Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Πονοκέφαλος για τον «άλλο δρόμο»...

Σε πραγματικό πονοκέφαλο, μετά τη δήλωση του Χ.Βρεττάκου (εδώ), έχει καταλήξει το τελευταίο διάστημα η τροποποίηση της αρχικής διακήρυξης του «άλλου δρόμου», η οποία προβλέπει 2 θητείες των εκλεγμένων του συνδυασμού. 
Συγκεκριμένα, η ιδρυτική διακήρυξη του "άλλου δρόμου" αναφέρει: "Στην προσπάθεια μας να μην δημιουργούμε «επαγγελματίες» πολιτικούς αλλά να δίνουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναδεικνύουν τις δυνατότητές τους ορίζουμε το όριο των 2 θητειών για τους εκλεγμένους της κίνησης." (εδώ)
Σήμερα, και με αυτά τα δεδομένα, μεταξύ των μελών του συνδυασμού υπάρχουν 3 τάσεις!
  • Οι περισσότεροι, από όσους συμμετέχουν, μιλούν για τροποποίηση του καταστατικού, γιατί η «ομάδα που κερδίζει» δεν αλλάζει!
  • Όμως, υπάρχουν και αυτοί που επιχειρηματολογούν και λένε, ότι θα πρέπει να γίνει ανανέωση προσώπων και πρέπει να τηρούνται οι καταστατικές δεσμεύσεις. Υποστηρίζουν ότι ο «άλλος δρόμος» κατάφερε και κέρδισε την εκτίμηση της κοινωνίας, στις δύσκολες εποχές που όλοι οι υποψήφιοι ήταν άγνωστοι,  καταγγέλλοντας το δημαρχιακό μοντέλο διοικήσεων και την εξουσία παραγόντων, προβάλλοντας τις αξίες συμμετοχής,  της αξιοσύνης όλων των μελών, των συλλογικών αποφάσεων και της εναλλαγής στις καρέκλες. Μάλιστα το βασικό σύνθημα ήταν «δήμαρχος ένας από εμάς».
  • Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί, λίγοι, που έχουν μια πλήρως κυνική προσέγγιση!  Λένε: «ποιος ασχολείται τώρα με τα καταστατικά και τις διακηρύξεις» πάμε να πάρουμε την εξουσία και θααα δοθούν ευκαιρίες και σε νέα πρόσωπα.
Στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο πολύ βρίσκεται κάποιος στη καρέκλα της εξουσίας, δύσκολα την αποχωρίζεται και θεωρεί κεκτημένα αυτά που του δίνει η «καρέκλα». Δυστυχώς, κάποιες φορές, η πραγματικότητα είναι σκληρή για τους ιδεολόγους!  Οι "ευκολίες" ή "δυσκολίες" της καρέκλας, οι οποίες τόσο εύκολα καταδικάζονται από όλους τους αυτοδιοικητικούς που έχουν πιάσει στασίδι, δύσκολα παραχωρούνται σε άλλους! Επιπλέον, η νομή της εξουσίας ενισχύει τον μύθο του αναντικατάστατου και διαγράφει όσα όμορφα και υπερβατικά σχεδιάζονται σε φτωχικά γραφεία τις μέρες που η εξουσία είναι μακριά.

Πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον η τελική απόφαση που θα πάρει η συνέλευση του "άλλου δρόμου", γιατί θα είναι μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της παράταξης. 
Η καταψήφιση της άποψης για τροποποίηση της διακήρυξης, μελών της στενής ομάδας που για 8 χρόνια είναι σε θέσεις ευθύνης,  και η εφαρμογή της καταστατικής δέσμευσης θα δώσει το δικαίωμα σε μια ομάδα προβεβλημένων στελεχών να απαλλαγούν από διακηρύξεις και καταστατικά και να διεκδικήσουν με μια άλλη μορφή συμμετοχής! Ίσως να δημιουργηθεί ένας «άλλος δρόμος με πιο "light απόψεις". 
Απ' την άλλη, η υπερψήφιση της πρότασης για αλλαγής της ιδρυτικής διακήρυξης θα οδηγήσει στην έξοδο των μελών εκείνων που δεν θα συμβιβαστούν με την υπάρχουσα κατάσταση και δεν αρκεστούν στις υποσχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να διακηδεύεται το μέλλον της υπάρχουσας δημοτικής αρχής, η επιλογή της δέσμευσης σε καταστατικά και ιδέες, ή η απόφαση για αλλαγή και διεκδίκηση της  εξουσίας με το ίδιο πλαίσιο θα φέρει στο τραπέζι νέα δεδομένα. Παράλληλα θα δώσει το δικαίωμα σε δημότες να ξαναδούν τα πράγματα και, αφού συνεκτιμήσουν τα στοιχεία,  να επαναπροσδιορίσουν την περαιτέρω πορεία τους!
Ίδωμεν!