Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Φοιτητές κατέλαβαν το Μπέρκλεϊ: Ώστε γίνονται καταλήψεις και στις ΗΠΑ;

Χρήστος Δεμέτης - news247  
Κατάληψη στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ επειδή αυξάνονται κατά 25% τα δίδακτρα. - Θα βγει ο Ομπάμα να μιλήσει για "θρασίμια" άραγε; επειδή οι φοιτητές του Μπέρκλεϊ έβαλαν λουκέτο στο Πανεπιστήμιο τους, πράγμα σπάνιο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα των ΗΠΑ. 
Οι φοιτητές και ακτιβιστές που συνέδραμαν σε βοήθεια τους κατέλαβαν το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ το βράδυ της Πέμπτης.
Αφορμή ήταν η απόφαση της διοίκησης να αυξήσει κατά 25% τα δίδακτρα φοίτησης.
Η κατάληψη ξεκίνησε από 50 άτομα και πλέον πάνω από 300 φοιτητές διαμένουν στους χώρους των κτιρίων λέγοντας πως δεν θα απομακρυνθούν από αυτό αν δεν γίνει άρση της απόφασης.
Η ασφάλεια του Πανεπιστημίου προχώρησε σε μία προσαγωγή, ενώ ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των ακτιβιστών σε αυτό.
Μεταξύ των αιτημάτων των φοιτητών είναι να μην αυξηθούν τα τέλη φοίτησης, να ενισχυθεί η συμμετοχή των φοιτητών στο Διοικητικό Συμβούλιο και να δημιουργηθεί ένας εταιρικός φόρος για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης τους. Τέλος, ζητούν να τεθεί σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων.
Το Μπέρκλεϊ είναι μεν δημόσιο αλλά η λειτουργία του "αυτοχρηματοδοτείται" μέσω διδάκτρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δίδακτρα φοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσκίσκο ανέρχονται περίπου στα $ 23.266.
Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ήταν άλλωστε η μήτρα του αντιπολεμικού κινήματος του 1968, όταν χιλιάδες φοιτητές ριζοσπαστικοποιήθηκαν, αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και διαδήλωσαν δυναμικά, αλλά ειρηνικά, μπροστά από τον τόπο διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, για να ακολουθήσει βίαιη και αιματηρή καταστολή.