Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση για τη "Μάχη της Ηλεκτρικής"

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε συνεργασία με το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας διοργανώνει εκδήλωση
 τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στις 7.00 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Α.Σαμαράκης (Μ. Ασίας 24 & Παπαναστασίου) με θέμα "Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίσταση στην Αθήνα και το Πειραιά" με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου του 1944 ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Πειραιά υπεράσπισε το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Κερατσίνι ενάντια στην προσπάθεια των γερμανικών αρχών κατοχής να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις του.
 Η Μάχη της Ηλεκτρικής υπήρξε η τελευταία ένοπλη σύγκρουση στο λεκανοπέδιο της Αττικής μεταξύ των δυνάμεων της Αντίστασης και του στρατού Κατοχής και η έκβασή της αποτύπωσε την αυτοπεποίθηση του ΕΑΜικού κινήματος και το σχεδιασμό του για την κοινωνική υπεράσπιση των παραγωγικών δομών της χώρας. 
Εβδομήντα χρόνια μετά η Μάχη της Ηλεκτρικής παραμένει ορόσημο της ιστορίας της περιοχής μας, σημείο συνάντησης των παραδόσεων της Αντίστασης και της προσφυγικής/εργατικής σύνθεσης της γειτονιάς μας, αντικείμενο ιστορικής έρευνας και συζήτησης. 
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ιστορικοί:  
Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας του βιβλίου Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή 1941-1944 
Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός, συγγραφέας του βιβλίου Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα