Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πάλι!



Για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πάλι!

Τώρα πια ίσως δεν έχει σημασία ένα ακόμη σχόλιο, η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη! Στις τελευταίες  εβδομάδες συνεκλήθη πάλι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ με τις γνωστές διαδικασίες, τακτικό – έκτακτο σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις χωρίς δημοσίευση της ημερήσιας διάταξης στην ιστοσελίδα του Δήμου όπως προβλέπεται. Στους 7 μήνες του 2013 έχουν αναβληθεί από έλλειψη απαρτίας περίπου 20 συνεδριάσεις, γεγονός ίσως μοναδικό στα αυτοδιοικητικά χρονικά!
Το γεγονός μάλλον δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι φαίνεται δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητας τους τις συνεδριάσεις, αλλά ούτε και τους απασχολούν όσο θα έπρεπε τα θέματα του Δήμου.
Βέβαια κατά ένα ανεξήγητο τρόπο οι βασικές αποφάσεις περνούν, ενώ οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν ανατραπεί, βγαίνουν κάποιες ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση, η πλειοψηφία των άλλων παρατάξεων δεν φαίνεται να πολυ-ασχολείται και η ζωή συνεχίζεται! Το ερώτημα πλέον είναι: γιατί χρειάζεται το δημοτικό συμβούλιο σε ένα δήμο; Με email θα μπορούσαν να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους! Θα μάζευε κάποιος τα emails  θα τα ταξινομούσε και η απόφαση θα ήταν έτοιμη!

Κάποτε το γεγονός της συνεδρίασης κάποιους ενδιέφερε, σήμερα κανέναν! Τελευταία δεν ενδιαφέρει, δυστυχώς, ούτε τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους! Ίσως επειδή γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι και να πάρουν θέση για ένα θέμα κανένας δεν θα τους ακούσει, ο διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων είναι πλέον πολυτέλεια. Η αίσθηση είναι ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, στο συμβούλιο κυριαρχούν οι παραταξιακές γραμμές και οι τακτικές προσώπων οι οποίες διαμορφώνονται και από τα "πλασαρίσματα" ενόψει των νέων ψηφοδελτίων για τις εκλογές του Μαΐου του 2014. 

Κάποτε η συνεδρίαση του συμβουλίου ήταν ένα γεγονός. Σύμβουλοι, δημότες, δημοσιογράφοι ήταν από νωρίς στις θέσεις, δημοτικές παρατάξεις δημοσιοποιούσαν τις θέσεις τους για μεγάλα θέματα, σχεδιαζόταν στρατηγικές, υπήρχε «ζύμωση» στα πηγαδάκια για την τελική θέση δημοτικών συμβούλων, υπήρχε «βάρος και ευθύνη» για το ναι και το όχι. 

Σήμερα η κατάσταση είναι απολύτως διαχειριστική. Μπαίνουν μέσα στην αίθουσα διαβάζουν το θέμα, ανταλλάσσουν κάποιες απόψεις για την «καμένη γη» την οποία παρέλαβαν οι μεν και για την ανικανότητα οι δε και κατά το γνωστό «σκουπίστε, ψεκάστε …τελειώσατε!» λένε ένα άνευρο ναι ή ένα θυμωμένο όχι και τέλος! 
Ακόμα και σε μεγάλα θέματα τα οποία δυόμισι χρόνια τώρα ταλαιπωρούν ανθρώπους, βλέπε ΔΗΚΕΠΑ, το δημοτικό συμβούλιο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ποτέ δεν διαμόρφωσε μια αξιόπιστη συνολική στρατηγική για να υπάρξει μία διέξοδος, μία απόφαση η οποία να αντέχει και να μπορεί να υλοποιηθεί. Η διαχείριση της όλης κατάστασης ήταν σαν να συνέβαινε σε μια άλλη πόλη αυτό το γεγονός! Οι περισσότεροι, ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι, «ένιψαν τας χείρας τους» και περιορίστηκαν να φορτώσουν στους άλλους και στους παλιούς τις ευθύνες, αφήνοντας ανθρώπους να ζουν στην απόγνωση και την απαξίωση,  αυτοϊκανοποιούμενοι σε αντι-μνημονιακές ατάκες  και ρητορείες! Τελευταίο παράδειγμα το πρόγραμμα ΑΜΕΑ, στα καλά καθούμενα στην καρδιά του καλοκαιριού σκέφτηκαν ότι πρέπει να περάσει στο Δήμο. Με διαδικασίες εξπρές τις οποίες άλλες φορές κάποιοι τις κατήγγειλαν, πήραν την απόφαση! Μα ήταν τόσο απλό; Τότε γιατί όχι 15 μήνες πριν;
Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον όποιος παρακολουθεί απ' έξω και δεν είναι μυημένος στη "δημοτική εθιμοτυπία" καταλογίζει ευθύνη σε όσους συμμετέχουν σ’ αυτή την παρωδία! Κυρίως σ' αυτούς που συστηματικά απουσιάζουν, αλλά και στους υπολοίπους οι οποίοι ανέχονται αυτή την κατάσταση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοί που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και συστηματικά, με την απουσία τους δείχνουν ότι δεν πιστεύουν στη λειτουργία του οργάνου ή τουλάχιστον δεν πιστεύουν όσο θα έπρεπε. Γιατί δεν παραιτούνται; Κάποτε πρέπει να δημοσιευτούν στατιστικά των απόντων για να γνωρίζουμε, διότι κάποιοι ζήτησαν την ψήφο των δημοτών για να τους εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε λίγο καιρό θα ξαναβγούν στη γύρα για τη ψήφο των δημοτών, τάζοντας «λαγούς και πετραχήλια»! 
Σε κάθε περίπτωση βέβαια την κύρια ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση φέρει η διοίκηση και το προεδρείο το οποίο δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του οργάνου. Περίπου 8 μήνες πριν τις εκλογές, έστω και τώρα οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του κορυφαίου οργάνου ενός δήμου. Πρωτοβουλίες μπορούν να αναλάβουν και δημοτικοί σύμβουλοι, αν νιώθουν ότι αυτή η λειτουργία μεγαλώνει τα αδιέξοδα και κάνει κακό στην πόλη! Τώρα πια δεν φτάνει ένα κείμενο ή μια ανακοίνωση χρειάζονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες οι οποίες να βάζουν τέλος σε αυτή την "απογοήτευση"!