Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Οι «αόρατοι» δημοτικοί σύμβουλοι...



Πριν από λίγους μήνες, αν έβγαινες μια βόλτα στη γειτονιά σίγουρα θα έπεφτες πάνω σε κάποιον ευδιάθετο συμπολίτη μας, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος  θα έδειχνε το ενδιαφέρον του για τη γειτονιά σου και με ευκολία θα ξετύλιγε το όραμα του για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης.
Σήμερα, έξι μήνες μετά, όσο και εάν προσπαθήσεις, όσες βόλτες και εάν επιχειρήσεις στη γειτονιά δεν θα πέσεις πάνω σε ευδιάθετο συμπολίτη μας, δημοτικό σύμβουλο! Κανένας δεν γνωρίζει τους δημοτικούς συμβούλους εκτός εάν στο διπλανό τετράγωνο μένει κάποιος από αυτούς.
 Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι ανέλαβαν αξιώματα και τους έχουν πνίξει τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις του νέου ρόλου τους, κάποιοι είναι απογοητευμένοι και περιμένουν τον «ανασχηματισμό», κάποιοι διαπιστώνουν το ανέφικτο των υποσχέσεων τους οπότε αποφεύγουν τις κακοτοπιές και κάποιοι από την απέναντι πλευρά είναι σε περισυλλογή και ετοιμάζουν τα βέλη τους περιμένοντας την ευκαιρία τους.
 Βέβαια ο καλός «προβοκάτορας» της γειτονιάς θα πει: τότε, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν πολλοί, σήμερα οι εκλεγμένοι είναι μόνο 41, και άλλοι τόσοι περίπου τοπικοί! Πότε να «προλάβουν» οι άνθρωποι να είναι σε κάθε γειτονιά; 

Όμως, τελικά, ποιος είναι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων; Είναι ο ρόλος τους να βρίσκονται ανάμεσα στους πολίτες, στην κοινωνία, όπου θα αναδεικνύουν προβλήματα, θα παλεύουν για λύσεις ή είναι ο ρόλος τους να πηγαίνουν κάθε 20 μέρες και να σηκώνουν το χέρι του στις συνεδριάσεις για να ψηφίζουν τις επιλογές της παράταξης τους; Αυτό ήταν το όνειρο τους; Ή και ακόμα χειρότερα, είναι ρόλος να συνωστίζονται και να κάθονται στην πρώτη θέση στις εκδηλώσεις ή να τρέχουν όπου κόβουν βασιλόπιτα για να ακούσουν το όνομα τους;
Σίγουρα  δεν επέλεξαν για αυτόν το μειωμένο ρόλο να εκτεθούν και να ζητήσουν τη ψήφο των δημοτών, όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Επέλεξαν να εκτεθούν, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι σημαντικός, γιατί «αποτελούν τους βασικούς εκπροσώπους και εκφραστές των συμφερόντων όλων των πολιτών αλλά και τους φορείς διασύνδεσης της γειτονιάς με τις διαδικασίες διαμόρφωσης των βασικών επιλογών του Δήμου».
Και ποιος είναι ο τρόπος για να υπηρετήσουν τον ουσιαστικό τους ρόλο; Να συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια και να πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους του δημαρχείου;
Όχι  μόνο αυτό!  Μπορούν να υπηρετήσουν ουσιαστικά και χρήσιμα τον ρόλο τους, εάν βρίσκονται στις γειτονιές, στα σχολεία, στους συλλόγους, στην πόλη, ώστε να καταγράφουν προβλήματα, να έχουν άποψη για τις δυσκολίες, να ενημερώνουν για πολιτικές της δημοτικής αρχής και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Αυτό έχει ανάγκη και η τοπική κοινωνία και αυτό τελικά είναι η ουσία της συμμετοχής και κάποια έκφραση της άμεσης δημοκρατίας ή τα άλλα ωραία που ακούστηκαν προεκλογικά. 
Διαφορετικά θα καταγραφεί και αυτή η φουρνιά ως «αόρατη», δημοτικοί σύμβουλοι που "πέρασαν και δεν είδαν", όπως τόσοι άλλοι…