Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Δίκτυο Μεσόγειος SOS: καθαρισμοί σε Δραπετσώνα-Αμφιλοχία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και στο πλαίσιο της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2012, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συνεργαζόμενο με την τοπική κοινωνία, εγκύπτει σε δύο περιοχές με έντονα περιβαλλοντικά – και όχι μόνο- προβλήματα: στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Ιουνίου στις 8.30 π.μ.
θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός στην ανατολική και τη δυτική πλαζ της Αμφιλοχίας, με στόχο την ανάδειξη της τεράστιας οικολογικής και κοινωνικοοικονομικής σημασίας της περιοχής του Αμβρακικού καθώς και της ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των πολυποίκιλων, ανθρωπογενών κυρίως, πιέσεων που υφίσταται η περιοχή, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση τα οικοσυστήματά της.

O καθαρισμός της 5ης Ιουνίου θα αποτελέσει την κορύφωση μιας σειράς δράσεων καθαρισμού με άξονα τον Υγρότοπο Αμβρακικού, που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας και τη συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας, της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου, των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας και άλλων φορέων της περιοχής.

Την ίδια μέρα σε ένα αστικό, αλλά επίσης εξαιρετικά υποβαθμισμένο περιβάλλον, στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και σχολεία της περιοχής θα πραγματοποιήσουν στις 9π.μ. καθαρισμό στον Υδατόπυργο της Δραπετσώνας, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, στη συμβολική διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών για ακώλυτη πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο το οποίο έχει καταληφθεί από πολλαπλές χρήσεις (ναυτιλιακές, μεταφορές, παραγωγικές μονάδες, αποθήκες κτλ) και διαθέτει πλέον ελάχιστα μέτρα «άνοιγμα» προς την θάλασσα.

Η λειτουργία τέτοιων μονάδων στον αστικό ιστό, θα πρέπει να εξεταστεί μέσα σε ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο, με διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, με οικονομικά ανταλλάγματα για την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη πολιτιστικών και κοινωνικών προγραμμάτων και με την, όσο το δυνατόν, μικρότερη επιβάρυνση στην πόλη.

Αν και οι πιο πάνω καθαρισμοί υλοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού, όσο ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας εμφιλοχωρούν εδώ και χρόνια και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πρόσκαιρης και επετειακής αντιμετώπισης, αλλά απαιτούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ενημέρωση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και γενναίες αποφάσεις εκ μέρους των θεσμικών φορέων. econews