Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ομόφωνη απόφαση για μείωση των αντικειμενικών αξιών!

Δελτίο τύπου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, το ζήτημα των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες ήρθε να προσθέσει έναν ακόμη βραχνά στους κατοίκους της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινότητα της Δραπετσώνας στην πλειοψηφία των ζωνών, το 2022 είχαμε αύξηση σε σχέση με το 2021, 33%.
Παράλληλα, στην κοινότητα του Κερατσινίου η αύξηση στις περισσότερες ζώνες αγγίζει το 20%.
 Όμως, οι αυξήσεις αυτές δεν αποτελούν από μόνες τους το μοναδικό πρόβλημα καθώς συμπαρασύρονται αυξήσεις και σε μια σειρά από έμμεσους φόρους (βλ. τεκμήριο διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, φόρος μεταβίβασης κ.α.) οι οποίοι έρχονται να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τους δημότες. Με άλλα λόγια η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει στην πράξη και αύξηση των φόρων.
Ταυτόχρονα, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών, παρασύρει σε ανοδική πορεία τα ήδη υψηλά ενοίκια, αναγκάζοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη μας, αναζητώντας στέγη αλλού. Την ίδια στιγμή, αρνητική επίπτωση αντιμετωπίζουν και οι δικαιούχοι των επιδομάτων θέρμανσης, καθώς με την αύξηση των τιμών εμφανίζονται «εικονικά» πλούσιοι με αποτέλεσμα αρκετοί και αρκετές να αποκλείονται από ευνοϊκές και αναγκαίες ρυθμίσεις.

Η Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη την συντελούμενη αδικία σε βάρος των κατοίκων της πόλης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση την οποία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε ομόφωνα. 
Η πρόταση αφορά την άμεση και καθολική μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές αξιών σε επίπεδα προ του 2021 ενώ αποτυπώνει και την έντονη διαφωνία μας για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, βάσει της οποίας προκύπτουν δυσβάσταχτες αυξήσεις.