Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η συζήτηση για το πράσινο στο δημοτικό συμβούλιο!


Μετά από 7 μήνες που σερνόταν το θέμα έγινε, στις 13-09-2021, στο δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση για το πράσινο στην πόλη.
Όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση δεν έγινε σοφότερος. Μάλλον τα πράγματα σε ό,τι έχει σχέση με το πράσινο στην πόλη είναι καλά, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν τα βρήκαν και τόσο άσχημα. Βεβαίως, βρήκαν τρόπο να διαφωνήσουν, να "δικαιολογηθούν" και δεν πήραν αποφάσεις. Λες και το σεληνιακό τοπίο που βλέπουμε γύρω μας, τα καρατομημένα δέντρα, οι ξερές γωνιές στους δρόμους είναι οφθαλμαπάτη!

Μια καλή ιδέα για την επόμενη φορά που θα υπάρχει συζήτηση για το πράσινο στην πόλη είναι: μία μέρα πριν τη συζήτηση, κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία, να νοικιάσει ένα λεωφορείο και όλοι όσοι αποφασίζουν να  πάνε μια εκδρομή στα βόρεια ή τα νότια προάστια.
Όταν γυρίσουν από μια τέτοια εκδρομή, σίγουρα θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν, ομόφωνα,  5 άμεσες παρεμβάσεις για την πόλη και θα προγραμματίσουν άλλες 5 για τα επόμενα χρόνια! Δεν θα έχουν κουράγιο να πουν αυτό το κάναμε έτσι, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δεν προλαβαίνουμε,  στα επόμενα χρόνια θα βάλουμε και  χρώμα στην πόλη, θα δημιουργηθούν νέες πράσινες γωνιές πάρκα σε ανοιχτούς χώρους και θα φυτευτούν 5.000 δέντρα!  Όλοι μαζί  θα αναγκαστούν να πάρουν αποφάσεις και όχι αποφάσεις με πολλά θα, αλλά αποφάσεις με χρονοδιαγράμματα και στόχους για μια πόλη που ασφυκτιά από το τσιμέντο.
Πάντως, στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι και κομποστοποίηση γίνεται και δημοτικό φυτώριο υπάρχει, και θα αναδασωθεί το όρος Αιγάλεω και θα φυτευτούν και άλλα δέντρα στα λιπάσματα και γενικώς η πολιτική πρασίνου θα αρχίσει να αποδίδει! Ουσιαστικά στη συζήτηση δόθηκαν απαντήσεις στην πολύ καλή εισήγηση του Παντ. Καμά, με μικροπολιτική λογική και στάση, χωρίς να υπάρξει καμία, άμεση, δέσμευση. 
Τελικά, χάθηκε μια ευκαιρία!  Η  αντιπολίτευση να προτείνει, η δημοτική αρχή να ψηφίσει και όλοι μαζί να αποφασίσουν μια κοινή πολιτική για την επόμενη μέρα, για την επόμενη πενταετία. Δυστυχώς δεν έγινε η υπέρβαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά τη ζωή όλων!


ΥΓ1. Και μιας και ξεκίνησε η κουβέντα, η δημοτική αρχή για να γίνει κατανοητή η πολιτική της, ας δημοσιεύσει ένα πίνακα με στοιχεία και αριθμούς. πχ. πόσες μικρές πράσινες γωνιές έγιναν στην πόλη, πόσα δέντρα φυτεύτηκαν εκτός της περιοχής των λιπασμάτων, πόσα δέντρα αντικαταστάθηκαν μετά την κοπή, πόσα πάρκα έγιναν κ.λπ, στα τελευταία 7 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία! 


ΥΓ2. Θα ’ρθει μια μέρα που τα δέντρα θα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων και θα σταματήσουν να παράγουν ίσκιο, θροΐσματα κι οξυγόνο. Θα πάρουνε τις ρίζες τους και θα φύγουν. Μεγάλες τρύπες θα μείνουνε στη γη εκεί που ήταν πριν τα δέντρα.
Όταν οι άνθρωποι καταλάβουνε τι έχασαν, θα πάνε και θα κλάψουνε πικρά πάνω απ’ αυτές τις τρύπες. Πολλοί θα πέσουν μέσα. Τα χώματα θα τους σκεπάσουν. Κανείς δεν θα φυτρώσει.
Αργύρης Χιόνης. Η Φωνή της σιωπής. Ποιήματα 1966 – 2000. Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2006