Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

...για τις αντιδράσεις των δήμων

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή της παρουσίασης στον πρωθυπουργό της επένδυσης της εκκλησίας στο Σχιστό έχει ξεκινήσει συζήτηση για το Σχιστό και την επένδυση της εκκλησίας. Οι δημοτικές παρατάξεις έχουν δημοσιεύσεις τις θέσεις τους και ο δήμος κερατσινίου Δραπετσώνας δεν δέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση (εδώ)! Η πόλη επίσημα δεν έχει θέση για το τι θέλει να γίνει στο Σχιστό, ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο, οπότε λογικά αναμένεται και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο!

Η εκκλησία έχει τοποθετεί για τις αντιδράσεις των τοπικών δήμων, σε ανύποπτο χρόνο,  από τον Ιούλιο. Στη συνέντευξή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ), Δρ. Νικόδημος Φαρμάκης ξεκαθαρίζει για πρώτη φορά το τοπίο και αναφέρεται στο όραμα για πρωτοβουλίες και αναφέρεται στην επένδυση στο ΣΧΙΣΤΟ! 
Συγκεκριμένα όταν ερωτάται για την επένδυση στο Σχιστό και της αντιδράσεις τοπικών δήμων αναφέρει ότι θα υπάρξει ενημέρωση των δήμων μετά την ενημέρωση στον πρωθυπουργό και ότι στο Σχιστό θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας!

<Το όραμα για την επένδυση στο Σχιστό. Έχει γραφτεί ότι υπάρχουν αντιδράσεις τοπικών Δήμων για την ανάπτυξη στο Σχιστό.

Το ακίνητο στο Σχιστό είναι μία έκταση 3.000 χιλιάδων στρεμμάτων, η μισή δηλαδή από την αρχική έκταση της περιουσίας μας στην περιοχή. Αναρωτήθηκε κανείς πού έχουν παραχωρηθεί τα άλλα τρεις χιλιάδες στρέμματα, ή γινόμαστε επιλήσμονες των ευεργεσιών της Εκκλησίας; 
Η Εκκλησία της Ελλάδος σταδιακά διέθεσε την περιουσία αυτή σε διάφορους κοινωφελείς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ευρύτερους, για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους. Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι εν πολλοίς οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν έμειναν αναξιοποίητες ή διατέθηκαν για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών, που σίγουρα δεν συνάδουν με την αρχική απόφαση της δωρήτριας Εκκλησίας. 
 Μέρος της ευθύνης φέρουν και οι όμοροι δήμοι, οι οποίοι σήμερα διαθέτουν στελέχη με θετική προαίρεση προς το εγχείρημα, αλλά, δυστυχώς, δεν λείπουν και οι πολιτικές κορώνες που αναθεματίζουν και αφορίζουν την επένδυση στο Σχιστό, πριν ακόμα προλάβουμε να ενημερώσουμε επισήμως τους Δημάρχους της περιοχής, η οποία θα ακολουθήσει μετά την επίσημη παρουσίαση του σχεδιασμού στον Πρωθυπουργό και στην υπόλοιπη πολιτική ηγεσία των κομμάτων που είναι στη Βουλή της χώρας. 
Θεωρώ σκόπιμο να συστήσω νηφαλιότητα και σοβαρότητα και όχι επιρρέπεια προς τον αρνητισμό. Η Εκκλησία, το πρώτο που έχει στη σκέψη της, όσον αφορά τους αναπτυξιακούς της σχεδιασμούς στο Σχιστό, είναι ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο κάτοικος, και κυρίως ο βιοπαλαιστής και ο άνεργος. Κάθε άλλη παραπληροφόρηση είναι τουλάχιστον εκ του πονηρού και ανοίκεια προς το ρόλο εκείνων που εκλέγει η τοπική κοινότητα για να προασπίσει το συμφέρον των πολιτών και των κατοίκων της.> ολόκληρη η συνέντευξη εδώ