Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Γιατί θα υποστηρίξω ΣΥΡΙΖΑ

Απόστολος Διαμαντής
Επειδή αρκετοί φίλοι του protagon έχουν τη βεβαιότητα ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε άσχετοι περί τα οικονομικά και μόνον ο Στουρνάρας και η παρέα του τα γνωρίζουν, θέλω να επισημάνω τα εξής.
1) Το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ο Στουρνάρας και ο Σόιμπλε που τον καθοδηγεί, ακολουθούν τη μέθοδο της χρηματοδότησης του χρέους και της βίαιης υποτίμησης η οποία, όπως όλοι βλέπουμε, βύθισε τη ζήτηση και κατάστρεψε την παραγωγική βάση της χώρας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια για την κάλυψη του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού. Στο πρόγραμμα μάλιστα αυτό προστέθηκε ένα ακόμη ασήκωτο βάρος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Ποια είναι η πολιτική του Στουρνάρα; Η τυφλή εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό όμως θα μπορούσε να το κάνει όχι ο μόνον Στουρνάρας, αλλά ακόμη και η Φωτεινή Πιπιλή. Το έκανε ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος, το κάνει ο Στουρνάρας. Δηλαδή το κάνουν όλοι και κανένας. Το κάνει ο Σόιμπλε.

2) Όσοι κινούνται στην αγορά ξέρουν καλά ότι με τέτοιο δημόσιο χρέος και τέτοιο ιδιωτικό χρέος, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναταχθεί.
Χρειάζεται γενναίο κούρεμα και των δύο. Πρέπει να είσαι ο Στουρνάρας για να το καταλάβεις; Το λένε όλοι, μέχρι και το ΔΝΤ. Το ζήτημα των ιδιωτικών χρεών μάλιστα είναι ακόμη κρισιμότερο και εγώ έδωσα εδώ στο protagon την πρόβλεψη περί κουρέματος των ιδιωτικών χρεών. Προφανώς αυτό θα συνοδευτεί από μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα έξυπνος για να καταλάβεις τι ακριβώς θα συμβεί.

3) Είπα επίσης, με τα οικονομικά που γνωρίζει και ένας απλός φοροτεχνικός, ότι το ασφαλιστικό σύστημα σε λίγο θα καταρρεύσει εάν δεν βρεθεί λύση. Και άλλη λύση από τις δημόσιες επενδύσεις δεν υπάρχει. Μακάρι να υπήρχε. Κανένας δεν επιθυμεί το κράτος να παριστάνει τον εργοδότη, πολύ περισσότερο εγώ ο ίδιος που απεχθάνομαι τις εντολές και τα κρατικά σχέδια. Ούτε τον αντικαπνιστικό νόμο δεν θέλω να εφαρμόσω, παρότι δεν καπνίζω, όχι να αποδεχθώ κρατικές οικονομίες. Αλλά, στοιχειωδώς λογικά να σκεφτεί κανείς, εφόσον καμία οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπρος μόνη της, στην κατάσταση της πλήρους απραξίας, τότε γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η σίγουρη μετριοπαθής κεϋνσιανή οδός. Άλλη δεν υφίσταται. Εάν ερχόταν ο Ίμπν Σαούντ θα τον χειροκροτούσα και εγώ καθότι θα αγόραζε και την ΠΑΕ μου και θα ψήφιζα Τζήμερο ασυζητητί. Τώρα όμως, δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται. Επομένως, θα γίνει το εφικτό.

4) Όλα αυτά προφανώς και θα μπορούσε να τα κάνει ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος ή και οι δύο μαζί. Το ότι προβλέπω ότι θα τα κάνει ο Σύριζα έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι στην πολιτική οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται από τις επιθυμίες μας. Η πολιτική κινείται με βάση τις προσδοκίες συνήθως. Σε μια Ελλάδα με εκατομμύρια ανέργους και άλλους τόσους εξαγριωμένους από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, δεν χρειάζεται να είσαι ατσίδας για να αντιληφθείς ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν κάτι άλλο από Στουρνάρα. Ποιο είναι το άλλο; Οι 58; Όχι. Ο Τσίπρας είναι.
Ουδέποτε προσωπικώς έχω στηρίξει τον Συριζα ή τον Συνασπισμό, για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Όμως αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, λόγοι εθνικοί κυρίως, αλλά και η αίσθηση ότι ασκείται μια πολιτική εξουσία με τρόπο αυθάδη, αυταρχικό και ανήθικο, με υποχρεώνουν να υποστηρίξω μια πολιτική αλλαγή, με την ελπίδα να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια νέα εποχή. 
Είναι βεβαίως πιθανόν αυτή η αλλαγή να οδηγήσει την Ελλάδα ακόμη και εκτός της ευρωζώνης. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αλλά νομίζω πρέπει να προταχθεί η σωτηρία των ανθρώπων και της χώρας, από μια βίαιη παραμονή της Ελλάδας μέσα στο ευρώ, την ώρα που δεν θα φαίνεται από πουθενά ελπίδα ανάκαμψης και σωτηρίας.
Προφήτης δεν είμαι και στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά, έτσι όπως μπορεί κανείς να σκεφτεί αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα θα πορευτεί στο επόμενο βήμα της με κυβέρνηση της αριστεράς. Καλύτερα να το πάρουμε απόφαση και να δούμε πώς μπορούμε να ενεργήσουμε, με αυτό το δεδομένο. Και πρώτος απ’ όλους πρέπει να το πάρει απόφαση ο ίδιος ο Σαμαράς, να αφήσει κατά μέρος τις επικίνδυνες για τη χώρα κινήσεις και να παραδώσει ήρεμα στον επόμενο, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του, ο Καραμανλής με τον Παπανδρέου.
Διότι, θα πρέπει να γνωρίζουμε από την πρόσφατη αλλά και την παλιά μας ιστορία, πως όσοι πάνε εντελώς κόντρα με τον καιρό δεν έχουν καλό πολιτικό τέλος.
Ο Απόστολος Διαμαντής είναι συγγραφέας και πανεπιστημιακός. protagon