Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Νέα μελέτη για το "Καστράκι", ενώ υπάρχει έτοιμη;


Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας προκηρύσσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την αξιοποίηση του «Καστρακίου». Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αναζήτηση σχεδιαστικών προτάσεων, για την αξιοποίηση του «Καστρακίου», Δημοτικής Ενότητας Δραπετσώνας, του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, οι οποίες θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής, ενώ το μελλοντικό έργο, θα καταστήσει το χώρο χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης.
 
Όμως σύμφωνα με τον Γ. Τσιρίδη, παλαιό αντιδήμαρχο Δραπετσώνας υπάρχει ΜΕΛΕΤΗ για το "Καστράκι", ολοκληρωμένη, η οποία προσαρμόστηκε σε όλες τις απαιτήσεις της αρχαιολογίας και η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ! Ο ΓΤ υποστηρίζει ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και όχι να γίνει για νέα μελέτη! 
Τελικά υπάρχει μελέτη; Για ποιούς λόγους  επιλέχτηκε ως καλύτερη λύση νέα μελέτη;
Αναλυτικά η παρέμβαση του Γ.Τσιρίδη: "Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι η καταγραφή ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου, μια ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ. Ακολουθεί η Μελέτη και ο Διαγωνσιμός για την Κατασκευή του έργου.
 Για τον χώρο αυτόν στο ΚΑΣΤΡΑΚΙ εκπονήθηκε μια προμελέτη το 1993 όταν ο χώρος παραχωρήθηκε από τον ΟΛΠ στον Δήμο Δραπετσώνας. Με βάση αυτή την προμελέτη έγινε διαγωνισμός με το σύστημα ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. 
Ανέλαβε η εταιρεία ΚΟΜΒΟΣ η οποία δεν ολοκλήρωσε το έργο και κηρύχτηκε έκπωτη (το 1999 επί δημαρχίας Χρονόπουλου). 
Με βάση την ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ (πέραν της προμελέτης δηλαδή) ανέλαβε νέος εργολάβος η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ. Η Μελέτη του δήμου προσαρμόστηκε σε όλες τις απαιτήσεις της αρχαιολογίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε και ο εργολάβος βγήκε και πάλι έκπτωτος (επί δημαρχίας Αραβιάδη ή Χρυσού). Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα οφειλόταν στον Δήμο που ξόδευε τα χρήματα του έργου για μισθοδοσίες. 
ΠΡΟΣ ΤΙ η νέα προμελέτη του δήμου; Υπάρχει ΜΕΛΕΤΗ ολοκληρωμένη, δεκτή από την αρχαιολογία που αν χρειαστεί μπορεί και να τροποποιηθεί. 22 χρόνια μετά το ξεκίνημα του έργοιυ, εκείνο που χρειάζεται είναι να ολοκληρωθεί. Γιατί να ξαναρχίσει από την αρχή;"

Όλες οι πληροφορίες για το νέο διαγωνισμό υπάρχουν εδώ