Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με ειδική αναφορά στην λογοτεχνική παράδοση για την Μ. Ασία στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο ΑΛ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ.

8/9: Μουσικό-θεατρική παράσταση «ΓΥΡΕΥΩ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΚΗΠΟ....ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η Μνήμη των χαμένων Πατρίδων παραμένει ζωντανή στη συνείδηση και στην καρδιά των Ελλήνων.
Δύο μουσικές φωνές, το κλαρινέτο του Μανούσου Πλουμίδη και το φλάουτο του Νίκου Κατριτζιδάκη , ενώνονται με μια θεατρική φωνή, του Περικλή Μοσχολιδάκη ,για να μιλήσουν στην καρδιά ,για τη Μικρασία.
Γνήσιοι και καταξιωμένοι σύγχρονοι Συνθέτες γράφουν πρωτότυπη Μουσική , φτιαγμένη ειδικά για την Παράσταση μας ,πάνω στα κείμενα των Λογοτεχνών και των Ποιητών μας που έγραψαν για τον Μικρασιατικό Πολιτισμό και την καταστροφή του και επιλέξαμε να ακουστούν .
Οι Φωνές μας , μπλέκονται αρμονικά, συνεργάζονται, συμπληρώνουν η μία την άλλη, για να θυμίσουν, να γλυκάνουν, να δώσουν την άλλη διάσταση, αυτήν της Τέχνης, για να μιλήσουν για την ακομμάτιαστη Πατρίδα της καρδιάς που χάθηκε, αλλά εξακολουθεί να κυκλοφορεί ολοζώντανη στον βίο μας, στις συνειδήσεις και στα όνειρά μας.

9/9: Θεατρική παράσταση «ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ...ΙΩΝΙΑΣ ΓΗΣ»
Πρόκειται για τις παράλληλες ιστορίες δύο οικογενειών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, το καλοκαίρι του1922, αναζητώντας καταφύγιο στην Ελλάδα. Η οικογένεια Ζαμπέτογλου από την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη και η οικογένεια Θεοχαρίδη από το όμορφο Αϊβαλί. Στις αποσκευές τους, μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, κουβαλούν και την πίστη τους, τα έθιμα, τις μνήμες, τις μυρωδιές, τα τραγούδια και τους χορούς τους. Κι εκεί ανάμεσα, σαν φιγούρα αρχαίας τραγωδίας, στέκεται η γριά- Σουλτάνα, η μισότρελη γριά που μέσα από τα οράματά της, προμαντεύει τα μελλούμενα.
Ο θίασος αποτελείται από 11 μέλη. Την διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης, υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς. Τα κοστούμια και τα σκηνικά επιμελείται ο Μιχάλης Σδούγκος, σχεδιασμός φώτων Νίκος Γκούμας, φωτογραφία Άρτεμις Σκούλικα, χορογραφίες Γιάννης Γκούλτας, υπεύθυνη παραγωγής Σοφία Ρίζου.

10 και 11/9: Διήμερο λογοτεχνίας αφιερωμένο στους Μικρασιάτες συγγραφείς και ποιητές
Οι Μικρασιάτες λογοτέχνες που έγιναν μάρτυρες αυτής της ολέθριας για τον ελληνισμό περιόδου, καταγράφουν, σχολιάζουν και περιγράφουν στα έργα τους με τον πιο πειστικό τρόπο όσα άκουσαν και έζησαν οι ίδιοι, ενώ ο απόηχος τους φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Επιμέλεια: Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
10/9: Νίκος Δέδες (πιάνο), Βιβή Καλφαδοπύλου (τραγούδι)
11/9: Σταυρούλα Καμακάρη (πιάνο), Όλγα Καμηλάρη (τραγούδι), συμμετέχει η Χορωδία Semitono - υπό τη διεύθυνση της δασκάλας μουσικής - Όλγας Καμηλάρη

12/9: Θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ»
Από τον θίασο σκιών Μελισσηνού

ΗΜΈΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, CINE ΑΛΈΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
ΠΑΡΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ΣΕΛΕΠΊΤΣΑΡΙ) - 2104316943
8 ΕΩΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 20.30