Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση για τις Δημοτικές Εκλογές της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ



Με ανακοίνωση του η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου-Δραπετσώνας παίρνει θέση για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, εξαπολύει επίθεση εναντίον του νυν δημάρχου, τον οποίο στήριξε (συνασπισμός) στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και εναντίον όλων που «κατεβάζουν τις κομματικές σημαίες και παρουσιάζουν -πολύ όψιμα βέβαια- αντιμνημονιακό προφίλ» και καλεί τους δημότες να πλαισιώσουν τη δημοτική κίνηση «άλλος δρόμος».
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά το κάλεσμα υποψηφίου στις εσω-παραταξιακές εκλογές της κίνησης «άλλος δρόμος» (εδώ) για τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης στην πόλη, αλλά και τις φήμες για άλλους υποψήφιους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα έχουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση με την  ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί ο  χώρος και να σταλούν μηνύματα εντός και εκτός των στενών ορίων του Δήμου… 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 27/11/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου - Δραπετσώνας για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014
Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητές συνδημότισσες,
Βρισκόμαστε έξι περίπου μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου 2014 και η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων. Τα φτωχά λαϊκά αλλά και μεσαία στρώματα χάνουν τα εισοδήματά τους με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την υπέρμετρη φορολογία. Εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώνονται, οι θεσμοί υγείας, παιδείας, πολιτισμού, κοινωνικής ασφάλισης διαλύονται, εργαζόμενοι ρίπτονται στα κάτεργα της ανεργίας, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες - καταστηματάρχες πτωχεύουν και η δημοκρατία περιστέλλεται.


Η δραματική αλλαγή των συνθηκών ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, διογκώνει την κοινωνική απελπισία προκαλώντας συνθήκες κοινωνικής έκρηξης και καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. 
Η τοπική αυτοδιοίκηση βιώνει και αυτή το δικό της δράμα. Η εφαρμογή του Καλλικράτη και των μνημονιακών δεσμεύσεων, με την επιβολή περικοπών των εσόδων των δήμων της τάξεως του 70%, τους έχουν οδηγήσει σε οικτρή κατάσταση, καταργώντας ουσιαστικά την αυτοτέλεια τους. Επιπλέον, οι διαθεσιμότητες που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση και οι οριζόντιες απολύσεις εργαζομένων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την λειτουργία των κοινωνικών δομών/παροχών, όπως βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΑΠΗ, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών τμημάτων, συντήρησης και δημιουργίας χώρων πρασίνου - αναψυχής κλπ, που εξ ορισμού οφείλουν να αποτελούν αρμοδιότητες των δήμων.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές εντάσσονται και είναι μέρος του αγώνα του λαού για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. 
Γι’ αυτό το λόγο τα κόμματα της συγκυβέρνησης, φοβούμενα την έκφραση της λαϊκής οργής μέσα από τις εκλογές, προσπαθούν να αποδομήσουν τον πολιτικό χαρακτήρα τους, με διάφορους τρόπους, όπως και η αλλαγή εκλογικού νόμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια με τη δράση τους στήριζαν επιλογές τόσο σε κεντρικό πολιτικό όσο και τοπικό επίπεδο, που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση. Κατεβάζουν ή κρύβουν τώρα τις κομματικές σημαίες, παρουσιάζουν -πολύ όψιμα βέβαια- αντιμνημονιακό προφίλ, προσπαθώντας να ξεγελάσουν για μια ακόμα φορά τις τοπικές κοινωνίες. 
Στον Δήμο μας, η Δημοτική Αρχή του Λουκά Τζανή, παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε από τους δημότες ως ανεξάρτητη δημοτική κίνηση και παρά το δήθεν «αντιπολιτευτικό» προσωπείο που διαφημίζει όποτε την εξυπηρετεί, συμπαρατάχθηκε πλήρως με τη αυτή τη μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού (όπως οι παιδικοί σταθμοί, το κολυμβητήριο και τα καλλιτεχνικά τμήματα) απαξιώθηκαν και τώρα επιχειρείται η εκχώρηση τους σε διάφορους «γνωστούς» και άγνωστους ιδιώτες, ενώ ο ίδιος δρόμος έχει επιλεγεί και για τις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, μικροέργων. Η υπερχρέωση του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια μαζί με την επίθεση που δέχθηκε με την περικοπή των πόρων και με τις απολύσεις των εργαζομένων, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, ενώ, η μαύρη τρύπα των δημοτικών επιχειρήσεων συνεχώς διογκώνεται. Οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής παίρνονται με όρους αδιαφανείς ερήμην των δημοτών ή εν κρυπτώ όταν οι δημότες αντιδρούν. Η Δημοτική αρχή του Λουκά Τζανή, λοιπόν, δεν αποδείχθηκε μόνο ανίκανη να βάλει τα προβλήματα της πόλης σε τροχιά επίλυσης, αλλά συντάχθηκε με τις πολιτικές δυνάμεις τις λιτότητας και των αντιλαϊκών μέτρων και  συντήρησε το καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου Δραπετσώνας, πολύ έγκαιρα εδώ και ένα χρόνο περίπου, αξιολογώντας τη γενικότερη κατάσταση αλλά και την κατάσταση στο Δήμο μας, πήρε την πρωτοβουλία με απόφαση της οργάνωσης των μελών του, να πρωτοστατήσει μαζί με πολλούς άλλους ανένταχτους αριστερούς, οικολόγους, δημοκράτες αντιφασίστες  συνδημότες μας, στη δημιουργία της Δημοτικής Κίνησης πολιτών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ». 
Η δημοτική κίνηση ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στη διακήρυξή της, “διάλεξε να βαδίσει τον μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο, το δρόμο της Αντίστασης και της Ανατροπής των μνημονίων και του εφιαλτικού μέλλοντος που μας ετοιμάζουν”. “Στις γραμμές του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ δεν έχει θέση κανείς από τους ''επώνυμους'' πολιτικάντηδες καριέρας που θέλουν ακόμα και σήμερα, αν και στρατηγοί χωρίς στρατό να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν, '' για το καλό μας'', να εξυπηρετούν τα δικά τους ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα”. 
Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ το Σεπτέμβρη, όπως είχε δεσμευτεί από την ιδρυτική του διακήρυξη, προχώρησε στην εκλογή Επικεφαλής και μέσα από μαζική διαδικασία επέλεξε στην θέση αυτή τον συνδημότη μας δάσκαλο ΧΡΗΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ. Η  δράση της δημοτικής μας κίνησης τον ένα περίπου χρόνο της λειτουργίας της, με τις παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο, και την ενεργή στήριξη σε κάθε κινηματική δράση και διεκδίκηση του Κερατσινιώτικου και Δραπετσωνίτικου λαού, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι πράξαμε σωστά με τη δημιουργία της και έτσι θα συνεχίσουμε.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις για: να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο και ν’ απομακρυνθεί η  ΔΕΗ, να μην κλείσει το ΙΚΑ Αμφιάλης, να μην εκχωρηθούν το Κολυμβητήριο και οι παιδικοί σταθμοί σε ιδιώτες, να παραμείνει ελεύθερη η πρόσβαση των δημοτών σε όλους τους χώρους του Πάρκου Πρέσσοφ και να συντηρηθεί το Πάρκο, να μην περάσουν οι απολύσεις και οι εργασιακές σχέσεις «μεσαίωνα» στους εργαζόμενους της ΔΗΚΕΠΑ, των παιδικών σταθμών και του Κολυμβητηρίου, να πραγματοποιηθεί λύση και εκκαθάριση της μαύρης τρύπας- ΔΗΚΕΠΑ με την μεταφορά των λειτουργιών και των εργαζομένων στον Δήμο. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου-Δραπετσώνας καλεί όλους τους δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας που βλέπουν τη ζωή τους να συντρίβεται από τις μνημονιακές πολιτικές, ανεξάρτητα από τις πολιτικο-ιδεολογικές τους απόψεις, να πλαισιώσουν τη Δημοτική Κίνηση πολιτών Κερατσινίου – Δραπετσώνας ΑΛΛΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ για να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών, αλλά και κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στην πόλη μας. ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου - Δραπετσώνας