Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Τα πάρκα κυκλικής οικονομίας "αυξάνονται και πληθύνονται"

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά έξι πάρκα κυκλικής οικονομίας με "σκουπιδοεργοστάσιο" στον πυρήνα τους θα έχει η Αττική! 

Ο περιφερειάρχης, στις 25-11-2021, ανακοίνωσε στους 66 δημάρχους της Αττικής, παρουσιάζοντας το νέο ΠΕΣΔΑ, ότι η η Κυκλική Οικονομία θα έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι προβλέπεται η δημιουργία 6 Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας (εργοστασίων επεξεργασίας αποβλήτων) ! 

Σε κάθε περίπτωση, το μοίρασμα της διαχείρισης των αποβλήτων σε περιοχές της Αττικής, (εκτός Φυλής και Σχιστού) είναι μια δίκαιη πρόταση!  Η κρίσιμη λεπτομέρεια, βέβαια, είναι ότι έχουν προχωρήσει, εδώ και 2 χρόνια, οι διαδικασίες μόνο για 3 εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων. Ένα στο Γραμματικό 60χιλ τόνων και δυο εργοστάσια "γίγαντες", με ΣΔΙΤ, στη Φυλή και το Σχιστό!
 Μια επισήμανση, η οποία έχει και αυτή το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της: Για  τα πάρκα (σκουπιδοεργοστάσια)  που πρόκειται να κατασκευαστούν στις άλλες περιοχές δεν έχει βρεθεί ούτε η περιοχή. Θα γίνουν μελέτες ...για να εντοπιστούν οι περιοχές! 

Μια ακόμα λεπτομέρεια, η οποία έχει τη σημασία της για το Κερατσίνι, είναι ότι ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ που τρέχει για το Σχιστό προβλέπει εργοστάσιο 250 χιλιάδων τόνων (εδώ). Σήμερα, βέβαια, ανακοινώθηκε εργοστάσιο στο Σχιστό που θα εξυπηρετεί τους δήμους του Πειραιά των οποίων οι ανάγκες είναι για 120 χιλιάδες τόνους. ...; Τι καλά!
  • Άραγε ποιος θα είναι περιφερειάρχης σε δύο χρόνια, εάν τρέξουν οι μελέτες αναζήτησης χώρου, ο οποίος θα  πάρει τις αποφάσεις;
  • Αναμένεται η αντίδραση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας!

Απόσπασμα από την ανακοίνωση:
Την έμφαση που δίνει ο νέος σχεδιασμός στην εισαγωγή της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι προβλέπεται η δημιουργία 6 Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας δηλαδή:
Το Δυτικό Πάρκο που θα προκύψει με αναβάθμιση και μετατροπή του ΕΜΑΚ σε πρότυπο πάρκο ανακύκλωσης
Το Πάρκο Πειραιά που χωροθετείται στο Σχιστό και θα εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά
Το Βορειοανατολικό Πάρκο που χωροθετείται στο Γραμματικό και θα εξυπηρετεί μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής
Το Βόρειο Πάρκο που θα εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα
Το Νοτιοανατολικό Πάρκο που θα εξυπηρετεί μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και μέρος του Νότιου Τομέα Αθηνών
Το Κεντρικό Πάρκο που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα και μέρος του Νότιου Τομέα Αθηνών η ανακοίνωση εδώ