Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Την κατάργηση του Δήμου ζητάει δημοτικός σύμβουλος!


Με πρόταση που κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Τσιρίδης, για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, ζητάει την κατάργηση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και επαναδημιουργία του δήμου Κερατσινίου και του δήμου Δραπετσώνας ως ανεξάρτητων πρωτοβάθμιων αυτοδιοικήσεων. 
Ο ίδιος ενημερώνει ότι το θέμα δεν μπήκε από το προεδρείο στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου συμβουλίου για να συζητηθεί για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί! Όμως σε κάθε περίπτωση η πρόταση είναι στο τραπέζι και θα πρέπει να πάρουν θέση όλοι. 
 Τελευταία, ενόψει και του νόμου ο οποίος αναμένεται για τις δημοτικές εκλογές, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και σε άλλους Δήμους! Παρόμοια προβλήματα έχουν και άλλες πόλεις οι οποίες έχασαν την αυτονομία τους και έγιναν κομμάτια ενός μεγαλύτερου Δήμου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Δήμο Λέσβου ο οποίος προέκυψε από την ένωση 13 δήμων. Το σίγουρο είναι ότι, αν και πολλά αιτήματα είναι λογικά, δεν υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα για μεγάλες αλλαγές, με την τρόικα πάνω στο κεφάλι μας.

Η αλήθεια είναι ότι η Δραπετσώνα ασφυκτιεί ως κομμάτι του ενιαίου Δήμου! Από ένας μικρός νοικοκυρεμένος Δήμος την προηγούμενη τετραετία έγινε μια γειτονιά στο "χάος" του μεγάλου Δήμου. 
 Τελευταία, όλοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα της Δραπετσώνας!  Το δημοτικό συμβούλιο πήρε αποφάσεις για τη Δραπετσώνα,  η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου  προγραμματίστηκε να γίνει στη Δραπετσώνα, γενικώς υπάρχει κάποια κινητικότητα!

Η εισήγηση του Γ. Τσιρίδη που κατατέθηκε μαζί με την πρόταση  για κατάργηση του Δήμου αναφέρει χαρακτηριστικά:
 "Η μέχρι τώρα λειτουργία του ενιαίου δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κατέδειξε ότι η ανιστόρητη επέμβαση του νόμου 3852/2010 (με την ονομασία “Καλλικράτης”) ήταν αρνητική για τον λαό της περιοχής μας.

Στέρησε τους κατοίκους της Δραπετσώνας, που ήταν και το μικρότερο σε πληθυσμό και έκταση μέρος της ένωσης, από την αυτοδιοικητική της αυτονομία

Στέρησε και τους δύο δήμους από την ιστορικότητά τους και την αίσθηση της κοινότητας που είχε δημιουργηθεί εδώ και αρκετές γενεές

Δεν έλυσε κανένα διαχειριστικό πρόβλημα κι ούτε έκανε οικονομίες κλίμακας πέραν όσων οικονομιών έγιναν από μισθολογικές περικοπές και απολύσεις που συνέβησαν σε ολόκληρη την Τοπική αυτοδιοίκηση και δεν οφείλονται στην αναγκαστική συνένωση αλλά στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Στις σημερινές συνθήκες, όπου η κοινωνία έχει ανάγκη την αλληλεγγύη και υποφέρει από την έλλειψη ή την κατάρρευση των κοινωνικών δομών, ο διαχωρισμός των δύο δήμων είναι επιτακτική ανάγκη.

Ζητάμε την κατάργηση του ενιαίου δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και την δημιουργία δύο πρωτοβάθμιων αυτοδιοικήσεων, του δήμου Κερατσινίου και του δήμου Δραπετσώνας.

Ο διαχωρισμός θα γίνει με βάση την αναλογία πληθυσμού και έκτασης των δύο δήμων και με εθελοντικές κατατάξεις του προσωπικού."