Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Με απλή αναλογική οι επόμενες δημοτικές εκλογές...

Η κουλτούρα των συνεργασιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διοικητική μεταρρύθμιση και την αναθεώρηση της λειτουργίας των ΟΤΑ που επιχειρεί η κυβέρνηση, τόνισε από βήματος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. 
 
Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των συνεργασιών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάληψη περαιτέρω ευθυνών και αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ένα παρωχημένο εκλογικό σύστημα που αναδεικνύει μονοπρόσωπες εξουσίες. 
Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσωπικά να συνεχίσουν τον διάλογο και να βάλουν μαζί τις κόκκινες γραμμές για την μη περαιτέρω μείωση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης, αλλά αυτός ο διάλογος να περιέχει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και τομές. 
Ο κ. Σκουρλέτης αναρωτήθηκε ρητορικά: αν δεν είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε ποιος είναι ο χώρος που πρέπει να αναπτυχθεί η αντίληψη των συνεργασιών και της συναίνεσης για μια κοινή προσπάθεια και απάντησε ότι ο κοινωνικός έλεγχος και η διεύρυνση της δημοκρατίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την διαχείριση της τοπικής ανάπτυξης. 
Επίσης στην ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης έβαλε την διάσταση του απαραίτητου ρόλου τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των κοινωνικών θεσμών στην λήψη των αποφάσεων. πηγή