Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες...

Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ομίλου Adecco, που παρέχει υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού.

Το 68% όσων ερωτήθηκαν, εκτιμούν, ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας τους έχουν επιδεινωθεί, το 23%, ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόνο το 9%, ότι έχουν βελτιωθεί.

Καλούμενοι δε να περιγράψουν με ποιον ακριβώς τρόπο έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας οι μισοί (50%) συμμετέχοντες που εργάζονται ανέφεραν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υποστεί μείωση μισθού, 25% δήλωσαν ότι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες, 14% επεσήμαναν την άσχημη ψυχολογία που επικρατεί στο περιβάλλον εργασίας τους λόγω αυξημένου στρες και του φόβου της απόλυσης και της ανεργίας και 13% αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού. Σημαντικά ήταν επίσης τα ποσοστά που έκαναν λόγο για την αύξηση των απαιτήσεων και της πίεσης στον χώρο εργασίας αλλά και για τη μείωση του τζίρου ή των κερδών (9% σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις), για κακές συνθήκες εργασίας (8%), μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (7%), καθυστερήσεις στην πληρωμή (5%) ή ακόμη και απλήρωτη εργασία (4%).

Ερωτώμενοι για το αν συνολικά οι συνθήκες εργασίας κατά τα τελευταία δυο χρόνια έχουν αλλάξει και πώς, με βάση είτε τη δική τους προσωπική εμπειρία είτε την εμπειρία ανθρώπων από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον, το 96% των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν εργάζονται δήλωσαν ότι αυτές έχουν επιδεινωθεί. 44% κάνουν λόγο για μείωση αποδοχών, 23% για εκμετάλλευση των εργαζομένων, 20% για περισσότερες ώρες εργασίας, 18% για απολύσεις, 16% για δυσκολία ανεύρεσης εργασίας, 14% για ανασφάλιστη εργασία και καταπάτηση δικαιωμάτων, 9% για άσχημη ψυχολογία και 8% για κακές συνθήκες εργασίας. πηγή