Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Αίτημα για δημιουργία άλσους πολιτισμού κι αναψυχής στην περιοχή της Ανάπλασης

Ο σχεδιασμός Νέου Άλσους Πολιτισμού και Αναψυχής στα παραχωρηθέντα προς τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας 86 στρέμματα στην παράλια Νοτιοδυτική περιοχή του Δήμου για Δημόσια χρήση, που προκηρύχθηκε σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, οφείλει να λάβει υπ' όψιν του την ιστορική-αρχαιολογική σημασία του συγκεκριμένου χώρου και τα χαρακτηριστικά κοινωνικά-πολιτιστικά στοιχεία της Μικρασιατικής-Ποντιακής προσφυγιάς, και την αναγκαιότητα ενός αλσικού φυτικού πνεύμονα για όλη την ευρεία περιοχή Πειραιώς, καθώς και τις αθλοπαιδιές και την πολιτιστική έκφραση των δημοτών.

Γι' αυτούς τους λόγους συστάθηκε ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ και προωθήθηκε στον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κύριον Βρεττάκον Χρήστο και στον καθ' ύλην αρμόδιον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς, κύριον Γαβρίλη Γεώργιο, προς δημιουργία του όλου έργου και απόδοσή του στο κοινό, το οποίο στην παρούσα φάση πρέπει να συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες υπογραφών, ως εγγύηση για την άμεση πραγμάτωση του έργου.
Το Κοινωνικό Αίτημα έχει ως εξής :

Σύμφωνα με τον Νόμο 85/337 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκτίμηση των επιπτώσεων σχεδίων δημοσίων ή ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον και το δικαίωμα πληροφόρησης-παρέμβασης των Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τον Νόμο 3028/2002 για Προστασία Αρχαιοτήτων / Ιστορικών χώρων ,
α ι τ ο ύ μ ε θ α
τον σεβασμό στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο του χαρακτηριζομένου ως «φάρου και τάφου του Θεμιστοκλή» , στο στρατηγικό σχέδιο του οποίου οφείλεται η σωτήρια για όλη την Ευρώπη και την Ανθρωπότητα Νίκη των Ελλήνων κατά της κατακτητικής βαρβαρότητας των Περσών, το έτος 480 π.Χ.
Ως εκ τούτου, τιμώντας την Ελληνική Ιστορική Παράδοση των Αγώνων της Ελευθερίας του Ανθρώπου, οφείλομε να κρατούμε ζωντανή την Ιερή Μνήμη των Ηρωικών Προγόνων μας, με την διδασκαλία της δράσης τους στις νεότερες γενιές και με την δημιουργία λειτουργικών έργων στον συγκεκριμένο χώρο «πρασίνου και αναψυχής» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στον οποίον πρέπει να αποδοθεί η ονομασία «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΝ ΑΛΣΟΣ» .
 

Τα χαρακτηριστικά λειτουργικά έργα του νέου αυτού Άλσους πρέπει να είναι:
1) Η έρευνα και ανάδειξη των επιτοπίων αρχαιολογικών ευρημάτων του ιερού κυκλικού μνημείου και των πέριξ αυτού.
2) Μνημείο με προτομή του Θεμιστοκλή και αφιερωματικό βωμό.
3) Μουσειακό Εκθετήριο εξέλιξης των ελληνικών σκαφών και της ναυτοσύνης των Ελλήνων, από την αρχαιότητα ως σήμερα, με μορφή τριήρους.
4) Μόνιμη ελλιμένιση σύγχρονης ναυπηγημένης τριήρους στην παραλία του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΥ ΑΛΣΟΥΣ, με προορισμό τον περίπλου των επισκεπτών στον θαλάσσιο χώρο της ιστορικής Ναυμαχίας, ως την αρχαία Σαλαμίνα (Αμπελάκια), όπου θα διαμορφωθεί το ανάλογο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, με κορύφωση την Διεθνούς εμβέλειας Εορτή των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ στην επέτειο της Ναυμαχίας , κάθε Σεπτέμβριο, με εικονική αναπαράσταση και πολιτιστικά δρώμενα.
5) Πέτρινο Αμφιθέατρο, κατά το πρότυπο των αρχαίων θεάτρων, σε μικροκλίμακα, όπου θα λαμβάνουν χώραν, μεταξύ των άλλων (Θεατρικών, Χορευτικών παραστάσεων), Φιλοσοφικά Συμπόσια, τιμώντας τον Σωκρατικό Διάλογο, στον αρχαίο Πειραιά, της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» του Πλάτωνος και Δημόσιος Διάλογος.
6) Στάδιο Αρχαίων Ελληνικών Αγώνων Άμιλλας κι ενάρετης Αυτοϋπέρβασης.
7) Κυκλικό Μουσειακό Εκθετήριο, με εσωτερικό κυκλικό Αίθριο και περιστοίχιση κιόνων, αφιερωμένο στην ιστορική εξέλιξη του τόπου, από την αρχαιότητα και την προσφυγική εγκατάσταση ως σήμερα .
8) Ψυχαγωγικός Παιδότοπος και Ποδηλατόδρομος.
9) Κολυμβητήριο Παίδων και Εφήβων.

10) Αξιοποίηση των δυο παλαιών εργοστασιακών κτισμάτων σε α) Πολιτιστικό Κέντρο εκμάθησης, έκθεσης και εκδηλώσεων Γραμμάτων και Τεχνών και διδασκαλίας της κωδικής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και β) Κέντρο Κοινωνικής Συνεύρεσης και Εστίασης.
11) Τετρακίονη Πύλη Εισόδου-Εξόδου με το χαρακτηριστικό αρχαιοελληνικό Αέτωμα, όπου αναγράφεται ο τίτλος «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΝ ΑΛΣΟΣ».
12) Κοινωνικός Λαχανόκηπος και Ανθόκηπος.
 

Τα σχήματα των κήπων, των κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων να είναι σύμφωνα με τα αρμονικά μέτρα (κύκλος, παραλληλόγραμμο 1:2, πεντάγωνο, εξάγωνο, οκτάγωνο...),να τηρηθούν τα παραδοσιακά χρώματα του ελλαδικού χώρου (ώχρα, κεραμειδί, χονδροκόκκινο, ουρανί, κοβαλτίου,λευκό) και να φυτευθούν τα χαρακτηριστικά ελληνικά ιερά δένδρα : ελαία, δάφνη, δρυς, πλάτανος κι ακόμη άμπελος, συκιά, ακακία, αγριοπασχαλιά, χαρουπιά, πεύκο, κυπαρίσσι, γαζία και ρόδα εκατόφυλλα (του Αφροδισίου Ναού της περιοχής), ίριδες, γαρύφαλα (Δίανθοι), υάκινθοι, κισσός, κρίνοι, πασχαλιές, νάρκισσοι, φρέζιες, εποχιακά άνθη και ευώδη βότανα της Αττικής γης, σε επάλληλους κύκλους. Κρήνες με δελφινόσχημους κρουνούς και φωτιζόμενα συντριβάνια με καλλιτεχνικές δημιουργίες στο κέντρο τους θα ολοκληρώσουν την αρμονική σύνθεση του χώρου.
Η πώληση ειδικών εντύπων, αγαλματιδίων και μικρών ομοιωμάτων αρχαίων τριήρων των Εκθεσιακών χώρων αλλά και τα έσοδα των εστιάσεων του κοινού και των εισιτηρίων του περίπλου της τριήρους θα παρέχουν μόνιμο οικονομικό όφελος στον Δήμο, ενώ παράλληλα ο εθελοντισμός των πολιτών θα παρέχει εγγύηση ευθύνης, συνεργασίας και αρμονικής λειτουργίας του όλου έργου.
Με τις καλύτερες Ευχές και την προσφορά της Εθελοντικής μας Συνεργασίας, ευελπιστούμε στην Πραγμάτωση του κοινωφελούς αυτού μεγαλόπνοου έργου, που καταξιώνει την σύγχρονη Ελληνική Πολιτεία και γίνεται Φωτεινός Διεθνής Πόλος Έλξης των Υψηλών Πνευματικών Αξιών για όλη την Ανθρωπότητα .
Υπεύθυνη Εισήγησης: Βιργινία Αιγιάλη Παπαδοπούλου (τηλέφωνο επικοινωνίας 6976400099) Έπονται Υπογραφές Πολιτών σταγονα4U