Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Λαϊκή Συσπείρωση: "Η δημοτική αρχή ακολουθεί πολιτική συγκεκαλυμμένης διαχείρισης, χωρίς διεκδικήσεις..."

 Η συνέντευξη της Δημοτικής κίνησης "Λαϊκή Συσπείρωση" Κερατσινίου Δραπετσώνας 
 Στη συνέχεια του κύκλου των συνεντεύξεων συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και που την ευθύνη τους την έχουν οι Ιγνατιάδης Θεολόγος και Κουντουπίδης Οδυσσέας εκ μέρους της ιστοσελίδας "Σταγόνα" και Χάνος Νίκος εκ μέρους του μπλογκ "Δραπετσίνι", απευθυνθήκαμε στην Δημοτική Κίνηση "Λαϊκή Συσπείρωση".

Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2014, η "Λαϊκή Συσπείρωση" συμμετείχε με επικεφαλής τον Ηλία Πατίδη και κατέκτησε την 4η θέση με ποσοστό 14%, πράμα που σημαίνει ότι 5.720 συνδημότες μας επέλεξαν να ψηφίσουν τα πρόσωπα που απάρτιζαν το ψηφοδέλτιό της και το πρόγραμμα που αυτοί υποστήριζαν. 
Στις tτέσσερις ερωτήσεις που τους θέσαμε οι απαντήσεις δόθηκαν τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου από τους εκλεγμένους δημοτικούς σύμβουλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που είναι οι Πατίδης Ηλίας, Καλαμαράς Γιώργος και Καραγιαννίδης Παναγιώτης, και που τους ευχαριστούμε. 
Ακολουθεί η συνέντευξη. 


Από όλα όσα έργα έχουν πραγματοποιηθεί στο δήμο μας τα τελευταία δύο χρόνια, ποια θεωρείται πιο σημαντικά και ποιες ήταν οι δικές σας προτάσεις έτσι ώστε αυτά να γίνουν όπως κατά τη γνώμη σας είναι σωστό να γίνουν;
      Η πολιτική των έργων εκφράζεται κυρίως μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα κάθε χρόνο. Το τεχνικό πρόγραμμα εκφράζει την πολιτική υλοποίησης της οικονομικής κατεύθυνσης που έχει η δημοτική αρχή. Αποτυπώνει την πολιτική επιλογή της Τοπικής Διοίκησης αν θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών ή θα κινηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής που χαράζει η κυβέρνηση και η Ε.Ε.. Εμείς θεωρούμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα που έφερε προς συζήτηση και υπερψήφισε και το ’15 και το ’16 στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση δεν κινείται σε μια κατεύθυνση ικανοποίησης των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
Αυτό καταρχήν εκφράζεται και από το γεγονός ότι στην κυριολεξία έχουμε πετσόκομμα της ΣΑΤΑ, το οποίο η Δημοτική αρχή αποδέχεται αδιαμαρτύρητα. Έχουμε μια πολιτική συρρίκνωσης των κονδυλίων που κατεξοχήν απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα, μια ταξική πολιτική που συνθλίβει ανάγκες και δικαιώματα και υλοποιείται και μέσω της Τοπικής διοίκησης. 
Η  δημοτική αρχή για όλα αυτά δεν βγάζει άχνα. Δεν έχει καμιά πρόθεση να συγκρουστεί μ' αυτήν την πολιτική, ούτε να διεκδικήσει έστω αυτά τα κονδύλια που δικαιούται βάσει αυτού του  "Καλλικράτη". Υλοποιεί  την αντιλαϊκή πολιτική κρυμμένη πίσω από την λογική του "εφικτού" ή πίσω από "ατάκες" του δήμαρχου ότι "αυτός είναι ο καπιταλισμός".
Στην λογική αυτή αρκείται σε μια σειρά παρεμβάσεων νοικοκυρέματος, κύρια έργων συντήρησης των σχολικών κτιρίων – στα δυο χρόνια της θητείας της έχει δώσει περίπου 1 εκ. ευρώ – εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν αφήσει τα σχολεία ασυντήρητα για σχεδόν μια δεκαετία και έχει εξασφαλίσει από την Περιφέρεια κονδύλια για ανακατασκευή 20 παιδικών χαρών. 
Υπάρχουν μια σειρά έργων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ζωή των δημοτών και το περιβάλλον της πόλης και δεν αναφέρονται καν στο Τεχνικό πρόγραμμα. Έργα αντιπλημμυρικά, απαραίτητα σε ορισμένα σημεία της πόλης (Αη Γιώργης, Σωκράτους στη Δραπετσώνα), έργα αντισεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων του Δήμου που είναι αίτημα πολλών χρόνων της εκπαιδευτικής κοινότητας, έργα υποδομών υγείας κ.λπ. Για τους παιδικούς σταθμούς της πόλης τα Τεχνικά προγράμματα προβλέπουν ελάχιστα χρήματα. Φυσικά για κατασκευή νέων παιδικών σταθμών στη βάση των αναγκών προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών της πόλης δεν γίνεται λόγος.
Έργα και παρεμβάσεις που βέβαια δεν θα τα πραγματοποιήσει μόνος του ο δήμος, αλλά απαιτούν σχεδιασμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις, την κύρια ευθύνη των οποίων πρέπει να έχει το κράτος. Το ζήτημα είναι αν συγκρούεσαι μ’ αυτήν την πολιτική, αν συμβάλλεις στην οργάνωση της πάλης των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου. 
Στην διεκδίκηση και απόσπαση λύσεων σε οξυμένα λαϊκά προβλήματα όπου διαμορφώνονται οι δυνατότητες. Αν συμβάλλεις στην δημιουργία πλαισίου πάλης και διεκδίκησης κονδυλίων από το ΠΔΕ και αξιοποίησή τους  για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των λαϊκών αναγκών. 
Για γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική-αντιπυρική προστασία, αξιοποίηση και διασφάλιση ελεύθερων χώρων κλπ. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση εμείς καλούμε το λαό της πόλης μας να βαδίσει και εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό.


Στις πρωτοβουλίες - όπως π.χ ανάπλαση στη Δραπετσώνα, λειτουργία ΚΕΚ, κοινωνική πολιτική κλπ - που πήρε η δημοτική αρχή τα δύο τελευταία χρόνια για διάφορα θέματα της πόλης μας που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης ποια στάση κρατήσατε εσείς;
Η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑ.Ε.- ΑΝΤΑΡΣΥΑ), από την αρχή της θητείας της αρκέστηκε και αρκείται σε μια πολιτική διαχείρισης της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. με την επιβολή του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργεί ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», η υποχρηματοδότηση και η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής. 
Στο πλαίσιο αυτό διαφημίζει την δράση της στο κομμάτι της «κοινωνικής αλληλεγγύης» κύρια μέσω του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ» (σιτίζει 280 άτομα) και του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟΥ», που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από  ασπιρίνη σ' ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει η υπηρεσία. Η διοίκηση αναπτύσσει την δράση της στον τομέα του πολιτισμού, λειτουργώντας τους 2 θερινούς κινηματογράφους του δήμου μέσω της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΚ Α.Ε. με εισιτήριο, λειτουργεί τα καλλιτεχνικά τμήματα πάλι μέσω του ΚΕΚ Α.Ε και αντίστοιχο αντίτιμο για κάθε τμήμα.
Σ’ ότι αφορά στο ΚΕΚ του δήμου ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης όπως ονομάζεται τώρα, έχουμε διαφωνήσει από την αρχή με την λειτουργία και την χρησιμοποίησή του ως δημοτική επιχείρηση και μάλιστα Α.Ε. Η δημοτική αρχή σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όχι μόνο διατηρεί το ΚΔΒΜ, αλλά το γιγαντώνει συνεχώς ως οργανισμό, ως επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όρους αγοράς, όπως αναφέρεται στο οργανόγραμμά του που πέρασε πρόσφατα από το ΔΣ. 
Μια επιχείρηση η οποία εφαρμόζει όλη την γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, σε μια κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσα από την οποία περνάνε μια σειρά λειτουργίες και δομές που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του Δήμου (ακίνητη περιουσία, πολιτισμός-αθλητισμός, θερινοί κινηματογράφοι κλπ), αλλά και εφαρμόζονται μια σειρά προγράμματα διαχείρισης της απόλυτης φτώχειας, ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης, προετοιμάζοντας το φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η ανταγωνιστικότητά του.
 Στο ζήτημα των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, η δημοτική αρχή, από την αρχή έκανε σημαία της την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης του ΟΛΠ στο χώρο των Λιπασμάτων, από την εκποίηση μέσω της παραχώρησης  στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέση που πασπάλισε και με ολίγον «όχι στην ιδιωτικοποίηση».
 Δεν μπορούν να ξεχαστούν τα πανηγύρια της δημοτικής αρχής μετά την ψήφιση της τροπολογίας Λαφαζάνη, οι μεγαλοστομίες για  «σταθμό ιστορικής σημασίας», οι χαριεντισμοί του δημάρχου με τον πρωθυπουργό στο χώρο των Λιπασμάτων στην στημένη φιέστα της κυβέρνησης και άλλα τέτοια, ξεχνώντας ότι τελικά το τι θα γίνει εκεί, θα καθοριστεί από τους «επενδυτές» που θα βάλουν στο χέρι το λιμάνι και όχι από τις λαϊκές ανάγκες. 
Στην ουσία αυτό που έκανε ήταν να βγάζει λάδι την κυβερνητική πολιτική, που ιδιωτικοποιεί παραπέρα το λιμάνι και όλη την παράκτια ζώνη μέχρι το Πέραμα και να σπέρνει αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις, όσο η ιδιοκτησία της γης βρίσκεται στα χέρια μονοπωλιακών και τραπεζικών ομίλων, όπως συμβαίνει με τα Λιπάσματα (Εθνική, LAFARGE, Μελλισσανίδης). 
Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η Oil One του Μελλισανίδη, εξακολουθεί να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα την Δραπετσώνα και κύρια τις γύρω από τις εγκαταστάσεις του γειτονιές. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η όταν η Λαϊκή Συσπείρωση. δυο φορές σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του Δ.Σ., έθεσε το ζήτημα της ανάκλησης της άδειας της Oil One και απαιτήσαμε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα του Δ.Σ., εισπράξαμε την άρνηση της δημοτικής αρχής.  Δεν ήμασταν αρνητικοί  σ’ ότι αφορά στον αποχαρακτηρισμό του χώρου των Λιπασμάτων από λιμενοβιομηχανική ζώνη σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι στην περιοχή υπάρχουν και σήμερα καζάνια που ρυπαίνουν σε απόσταση 100 μ. από τα σπίτια, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα και ουσιαστικά ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού μπροστά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. 
Άλλωστε και το κεφάλαιο ανάλογα με το ποια συμφέροντα επικρατούν  ή προκρίνονται κάθε φορά, δεν αποκλείεται να φτιάξει και πράσινο και χώρους αθλητισμού-πολιτισμού, χώρους αναψυχής που όμως θα είναι απλησίαστοι  για τα λαϊκά στρώματα. Και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα όπως το μέγαρο του Ιδρύματος Νιάρχου στην Καλλιθέα, το Ελληνικό κλπ.
Απ’ αυτή την άποψη εμείς δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε την όποια μελέτη ανάπλασης  της Λιμενικής ζώνης και μάλιστα ενός μικρού τμήματος αυτής, αποκόβοντάς την από το συνολικό ζήτημα της ανάπλασης όλου του χώρου των 640 στρ., προς όφελος των λαϊκών αναγκών, ξεκόβοντας την από το συνολικό ζήτημα που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου των Λιπασμάτων. Η ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος της λιμενικής ζώνης που προωθεί με την μελέτη αυτή η δημοτική αρχή, δεν αναιρεί τους αστικούς σχεδιασμούς για ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων προς όφελος του κεφαλαίου για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κομματιού του λιμανιού, αποξενωμένο από τις λαϊκές ανάγκες.
 
Σε σχέση με τη λειτουργία του δήμου, όσον αφορά τη δουλειά που αναλογεί σε κάθε υπηρεσία του, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να επιτελούν το έργο τους σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν και αν ναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;

Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής Κεφαλαίου  - ΕΕ και "Καλλικράτη" που εφαρμόστηκε για  χρόνια στην  Τοπική Διοίκηση,  έχουν  συσσωρευτεί τεράστιες  ελλείψεις σε μόνιμο  προσωπικό στους δήμους της χώρας.
 Από το  2008  με βάση  τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των  κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη  δημόσια διοίκηση και  των  μνημονιακών νόμων  μέχρι  σήμερα, έχουμε την  ώθηση  χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού με βάση το «Καλλικράτη» χιλιάδων επιτυχόντων ΑΣΕΠ, την  επιβολή μέτρου 1 προς  5 στις προσλήψεις ΤΕ και ΠΕ κατηγορίας, την  απαγόρευση προσλήψεων ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας, καθώς ακόμα και τη  μείωση  προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού 10%  κάθε  χρόνο  και σωρευτικά 50%  κλιμακωτά κάθε  χρόνο  μέχρι  31/12/2016.

Σήμερα  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγει την ίδια  πορεία για  τους δήμους, αφού δεν  έχει  αρθεί καμία  διάταξη για  την  απαγόρευση προσλήψεων και συνεχίζεται η πολιτική, στις μόνιμες ανάγκες, έκτακτο προσωπικό και  μάλιστα μειούμενο κατά  10%  κάθε  χρόνο  σε  υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δηλαδή εκεί  που πληρώνει ο δημότης και  με κατεύθυνση αύξησης, φορτώνοντας  νέα βάρη  την  λαϊκή οικογένεια.

Είναι η στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων που συμφωνούν και υλοποιούν αυτές τις απαιτήσεις.
Στόχος η σταδιακή απαξίωση των  δήμων  αφού  δεν  θα  μπορούν με τη  μείωση  του  προσωπικού να λειτουργούν κρίσιμους τομείς όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, υπηρεσίες έργων κλπ,  προκειμένου να  αναλάβουν επιχειρηματικοί όμιλοι  να  επενδύσουν για  την κερδοφορία των  κεφαλαίων τους, σε τομείς βασικών αναγκών του λαού μας.
Όλες  αυτές οι πολιτικές έχουν  ως  συνέπεια την  υποστελέχωση των  υπηρεσιών δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην  ικανοποίηση των  αναγκών του λαού αλλά και στην λειτουργία του δήμου, όπως επίσης και εντατικοποίηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες..


Γενικά πως κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της δημoτικής αρχής; 
Η εκτίμησή μας για την ουσία της πολιτικής της δημοτικής αρχής,  είναι ότι ακολουθεί πολιτική συγκεκαλυμμένης διαχείρισης, χωρίς διεκδικήσεις και προσπάθεια συσπείρωσης του λαού και των εργαζομένων πάνω στα πραγματικά προβλήματα. Είναι πρόδηλη η  προσπάθεια συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία δεν αντιδρά, δεν την καταγγέλλει, αντίθετα μιλάει για δύσκολη οικονομική συγκυρία, που πρέπει να ξεπεραστεί με την προσπάθεια όλων, με αλληλεγγύη, με διαχείριση της φτώχειας «με αξιοπρέπεια». 
Από την άλλη έχει πάρει μια σειρά ενέργειες και μέτρα, όπως η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων με φτηνό εισιτήριο, η παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων, η είσπραξη των χρημάτων από τον ΟΛΠ, η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και η προπαγανδιστική εκμετάλλευση αυτών μέσω της δημοτικής εφημερίδας, πατώντας πάνω στην εγκατάλειψη και στην καραμπινάτη αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων χρόνων και διοικήσεων, που τα περισσότερα απ’ αυτά είναι μέτρα διαχειριστικά και  θα μπορούσε να τα πάρει ο οποιοσδήποτε δήμαρχος.  

Αυτά όλα δεν αναιρούν την διαχειριστική λογική της διοίκησης, που εφαρμόζει με ευλάβεια την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, με τα υψηλά δημοτικά τέλη, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που χρησιμοποιεί κατά κόρον, την μη διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης και των ΚΑΠ, των κονδυλίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες (νέοι παιδικοί σταθμοί, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων προς όφελος του λαού κ.α.), ζητήματα που τα έχουμε αναδείξει μέσα στο Δ.Σ. έστω και με αδυναμίες.
Στο ζήτημα των δημοτικών τελών η δημοτική αρχή διατήρησε τα δημοτικά τέλη που βρήκε από την προηγούμενη διοίκηση, τα οποία σημειωτέον είναι από τα υψηλότερα στην Αττική (1,61 €/μ2 στην κατοικία), με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να τα μειώσει, διότι δεν θα το δεχθεί το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Χρησιμοποιεί επίσης το επιχείρημα ότι αν μειώσει τα δημοτικά τέλη στην κατοικία θα πρέπει να τα μειώσει και στις μεγάλες επιχειρήσεις. !
Είναι σχεδόν μόνιμο το φαινόμενο των απ’ ευθείας αναθέσεων έργων στην διαδημοτική επιχείρηση «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε.» με την δικαιολογία ότι δεν έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (καθαρισμοί αγωγών ομβρίων, απολυμάνσεις και μυοκτονίες, κοπή κλαδιών ψηλών δένδρων κλπ.), πράγμα που κατακεραύνωνε πριν γίνει διοίκηση.
Κορυφαία στιγμή της υποκρισίας και εξαπάτησης του λαού της πόλης και των εργαζομένων, αλλά και  υπεράσπισης της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν όταν καταθέσαμε ψήφισμα καταδίκης του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου στο Δ.Σ. και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης το καταψήφισε. Είναι γνωστό ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης είναι χωρισμένοι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε πρώην Συριζαίους και νυν ΛΑ.Ε. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας κάποιοι ψήφισαν υπέρ, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ κατά, ενώ κάποιοι άλλοι και μεταξύ αυτών ο δήμαρχος φρόντισαν να γίνουν άφαντοι.
Επίσης όταν η κυβέρνηση απαίτησε την μεταφορά των αποθεματικών των δήμων και των περιφερειών στην ΤτΕ, η δημοτική αρχή ήταν πρόθυμη να τα παραδώσει, υιοθετώντας κατά γράμμα την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. σταγονα4U