Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Χθες φωταγωγήθηκε ο «υδατόπυργος»! ε, και;



Χθες φωταγωγήθηκε ο «υδατόπυργος» στη Δραπετσώνα και με μεγάλη χαρά κοινοποιήθηκε η φωτογραφία στο fb με τα ανάλογα συγχαρητήρια και τις χαρές. Αύριο, πιθανόν, να φωταγωγηθούν τα επόμενα 5 μέτρα της διαδρομής και έπεται η συνέχεια, μέχρι να έρθει αυτή η σημαντική στιγμή να ολοκληρωθεί το έργο!
Παλαιότερα, πριν την τεράστια εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων, όλο αυτό το πανηγύρι για την παράδοση ενός έργου,  ολοκληρωνόταν με το κόψιμο της κορδέλας και τα «αυθόρμητα» χαμόγελα μπροστά στις κάμερες. Τώρα έχουμε δρόμο.

 Είναι κακό αυτό; Είναι κακό που ενημερώνονται οι πολίτες για την εξέλιξη των έργων; Είναι κακό που  εμμέσως δίνεται μια απάντηση, με έργα, σε όσους κάνουν εύκολη κριτική;
  Όχι δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και τίποτα! Η ολοκλήρωση ενός έργου μικρού ή μεγάλου είναι η αυτονόητη ενασχόληση όσων ασχολούνται με τα κοινά. Για τον λόγο αυτό έθεσαν τον εαυτό τους στην κρίση των δημοτών και επελέγησαν για να διαχειριστούν,  να αλλάξουν, να ομορφύνουν  την πόλη που ζουν. Αυτό είναι το καθήκον τους, αυτή είναι η δουλειά τους.

Η συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια κοινοποίησης των βημάτων ολοκλήρωσης ενός έργου, εκτός των άλλων, έχει σχέση και με μια συντηρητική, παγιωμένη άποψη που οι σύμβουλοι επικοινωνίας, συχνά πυκνά, δίνουν ως πρώτη συμβουλή στους ασκούντες την εξουσία: "ενημερώστε τον κόσμο για το έργο σας'.
 Όταν το ακούν αυτό, όσοι, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν να διαχειρίζονται σημαντικά θέματα και να παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν ζωές, πλημμυρίζονται από μια ανεξήγητη αγωνία, γιατί καθημερινά βιώνουν τις δυσκολίες υλοποίησης ενός έργου  και ξεκινούν την ενημέρωση για το έργο τους, καμιά φορά υπερβολική. 

Όμως, οι δημότες έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να κρίνουν. Δεν χρειάζονται «μασημένη επικοινωνιακή τροφή»! 
Όταν έρθει η ώρα θα αποδώσουν "τα του καίσαρος τω καίσαρι". Και τότε θα κρίνουν και τα έργα και την συνολική παρουσία, όλο το «πακέτο» που λένε. Και τα μεγάλα έργα που προχώρησαν, και τα μικρά και σημαντικά για αυτούς, αλλά «ασήμαντα» για τους αόρατους στις γειτονιές συμβούλους, και τις καθυστερήσεις, και τις υποσχέσεις που ξεχάστηκαν στο «χρονοντούλαπο», αλλά και τη γενικότερη πορεία και στάση στην αντιμετώπιση θεμάτων, «ζητημάτων και αιτημάτων».
...

Και βέβαια, υπάρχει και το προεκλογικό, «οι πολίτες που ζουν στις γειτονιές του δήμου γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που απαιτούνται».