Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Χαμός στο ΠΕΣΥ Αττικής για το νέο ΠΕΣΔΑ

Εν μέσω προπηλακισμών και φραστικών αντεγκλήσεων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το ΠΕΣΥ Αττικής, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, με την έναρξη της συνεδρίασης κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ στη συνέχεια έκαναν κατάληψη στο χώρο του προεδρείου και οδήγησαν τη συνεδρίαση σε διακοπή. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι εκείνη την ώρα (τυχαίο;) διακόπηκε και το livestreaming.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν έντονη αντιπαράθεση με μέλη της Ανταρσύα και κατοίκους, με αποκορύφωμα «θερμό» επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Θόδωρο Σχοινά και τον περιφερειακό σύμβουλο της «Δύναμης Ζωής» Γιώργο Αλεβιζόπουλο και της επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Δέσποινας Κουτσούμπα, όταν ο πρώτος επιχείρησε να προχωρήσει σε ψηφοφορία για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής, χρησιμοποιώντας ασύρματο μικρόφωνο, από άλλο χώρο καθώς το προεδρείο βρισκόταν υπό κατάληψη!

Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, η κ. Κουτσούμπα κινήθηκε κατά του κ. Σχοινά για να του πάρει το μικρόφωνο και το σχετικό έγγραφο από τα χέρια, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από άτομα που βρίσκονταν γύρω του. Όπως καταγγέλλει η ίδια η κ. Κουτσούμπα ο κ.Αλεβιζόπουλος αρπάζοντας την από τον ώμο της είπε: «Άκου να δεις κοριτσάκι μου η απόφαση πάρθηκε!»

Τελικώς, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ από μικροφώνου ο νέος ΠΕΣΔΑ υπερψηφίστηκε «ως εισήγηση» κατά πλειοψηφία (σ.σ. από τη «Δύναμη Ζωής» και την παράταξη «Αττική-Συμμέτοχοι στο αύριο» – ΑΝΕΛ), ωστόσο, περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με τους οποίους μίλησε η aftodioikisi.gr χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «παράτυπη», καθώς δεν προηγήθηκε συζήτηση.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής
Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι «εγκρίθηκε σήμερα, κατά την 38η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η δεύτερη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής». Και προσθέτει: «Παρά τις προσπάθειες διαφόρων εκπροσώπων συλλογικοτήτων να ακυρωθεί η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, που αποτυπώνει την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.»

Γ. Σγουρός: Η συνεδρίαση παρωδία είναι άκυρη πρέπει να επαναληφθεί
Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός δήλωσε σχετικά με τα συμβάντα: “Όσα έγιναν προσβάλλουν τη δημοκρατία μας και τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Η συνεδρίαση παρωδία είναι άκυρη πρέπει να επαναληφθεί. Καλούμε την κα Δούρου να περιφρουρήσει ως οφείλει τη διαδικασία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Να σεβαστεί το θεσμό που υπηρετεί. Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και του αυταρχισμού. Η πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να περάσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μουλωχτά είχε διαφανεί εξ αρχής, τόσο από την ημερομηνία που επέλεξε να ορίσει τη συνεδρίαση (ημέρα μνήμης του Αλ. Γρηγορόπουλου, παραμονή απεργίας της ΕΣΗΕΑ), όσο και από το γεγονός ότι το έβαλε μαζί  με άλλα 12 άτομα στην ημερήσια διάταξη…”
πηγή