Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Δομές κατά της φτώχειας αντί για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις!

Πολλές φορές στα θέματα προς συζήτηση που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας προτείνεται η έκτακτη οικονομική, ενίσχυση, με μικρό ποσό, σε οικογένειες συμπολιτών μας. 
Κατά καιρούς πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν αναφερθεί στο θέμα και έχουν καταδικάσει αυτή την τακτική, όμως το θέμα πυκνά-συχνά επανέρχεται. Το ίδιο συνέβη και στο πρώτο τετράμηνο της νέας δημοτικής αρχής. 
Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα είναι διαφορετικά για κάθε οικογένεια και πολλές φορές η οικονομική ενίσχυση είναι απολύτως αναγκαία. Η μικρή οικονομική ενίσχυση λύνει κάποια προσωρινά ζητήματα, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Στην πόλη μας υπάρχουν πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και επειδή το νέο έχει διαδοθεί ευρέως σε λίγο καιρό οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εξετάζουν με τις ώρες σε ποιους θα πρέπει να δώσουν και σε ποιους όχι! 
Η εποχή είναι δύσκολη, η ανεργία χτυπά την πόρτα πολλών οικογενειών και οι νέοι δυστυχώς δυσκολεύονται για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα! 
Μια διαφορετική πρόταση για μονιμότερη και καλύτερη στήριξη ανθρώπων που έρχονται σε τέτοια κατάσταση ίσως θα ήταν η στήριξη μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που μπορεί να καταρτιστεί για κάθε οικογένεια! (Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί στην Ελευθερίου Βενιζέλου 123 και Μοναστηρίου σε συνεργασία του Δήμου με τη ΜΚΟ "Όμιλο Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων", τουλάχιστον έτσι είχε αναγγελθεί παλαιότερα, στην ιστοσελίδα δεν υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες).
Το πρόγραμμα αυτό "δημιουργία του δικτύου προστασίας των δημοτών" θα μπορούσε να περιλαμβάνει: κοινωνικό παντοπωλείο, κατάργηση δημοτικών τελών, λειτουργία  δημοτικών ιατρείων, φάρμακα για ένα διάστημα, προσωρινή στέγαση των αστέγων, ψυχολογική υποστήριξή, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία απόρων μαθητών, λειτουργία γραφείων ενημέρωσης για τις εργασιακές σχέσεις και για εύρεση εργασίας, ενεργοποίηση ενός τριψήφιου αριθμού κοινωνικής στήριξης και πληροφόρησης για τα συσσίτια,κ.λπ. Μια τέτοια στήριξη, προς τους ανθρώπους των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων με σοβαρά προβλήματα, είναι μια καλή αρχή για κάθε δημοτική αρχή.

δημιουργία του δικτύου προστασίας των δημοτών που φτωχοποιούνται με την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής και τη συγκρότηση δομών αλληλεγγύης (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία)", προεκλογική θέση της δημοτικής αρχής, μετά από 6 μήνες πρέπει να αρχίσει να ξεδιπλώνεται.