Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ!

Του Γ. Τσιρίδη*
Στην εφημερίδα του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ("η Πόλη μας", τεύχος Νο 4) στην πρώτη της σελίδα υπάρχει ένα άρθρο για την Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης. Πανηγυρίζει ο συντάκτης και καλά κάνει γιατί η επιτυχία της πόλης μας στον τομέα αυτόν είναι εντυπωσιακή.
Ωστόσο, παρ' όλο που μιλά για δεκαετίες αγώνων, χωρίς βέβαια να αναφέρεται σε αυτούς, ξεχνά να αναφερθεί στην καταλυτική και εκ των ων ουκ άνευ συμμετοχή της κυβέρνησης στην επιτυχία αυτή. Συμμετοχή που αγγίζει το 90-95% του όλου έργου. Μάλιστα της κάνει και κριτική γιατί καθυστέρησε μια τροπολογία και έτσι το έργο της παραλίας θα ολοκληρωθεί του χρόνου κι όχι φέτος το Φθινόπωρο.

Πρόκειται περί πασιφανούς αδικίας και εξηγούμαι:
Αν είχε εκλεγεί ένας οποιοσδήποτε άλλος από τους υποψηφίους δημάρχους των εκλογών του 2014 θα είχε συμβεί κάτι διαφορετικό στην παραλιακή ζώνη; 
Αν ας πούμε είχε εκλεγεί ο Τζανής ή ο Μελάς (για να αναφέρω τους ήδη διατελέσαντες δημάρχους) δεν θα είχε εξαιρεθεί η παραλία Λιπασμάτων από την σύμβαση παραχώρησης; Στην δηλωμένη πρόθεση περί εξαίρεσης και στον αγώνα του Θοδωρή Δρίτσα, που στέφθηκε από επιτυχία όταν έγινε πολιτική του Σύριζα και την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπροστά στο δημαρχείο του Κερατσινίου, ο Τζανής ή ο Μελάς θα έλεγαν "ΟΧΙ δεν την θέλουμε";
Αν δεν είχε εκλεγεί ο Σύριζα κυβέρνηση το 2015 δύο φορές, κι αν είχαμε στην πρωθυπουργία τον Σαμαρά ή τον Μεϊμαράκη, θα εξαιρείτο η παραλία Λιπασμάτων από την παραχώρηση; Όταν το λαϊκό κίνημα δεν μπορεί ούτε καν να ενοχλήσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα κατάφερνε να κερδίσει την χαμένη και νομοθετικά (ως τότε) παραλία των Λιπασμάτων;

Η σημερινή δημοτική αρχή του Χρήστου Βρεττάκου ήταν άψογη στο θέμα της ανάπλασης χωρίς να λέω ότι υστερεί αλλού, απλά αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα, το πιο σημαντικό για την πόλη. Όπου χρειάστηκε να παρέμβει το έκανε με γνώση, ακρίβεια και θετικό τρόπο. Πρότεινε σωστές τροπολογίες, συνεργάστηκε άψογα με την Περιφέρεια, προχώρησε σε μελέτες, διεκδίκησε έργα, τα έκανε όλα όπως πρέπει και γι αυτό πρέπει να της αποδοθούν συγχαρητήρια. Τα ίδια συγχαρητήρια και στην Περιφέρεια που ήταν παντού στυλοβάτης και αρωγός. Δεν χρειάζεται όμως κανείς που έχει τη συνείδησή του ήσυχη να κλέβει την δόξα των άλλων.
Πολλά καταμαρτυρούν διάφοροι στον Σύριζα, δικαίως ή αδίκως, στο θέμα αυτό όμως πρέπει να αναγνωριστεί ότι ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης. Ήταν μάλιστα ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ παράγοντας που μπορούσε να ανατρέψει μια κατάσταση όταν ΟΛΑ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΧΑΜΕΝΑ. 
Με τις ρυθμίσεις του 2014 που κήρυξαν την περιοχή πολεοδομήσιμη με ΣΔ 0.6 στο σύνολο της έκτασης και που ενέταξαν στις χρήσεις γης την μεταποίηση επαναφέροντας τα εργοστάσια, είχαμε βρεθεί στο ναδίρ κινδυνεύοντας να χάσουμε ό,τι είχαμε κερδίσει τη δεκαετία 1991-2001 και ό,τι είχαμε κατοχυρώσει τη δεκαετία 2002-2012. Χάρη στον Σύριζα, και κυρίως τον Δρίτσα που το πάλεψε από θέση θεσμική και τον Τσίπρα που το αποδέχτηκε και το στήριξε σαν αιχμή του δικού του δόρατος, όχι μόνο είχαμε ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης αλλά και μια τεράστια επιτυχία για την πόλη και τον ευρύτερο Πειραιά. Ας μην είμαστε μίζεροι στην αναγνώριση του κόπου των άλλων.  Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ!

*Ο Γ. Τσιρίδης ήταν για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος Δραπετσώνας, συγγραφέας του βιβλίου "Η δική μας Ανάπλαση" και έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το θέμα της πρώην βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας!