτιαχτεί ο διπλάσιος αριθμός παιδικών χαρών,δηλαδή 16.
Δυστυχώς, για λόγους που δεν αφορούν τον Δήμο, αλλά γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Πρώτη η Δημοτική Αρχή ζήτησε και ζητά συγνώμη από τα παιδιά και τους γονείς για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν παραδοθεί οι παιδικές χαρές έτοιμες προς χρήση. Είναι όμως απαράδεκτο και ανήθικο όλοι εκείνοι που όφειλαν να έχουν παραδώσει πιστοποιημένες και ασφαλείς τις παιδικές χαρές του δήμου μας, να κάνουν τώρα λόγο για «ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής».
Το καλοκαίρι 2018: 30 παιδικές χαρές προς χρήση
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι το καλοκαίρι του 2018,
30 παιδικές χαρές να είναι ασφαλείς και πιστοποιημένες και ταυτόχρονα να μην υπάρχει περιοχή του Δήμου χωρίς πιστοποιημένη παιδική χαρά. Οι μικροί μας δημότες θα μπορούν τότε να τις απολαύσουν. Με το τέλος της δημαρχιακής θητείας επιπλέον, θα παραδοθούν στην πόλη 48 ολοκαίνουργιες, ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές.Το σχόλιο του  Κανέλλου Λάλου
Ο Δήμαρχος της πόλης μας και κάποιοι Αντιδήμαρχοι του βγήκαν μαζικά και οργανωμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι παιδικές χάρες του Δήμου μας.
Μας λένε ότι φταίνε οι προηγούμενοι γενικώς και ιδιαιτέρα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία αν και από το 2012 εψηφιστει ο νόμος για την υποχρεωτική πιστοποίηση καλής λειτουργίας των παιδικών χαρών,μέχρι το 2014 που ανέλαβαν αυτοί τη διοίκηση του Δήμου δεν κατάφεραν να τις παραδώσουν τελειωμένες.
Να δεχθώ ότι υπάρχουν ευθύνες σοβαρές στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου γιατί επί 2 χρόνια δεν έλυσε το πρόβλημα,γι αυτό εξάλλου ο Λαός την τιμώρησε.
Ρωτάω όμως;
θεωρείται επιτυχία της σημερινής Δημοτικής Αρχής ότι μετά από 3.5 χρόνια ανακαίνισε μόνο τις 5 από τις 48 που υπάρχουν,και μάλιστα οι υπόλοιπες 43 να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα.
Θεωρείται επιτυχία του Δημάρχου και των συνεργατών του το γεγονός ότι ενώ όταν ανέλαβαν βρήκαν έτοιμο ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από την περιφέρεια για ανακατασκευή 15 παιδικών χάρων και μέχρι σήμερα μετά από 3.5 χρόνια δεν το έχουν υλοποιήσει.
Θεωρούν επιτυχία οι της Δημοτικής Αρχής, ότι ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο,το εγκατέλειψε ημιτελές, αφού εισέπραξε κάποια χρήματα και ακόμη δεν τον έχουν κηρύξει έκπτωτο.
Κε Δήμαρχε η υπόθεση των παιδικών χαρών δεν είναι για να πανηγυρίζετε αλλά για να δείτε πως θα διορθώσετε την Ανικανότητά σας Κανέλλος Λάλος