Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Σχέδιο-μακέτα για "μικρή ανάπλαση"!

Μετά τη συνέντευξη τύπου του δημάρχου Κερατσίνιου-Δραπετσώνας και του αντιπερεφειάρχη Πειραιά για την παραχώρηση της παραθαλάσσιας έκτασης των Λιπασμάτων, όπου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση μεταβίβασης της έκτασης στον δήμο, αλλά και τη δήλωση του δημάρχου ότι "ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η κυβέρνηση, η ανάπλαση των Λιπασμάτων θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα" παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο από τον Γ. Τσιρίδη μακέτα η οποία δείχνει το έργο που έχει ετοιμάσει (σχεδιαστικά) ο Δήμος για την παραλία της Δραπετσώνας που θα παραχωρηθεί από την Πολιτεία. 

Το σχέδιο ουσιαστικά αναφέρεται στην παραλιακή μετώπη της περιοχής της ανάπλασης και όχι στη συνολική ανάπλαση της περιοχής (;) .
Η παραλιακή μετώπη είχε αποδοθεί παλιά από το δημόσιο στον ΟΛΠ για λιμενική χρήση και τώρα που έχει πουληθεί ψάχνουν τη νομική φόρμουλα για να δοθεί στον δήμο. 
Ακόμα, στη δημοσίευση αναφέρονται ιδιαίτερες λεπτομέρειες από τον Γ. Τσιρίδη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει καλή πληροφόρηση!!!   
εν θα γίνει ολόκληρο το έργο, θα γίνει η πλακόστρωση, το πάρκινγκ, δενδροφυτεύσεις, ο ηλεκτροφωτισμός και ορισμένα άλλα. 
Αργότερα θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της παραλίας που θα επεκταθεί και στον όρμο Σφαγείων. Προς το παρόν το κονδύλι που διατίθεται είναι 200.000 ευρώ και φτάνει μόνο για την εν μέρει ανάπλαση του κομματιού από τον όρμο Κράκαρη (το μπλε βέλος) μέχρι το μνημείο (που αναφέρεται ως Φάρος)!!!

Για όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, ούτε διάψευση του Δήμου... ούτε κάτι για τις "κινήσεις στατηγικής"  όπως περιγράφονται παρακάτω!
"Εκ των στρεμμάτων που είναι ιδιοκτησία των Λιπασμάτων ο Δημος ετοιμάζεται να αγοράσει-απαλλοτριώσει τα 100 στρέμματα αυξάνοντας έτσι την περιουσία του στα 293 στρέμματα (80 που έχει ήδη σήμερα στο γήπεδο και γύρω από αυτό και στο 14 Γυψάδικο, συν 99 που είναι η παραλιακή που του παραχωρείται εντός ολίγου και 100 που θα πάρει από τα Λιπάσματα).
Θα απομένουν περίπου 113 στα Λιπάσματα, 120 στην ΑΓΕΤ, 40 στον Μελισσανίδη και 40 στα ΕΛΠΕ ενώ γύρω στα 30 είναι δημόσια (δρόμοι, υπόγειος κλπ.), όλα μαζί περίπου 636 στρέμματα, η τέως βιομηχανική ζώνη.
Για όλη αυτή τη ζώνη των 636 στρ. θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για τα 90 εκ των 99 στρ. της παραλιακής ζώνης έγινε μελέτη του δήμου και περίπου για τα 40 (εκ των 90) της μελέτης θα γίνει ένα έργο των 200.000 ευρώ". 

  

Μετά από όλα αυτά, με ανακοίνωση της η Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου- Δραπετσώνας «Αναγέννηση» κάνει σκληρή κριτική για το χειρισμό της υπόθεσης, χαρακτηρίζει το σχέδιο ως "ανυπόγραφο σκίτσο ζωγραφικής" το οποίο δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο,  εκφράζοντας ταυτόχρονα «αγωνία για τις εξελίξεις».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Αναγέννησης» έχει ως εξής:
«Σαν "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" εκφράζουμε την αγωνία μας για τις εξελίξεις που αφορούν στην Ανάπλαση των Λιπασμάτων και το ενδεχόμενο οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα να μετατραπούν σε κόλαφο και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.
- Χαιρετίσαμε την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αλλάξουν οι χρήσεις γης που προέβλεπαν οι « ρυθμίσεις Μανιάτη» ,εκφράζοντας ταυτόχρονα καθαρά την εκτίμηση ότι ο νέος συντελεστής δόμησης που ψηφίστηκε είναι απαγορευτικός για οποιοδήποτε είδος επένδυσης που να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς .  Άλλωστε, συμμετέχοντας και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και στο τωρινό, αλλά και στα κινήματα, συμβάλαμε σ΄ αυτή την θετική αλλαγή την οποία εμφανίζει ως προσωπική του κατάκτηση ο νυν Δήμαρχος μηδενίζοντας τον ρόλο των άλλων παρατάξεων, των κινημάτων ,αλλά ακόμα και της Κυβέρνησης που το ψήφισε.
- Χαιρετίσαμε επίσης την δέσμευση του Πρωθυπουργού πριν 3 μήνες, να εξαιρεθεί η παράκτια ζώνη από την σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στην COSCO, αν και παρατηρήσαμε τότε , ότι οι διατυπώσεις που χρησιμοποιήθηκαν τότε , δημιουργούσαν στην κοινή γνώμη την ψευδαίσθηση ότι παραχωρούνται στον Δήμο όλες οι εκτάσεις της υπό ανάπλαση περιοχής ,ενώ τα μεγαλύτερα τμήματα ανήκουν στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, στην LAFARGE κ.λ.π .Επρόκειτο για δύο βήματα, αποτελέσματα του αγώνα όλων μας και όχι μιας δήθεν πρωτοπορίας που διοικεί τον Δήμο που δημιουργούσαν ελπίδες για το μέλλον της περιοχής .

Ωστόσο, τρεις μήνες μετά την επίσκεψη Τσίπρα και την δέσμευσή του για την παραχώρηση της παράκτιας ζώνης ,εκφράζουμε τον φόβο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδα.
1. Γιατί τρεις μήνες μετά δεν έχει υλοποιηθεί, δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση
2. Γιατί όσα ακούσαμε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου – Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά (17-3) μας πείθουν ότι ανάμεσα σε πλευρές που περιμέναμε να υπάρχει συνεννόηση (Δήμος, Περιφέρεια, ΟΛΠ, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας), φαίνεται να υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία ως προς την πατέντα παραχώρησης, κάτι που δεν το κατανοούμε.
 

3. Γιατί ο Δήμος προχωράει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, εμφανίζοντας ως Σχέδιο αξιοποίησης της παράκτιας ζώνης ένα ανυπόγραφο σκίτσο ζωγραφικής (που πολλοί προβάλουν κιόλας), πίσω από το οποίο δεν υπάρχει απολύτως καμιά Μελέτη. Στο σκιτσάκι αυτό μπαίνουν δέντρα, γηπεδάκια κ.ά και όλα μαζί κοστολογούνται 200.000 ευρώ, για παρεμβάσεις σε περιοχή 100 περίπου στρεμμάτων! Το δε Σχέδιο αυτό ούτε έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε συνδέεται με μια συνολική άποψη για το τι προγραμματίζεται στην όλη περιοχή των 640 στρεμμάτων.
4. Γιατί δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς καμιά συνολική άποψη για το τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή και που θα εξυπηρετεί το τρίπτυχο: Ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας – Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος – Πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα .Όπως δεν υπάρχει καμιά άποψη για την χρηματοδότηση μιας τέτοιας μεγάλης παρέμβασης που θα επηρεάσει την ζωή στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά , για την αναζήτηση επενδυτών κ.λ.π


5. Γιατί η Δημοτική Αρχή ετοίμασε μια Νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της παράκτιας ζώνης χωρίς συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζονται άλλες κινήσεις από άλλες πλευρές. Εν ολίγοις, γιατί υπάρχει παντελής υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου με τους χειρισμούς να τους κάνει μια ολιγομελής ομάδα περί τον Δήμαρχο που αμφισβητούμε ευθέως την ικανότητα τους να χειριστούν μόνοι τους μια τέτοια μεγάλη υπόθεση γράφοντας το Συμβούλιο , μη συνεννοούμενοι με τους αντικειμενικά εταίρους .
6. Γιατί προβάλλονται καινοφανείς απόψεις περί « φερόμενων ως ιδιοκτητών » για τους βασικούς κατόχους γης από τα 640 στρέμματα. Όταν θεωρείς ότι η ΕΘΝΙΚΗ η η LAFARGE δεν είναι ιδιοκτήτες και επομένως δεν έχεις να συζητήσεις μαζί τους και όταν η συζήτηση με τον ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζεται περίπου « ιδεολογικό έγκλημα »,σε τι μπορεί να ελπίζει κανείς για την προώθηση μιας δυναμικής ανάπλασης στο σύνολο της περιοχής; Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ανάπλαση, το φύτεμα κάποιων δέντρων από εδώ και από εκεί για να έχουν να πουν ότι κάτι δήθεν έκαναν
7. Γιατί από δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη αποκαλύφτηκε ότι η παραχώρηση της παράκτιας ζώνης είναι έτσι κι αλλιώς στον αέρα, γιατί στην σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού στην COSCO φαίνεται ότι εξαιρείται μεν η παράκτια ζώνη, αλλά υπό την αίρεση ότι μέσα σε 24 μήνες θα έχουν προχωρήσει όλα όσα έκαναν αναγκαία την εξαίρεση ! Αν μάλιστα σ΄ αυτό το διάστημα δεν έχουν προχωρήσει, τότε ο ιδιώτης – ιδιοκτήτης του λιμανιού αποκτά το δικαίωμα να διεκδικήσει τον χώρο !!! Εδώ είναι και το ζουμί ,γιατί κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι στο 24μηνο θα έχουν γίνει όλα όσα συνθέτουν μια πραγματική Ανάπλαση .Πολύ περισσότερο που όπως τονίζουμε συνέχεια δεν υπάρχει σχέδιο, που δεν έχουν λυθεί θέματα χρηματοδότησης και που ο προβλεφθείς συντελεστής δόμησης είναι απαγορευτικός για να υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες – επενδυτές..
Όλα αυτά μας κάνουν πολύ απαισιόδοξους για το τι πάει να συμβεί με την Ανάπλαση των Λιπασμάτων. Έλλειψη Σχεδίου, ιδεοληψίες και εμμονές, ασυνεννοησία με τους εμπλεκόμενους φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο στην γωνία σε συνδυασμό με όσα αναφέραμε και βεβαίως την πίεση του 24μηνου μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση οδηγείται στα βράχια .
Γι αυτό και προτείναμε να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα, ώστε να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα. Δυστυχώς εισπράξαμε γενικολογία, αόριστο προγραμματισμό, άρνηση απέναντι στην πρότασή μας
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑΓΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .
Aς πάρει όμως ο καθένας και την ευθύνη του»