Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών! Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 έχουν οι Δήμοι όλης της χώρας προκειμένου να υποβάλλουν τις ενστάσεις για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα πρέπει να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους και οι οποίες πρέπει να υποβληθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου οικονομικών (εδώ).

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας θα συζητήσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας (16-1-2023) την πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών. Οι αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν και αυξάνουν  φόρους που έχουν σχέση με την κατοικία. Η πρόταση (γνώμη) του δημοτικού συμβουλίου για να έχει τύχη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τεκμηριωμένη με τεχνοκρατικά στοιχεία (πχ. χαμηλή συναλλαγματική αξία των ακινήτων) και τις ιδιαίτερες δυσκολίες των κατοίκων της περιοχής! 

Η πρόταση που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:
ΘΕΜΑ: «Αντικειμενικές αξίες ακινήτων στο Δήμο μας» 
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, είχε απασχολήσει το πρόσφατο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πράγμα που οδηγεί εκτός των άλλων σε αύξηση πέντε φόρων. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινότητα της Δραπετσώνας στην πλειοψηφία των ζωνών έχουμε αύξηση το 2022 σε σχέση με το 2021, 33%. 
Στην κοινότητα του Κερατσινίου η αύξηση είναι στις περισσότερες ζώνες της τάξης του 20%

Πιστεύουμε ότι η αύξηση αυτή δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες του Δήμου μας γιατί συμπαρασύρει και τους παρακάτω φόρους: 
1. Αυξάνεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γιατί ο φόρος είναι 3% επί της αντικειμενικής αξίας, 
2. Αυξάνεται το τεκμήριο διαβίωσης του ιδιοκτήτη, 
3. Αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματική στέγης γιατί είναι 3% επί της αντικειμενικής αξίας, 
4. Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ, 
5. Αυξάνεται ο ΤΑΠ, 
6. Αυξάνεται ο φόρος μεταβίβασης, 
7. Αυξάνεται ο φόρος κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε την μείωση των αντικειμενικών αξιών και κάτω από τα επίπεδα του 2001(πίνακας).