Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Βαδίζει ο Δήμος μας σε έναν Άλλο Δρόμο;

Του Χρήστου Βρεττάκου, δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας
Την άνοιξη του 2014 καλούσαμε τους δημότες του Κερασινίου και της Δραπετσώνας να χαράξουμε από κοινού έναν «άλλο δρόμο» για την τοπική κοινωνία. 
Να μη μείνουμε θεατές μιας γκρίζας πραγματικότητας που επιβάλλει η κυρίαρχη πολιτική των μνημονίων, ούτε όμως και να αποδεχτούμε μοιρολατρικά την τραγική κατάσταση που άφησαν οι επιλογές των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Τους καλούσαμε, με βάση τις συλλογικές αξίες και τους αγώνες για ζωή, να πάρουμε μαζί, την υπόθεση της τοπικής κοινωνίας στα χέρια μας. Να απελευθερώσουμε το Δήμο μας από την κακοδιαχείριση, τα προβλήματα, την ταλαιπωρία και την κατάθλιψη, στέλνοντας, παράλληλα, σε κάθε σπίτι και εργασιακό χώρο, το μήνυμα για αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, συμμετοχή και δημοκρατία.
Πλησιάζουμε στα μισά της διαδρομής αυτής της δημοτικής αρχής και πιστεύω ότι οι δημότες έχουν στα χέρια τους αρκετά πια στοιχεία, προκειμένου να απαντήσουν θετικά στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του παρόντος κειμένου.

Βελτίωση της καθημερινότητας

Είμαι βέβαιος πως το μεγαλύτερο κομμάτι των συμπολιτών μας κατανοεί ότι η Δημοτική Αρχή, μέσα σε αυτή την δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία για τη χώρα γενικά και το Δήμο ειδικά, προσπαθεί, με όλες της τις δυνάμεις και τα καταφέρνει, να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής που έμεναν για χρόνια άλυτα, αλλά και να υλοποιήσει, παράλληλα, το πρόγραμμα της δημοτικής μας κίνησης. Ταυτόχρονα, βλέπει, μέσα από την καθημερινότητά του, τη ζωή στην πόλη να αλλάζει διαρκώς προς το καλύτερο, χάρη στη σωστή διαχείριση των πόρων, το νοικοκύρεμα των οικονομικών, την αύξηση των δαπανών για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, την προστασία και την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου. Την άποψη των περισσοτέρων δημοτών δεν συμμερίζεται ωστόσο η αντιπολίτευση στο Δήμο, η οποία, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και τα διαφορετικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η κάθε πλευρά της, με τεχνάσματα και ανεδαφικούς ισχυρισμούς υπονομεύει και σαμποτάρει ενορχηστρωμένα το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει. Ευελπιστεί έτσι, ότι θα επιστρέψει ο Δήμος στο παρελθόν και στις χρεωκοπημένες πολιτικές που τον καθιστούσαν όμηρο συγκεκριμένων συμφερόντων.
Ας δούμε όμως, ένα προς ένα τα βασικά επιχειρήματα αυτών που τα περασμένα χρόνια με το έργο τους πλήγωσαν τον Δήμο:

«Η Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη και επικίνδυνη
Το παράδοξο είναι ότι συμφωνούμε απόλυτα με τον ισχυρισμό τους αυτό. Πράγματι είμαστε «ανίκανοι» να κάνουμε ό,τι έκαναν, είμαστε «επικίνδυνοι» για τους ίδιους και τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
Στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή αποτελείται από τίμιους και καθαρούς ανθρώπους, που σέβονται και διαχειρίζονται ορθά τα χρήματα μας και δεν διστάζουν να τα βάλουν ακόμα και με ισχυρούς αντιπάλους.

«Καλώς ήρθατε στον κόσμο των αναθέσεων»

Από την πρώτη στιγμή, η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να πείσει την τοπική κοινωνία πως «όλοι το ίδιο είμαστε», υποστηρίζοντας ότι «στην θέση των δικών τους εργολάβων, έχουμε βάλει τους δικούς μας». Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα, πως από την μία πλευρά αποδέχεται το γεγονός ότι προτού αναλάβουμε εμείς τα ηνία του Δήμου, επιλέγονταν με αδιαφανή τρόπο οι εργολάβοι για το κάθε έργο. Από την άλλη μεριά, αναγνωρίζοντας και πάλι τον αδιαφανή τρόπο που οι ίδιοι λειτουργούσαν, περίμεναν, λένε, να μην κάνουμε το ίδιο. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε που αποδέχονται την διαφορετικότητα μας!
Ας δούμε όμως τι γίνεται πραγματικά στο Δήμο από τον Μάιο του 2014. Από την πρώτη μέρα επιλέξαμε, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναθέτει μόνος του ο δήμαρχος έργο ή προμήθεια σε ιδιώτη, να προχωρούμε σε ανοιχτές και δημόσιες διαδικασίες, καλώντας τους εργολάβους να καταθέτουν σφραγισμένη προσφορά. Αναλαμβάνοντας το ρίσκο των καθυστερήσεων, πετύχαμε διαδικασίες διαφάνειας και εξοικονομήσαμε χρήματα με καλύτερες τιμές για την πραγματοποίηση έργων.
Ένα παράδειγμα για να καταλάβει ο καθένας τι εννοούμε. Για την επισκευή του θερινού κινηματογράφου «Μελίνα» πραγματοποιήθηκε μελέτη ύψους 17.000 ευρώ. Αντί να γίνει απευθείας ανάθεση σε κάποιο εργολάβο, έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος. Στη πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 9 εργολάβοι με σφραγισμένες προσφορές. Τελικά το έργο ανέλαβε ο εργολάβος με την μικρότερη προσφορά, η οποία ήταν 11.000 ευρώ.

«Τι κάνετε για τη φτώχεια;»
Υπογραμμίσαμε εξ αρχής, ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για μας η άμεση ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, έτσι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην νιώσει μόνος του στην κρίση. Είναι χρέος μας να οικοδομήσουμε μια ανοιχτή, αλληλέγγυα και δημοκρατική πόλη χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν μας αρμόζουν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ούτε μας ταιριάζει να κρύβουμε τους συμπολίτες μας, τα θύματα της κρίσης, για να μην χαλάνε την αισθητική μας. Αγωνιζόμαστε καθημερινά, ώστε η Δημοτική Αρχή να αποτελεί ασπίδα για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, για όσους κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης, για όσους χάνουν την πρόσβασή τους σε αγαθά.
Με το πρόγραμμά μας για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τις παιδικές χαρές, για το κοινωνικό παντοπωλείο και ιχθυοπωλείο, για τη στέγαση και επανένταξη, τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων, τους ελεύθερους χώρους και τα γήπεδα, τα καλλιτεχνικά μαθήματα και τους δημοτικούς κινηματογράφους, προσφέρουμε ανακούφιση σε όσους την έχουν ανάγκη. Και αυτό, όχι γιατί είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά επειδή έχουμε την πολιτική βούληση και τη διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, η οποία προτάσσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

«Τι κάνετε για την ανεργία;»
Μέσα στο πλαίσιο της άγριας λιτότητας που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να προσφέρουμε δουλειά στους συμπολίτες μας και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους για να μπορέσει ο Δήμος να προσλάβει με μόνιμη και σταθερή δουλειά το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει.
Ταυτόχρονα, έχουμε επιλέξει την πρακτική της πλήρους δημοσιότητας και για τις συμβάσεις εργασίας. Εφόσον αναγκαζόμαστε να κάνουμε χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ακολουθούμε απόλυτη διαφάνεια.
Την ίδια ώρα, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, από την πλευρά μας, ώστε το κομμάτι της περιοχής των Λιπασμάτων να μετατραπούν εκτός από ένα μοναδικό για την Αττική παραθαλάσσιο πάρκο πρασίνου και αναψυχής και χώρος που θα προσφέρει εργασία σε συμπολίτες μας με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες εργασίας
Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε σωστά το ανθρώπινο δυναμικό και τους υλικούς πόρους του Δήμου, ώστε να προχωρήσει το φθηνό, οικολογικό και συμμετοχικό, πρόγραμμα που έχουμε προτείνει.

«Τσουβαλιάζετε όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές»
Μας λένε ότι βάζουμε «τους προηγούμενους δημάρχους και Δημοτικές Αρχές στην ίδια μοίρα», ενώ μας ρωτάνε ότι «μέχρι τώρα τίποτα δεν είχε γίνει σε αυτή την πόλη;»
Αυτό λέμε άραγε; Προφανώς και όχι. Παρατηρούμε απλά ό,τι κα οι συνδημότες μας.
Από τον Δήμο μας πέρασαν Δημοτικές Αρχές που στηριζόμενες στους αγώνες των πολιτών δημιούργησαν το σύγχρονο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Δύο πόλεις με πολλά προβλήματα, αλλά και με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα όμως πέρασαν και Δημοτικές Αρχές που αποκομμένες από το λαό δημιούργησαν στις δύο πόλεις δυσχέρειες και αδιέξοδα.
Τα τελευταία 15 χρόνια και ιδιαίτερα κατά την τελευταία Δημοτική θητεία, οι υποδομές του Δήμου αφέθηκαν στην τύχη τους να καταρρέουν. Έπεσαν εκατομμύρια ευρώ σε έργα (Τσαλδάρη, Μυστρά, Καρπάθου) που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα, πριν ακόμα παραδοθούν.
Είναι κοινό μυστικό ότι αρκετοί από όσους ασχολήθηκαν με τη διοίκηση του Δήμου, το έκαναν για να ικανοποιήσουν προσωπικά τους συμφέροντα. Όλες οι δυνάμεις του Δήμου, αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα που άφησαν οι περασμένες Δημοτικές Αρχές, την ώρα που θα έπρεπε να είμαστε αφοσιωμένοι στην υλοποίηση του προγράμματός μας.
Μας κατηγορούν επίσης, ότι δεν προχωράμε στην πραγματοποίηση έργων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Φόρμουλα 1». Θυμίζουμε πως την ώρα που φτιαχνόταν ένα διυλιστήριο στην άκρη της πόλης με την σύμφωνη γνώμη της τότε Δημοτικής Αρχής, γινόταν κουβέντα για την Φόρμουλα 1. Βασικοί και μοναδικοί συνομιλητές αυτού του εγχειρήματος: ένας πρώην υπουργός και ευτυχώς ένας πρώην πια δήμαρχος.
Από την πλευρά μας, υπογραμμίσαμε ότι αποτελεί προτεραιότητα η ποιότητα ζωής των πολιτών παντού και σε κάθε γειτονιά και όχι έργα βιτρίνας ή άλλα αμφιβόλου ποιότητας και ανταποδοτικότητας για το Δήμο και τους κατοίκους.
Με βασικούς άξονες το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον καθώς και στις αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης, προχωρήσαμε σε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων με έργα ασφολτόστρωσης και ανακατασκευής μπετοδρόμων, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, στην ανακατασκευή χώρων αναψυχής και σε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, ώστε οι δημόσιοι χώροι να μην αφήνονται σε αχρηστία και μετατρέπονται σε σκοτεινά σημεία της πόλης.
Δίνουμε βαρύτητα σε ανοιχτούς στην ελεύθερη έκφραση και δράση χώρους, σε τόπους άσκησης του δικαιώματος της συγκατοίκησης όλων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, που θα διατηρήσουν την ιστορικότητα και την ταυτότητα του τόπου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να συνδεθούν με τον τόπο και να μην αισθάνονται «διερχόμενοι». Με προτεινόμενες δράσεις και χρήσεις ξαναδίνουμε το δικαίωμα του πολίτη στην πόλη.

«Χάθηκαν χρηματοδοτήσεις»!

Με μονότονο τρόπο μας λένε ότι «χάθηκαν χρηματοδοτήσεις από την περιφέρεια» και φέρνουν για παράδειγμα το γήπεδο «Παναγιώτης Σαλπέας».
Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Όταν αναλάβαμε το Δήμο ήταν έτοιμο να προχωρήσει έργο για 8 παιδικές χαρές. Αναλάβαμε την ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου και με τα ίδια χρήματα προχωρήσαμε στην ανακατασκευή, επισκευή και συντήρηση 15 παιδικών χαρών.
Σε ό,τι αφορά το «Π. Σαλπέας», με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταργήθηκε το χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια έργο. Εμείς, με χρήματα του Δήμου ξεκινήσαμε το έργο και σύντομα ολοκληρώνεται. Ταυτόχρονα όμως, τα χρήματα που «χάθηκαν» ξαναμπήκαν στον προϋπολογισμό του Δήμου και πρόκειται να αξιοποιηθούν σε άλλα έργα.

Μας κατηγορούν για αυταρχισμό!

Όταν τα επιχειρήματα εξαντλούνται σε αφορισμούς και δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν, εφευρίσκεται «η θεωρία της αυταρχικότητας».
Πόσο αυταρχική μπορεί να είναι άραγε η παρούσα Δημοτική Αρχή, όταν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το τιμόνι του Δήμου, δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, να διοικούμε δηλαδή το Δήμο συγκεντρωτικά, σε κλειστές αίθουσες και σε συνδιαλλαγή με συμφέροντα που κινούνται σε σκοτεινούς διαδρόμους; Επιδίωξή μας ήταν και παραμένει, η συμμετοχή στη λειτουργία του Δήμου των πολιτών, των συλλόγων και των φορέων της πόλης μας, δίνοντας έτσι νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης.
Πόσο αυταρχικοί είμαστε όταν την πίστη μας στην ελευθερία της σκέψης και του λόγου, δεν την αντιλαμβανόμαστε σε διακηρυκτικό επίπεδο, αλλά δίνουμε βήμα έκφρασης και διαλόγου σε κάθε δημοτική παράταξη μέσα από την εφημερίδα του Δήμου;
Πόσο αυταρχικοί είμαστε όταν προγραμματίζουμε το αμέσως προσεχές διάστημα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να καλύπτονται διαδικτυακά απευθείας, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθεί ο κάθε πολίτης ελεύθερα, μπορώντας έτσι ο ίδιος να κρίνει ποιος απαξιώνει τα όργανα και τις διαδικασίες;

Το 2017, έτος επανεκκίνησης
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα συνεχίζουν να τροφοδοτούν με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Δημοτική Αρχή, μια διαφορετική αντίληψη για την δημόσια παρέμβαση.
Η προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια κοινότητα εργασίας και ζωής συνεχίζεται καθημερινά. Τίποτα όμως δεν χαρίζεται, με κοινή προσπάθεια, επιμονή και θέληση κατακτάμε τα δικαιώματά μας.πηγή