Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Στις 2 Αυγούστου η πιο σημαντική απόφαση για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Π.Σ. με συντελεστές δόμησης για ολόκληρη την πόλη και την Ανάπλαση!

Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, και μάλιστα στις 2 Αυγούστου, όταν όλη η Ελλάδα θα είναι διακοπές, καλείται το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να συνεδριάσει για να πάρει την πιο σημαντική απόφαση για τον Δήμο με συνοπτικές διαδικασίες.
Η απόφαση ήταν να ληφθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το ΔΣ ζήτησε από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας) προθεσμία 5 μηνών η οποία λήγει στο τέλος Ιουλίου. Επομένως ακόμα και το 2 Αυγούστου είναι τυπικά εκτός χρόνου, δηλαδή το θέμα είναι (κατάντησε να είναι) κατεπείγον. Έτσι θα ψηφιστεί χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Βέβαια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδριάζει την 1η Αυγούστου το μεσημέρι με κάποια δευτερεύοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη και ενδέχεται να πάρει τη σχετική με το ΓΠΣ απόφαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θέτοντάς το ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα.

Αυτά όμως είναι τα διαδικαστικά, που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν ενδιαφέρουν κανέναν άλλον εκτός από τους συμβούλους. Το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι ακριβώς ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ που θα ληφθούν.
Η διοίκηση προτείνει 2.6 συντελεστή δόμησης για όλη την πόλη (Δραπετσώνα και Κερατσίνι) και απ’ ό,τι φαίνεται σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση συμφωνεί.


Η υποβάθμιση της πόλης από αυτή την απόφαση είναι προφανώς διαπαραταξιακή υπόθεση. Εγώ πάντως διαφωνώ και ελπίζω να μην είμαι μόνος (γνωρίζω ότι δεν είμαι μόνος!). Θεωρώ ότι ο συντελεστής δόμησης 2,0 που προτείνει ο ΟΡΣΑ για ολόκληρο το Κερατσίνι (πλην δυο περιοχών γύρω από την Παναγή Τσαλδάρη) είναι κι αυτός υψηλός, ή τέλος πάντων ο μέγιστος δυνατός για να αποδεχτούμε.

Επίσης η Διοίκηση προτείνει το μέγιστο ύψος των οικοδομών να είναι 19 μέτρα. Εγώ θεωρώ ότι τα 16 μέτρα είναι ήδη ένα καλό μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αφού έτσι βγαίνουν μέχρι πενταόροφες κατοικίες (μαζί με την πυλωτή).

Στη βιομηχανική ζώνη ο ΟΡΣΑ προτείνει συντελεστή δόμησης 0,6. Πρόκειται για τη γνωστή επιμονή του να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα θεωρώντας πως έτσι θα πετύχει την ευκολότερη συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα επενδυτικό πλάνο. Εγώ έχω αποδείξει με την μελέτη μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (την αναφέρω στο βιβλίο μου) ότι με συντελεστή δόμησης 0,4 το κίνητρο για επένδυση παραμένει πολύ ισχυρό αφού εξασφαλίζονται σημαντικοί συντελεστές απόδοσης των επενδυμένων κεφαλαίων. Ευτυχώς εδώ η διοίκηση έχει πάρει θέση για συντελεστή 0,4 ανά ιδιοκτησία στην περιοχή της Ανάπλασης και αυτό θα προτείνει στην απόφασή της, σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου Βάνας Δατσέρη.

Δυστυχώς το πιο σημαντικό θέμα του δήμου θα περάσει στο σκοτάδι και χωρίς οι ενδιαφερόμενοι (κάτοικοι) να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται και να ακούσουν συζητήσεις δημόσιες και αντιπαραθέσεις ώστε να διαμορφώσουν γνώμη επ’ αυτού και να την επιβάλουν. Κρίμα!