Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Να ξαναγίνει βρεφονηπιακός σταθμός η «Στέγη Κρώσφηλδ»

Την επαναλειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» στο Κερατσίνι, ζητάει το υπουργείο Εργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας (ΓΓΠ) Δημήτρης Καρέλλας απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη» επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός «Στέγη Κρώσφηλδ» στο Κερατσίνι παραμένει επί πέντε χρόνια κλειστός, τη στιγμή που, ειδικά στο Κερατσίνι, υπάρχει μεγάλη έλλειψη θέσεων βρεφονηπιακών σταθμών. 
Η «Στέγη Κρώσφηλδ», αναφέρει ο ΓΓΠ στην επιστολή του είναι ένα εξαιρετικό κτίριο με δυναμικότητα 100 περίπου θέσεων που λειτουργούσε από το 1931 και έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης του Κερατσινίου. Η βούληση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι να λειτουργήσει η «Στέγη Κρώσφηλδ» το ταχύτερο.
Με την παραμονή αυτής της Στέγης εκτός λειτουργίας, το Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», ιδιοκτήτης συνολικά 5 βρεφονηπιακών σταθμών μαζί με τη «Στέγη Κρώσφηλδ», υπολείπεται του καταστατικού σκοπού του που είναι να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με βρέφη και νήπια, αυτό άλλωστε απαιτεί και το δημόσιο συμφέρον. 

Ο ΓΓΠ υπενθυμίζει ότι το Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» έχει επιχορηγηθεί με περίπου 400.000 € από τον Δεκέμβριο 2016 μέχρι σήμερα προκειμένου να συνεχίσει να εκπληρώνει τον καταστατικό σκοπό του. Ως προσφορότερη λύση, ο ΓΓΠ χαρακτηρίζει την ικανοποίηση αιτήματος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων της Στέγης Κρώσφηλδ, λύση με την οποία έχει συμφωνήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Με την επιστολή αυτή ο ΓΓΠ καλεί τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Θόδωρο Παρασκευόπουλο να τον ενημερώσει αμέσως για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για την επίλυση του θέματος.
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος εκφράζει τη συμφωνία του με τις επισημάνσεις του ΓΓΠ και τον ενημερώνει ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου από κοινού με τον νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος συνέταξαν σχέδιο συμφωνητικού με το οποίο η «Στέγη Κρώσφηλδ» παραχωρείται στον Δήμο για δέκα χρόνια.
 Ο Δήμος αναλαμβάνει την επισκευή των εγκαταστάσεων, προκειμένου να αδειοδοτηθούν, τη συντήρηση και τη λειτουργία της Στέγης ως βρεφονηπιακού σταθμού με δικά του έξοδα και την υποχρέωση μετά την πάροδο της δεκαετίας να παραδώσει τις εγκαταστάσεις στο Ίδρυμα, επισκευασμένες, συντηρημένες και αδειοδοτημένες.

Δυστυχώς, αναφέρει στην απάντησή του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, οι τρεις εκπρόσωποι του «Εθνικού Σωματείου Παιδική Στέγη» (ιδιοκτήτης των ακινήτων) και η μία εκ των δύο εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων εμπόδισαν το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση, μη προσερχόμενοι στη σχετική συνεδρίαση. Μόνη λύση είναι να πειστεί η μία εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων ότι με την παρουσία της στο ΔΣ του Ιδρύματος πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή να συμβάλει ώστε να επαναλειτουργήσει η «Στέγη Κρώσφηλδ».πηγή