Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ένα ακόμα "άοσμο" δημοτικό συμβούλιο για τη δυσοσμία!



Χθες το βράδυ 24-6-2020, συνεδρίασε για μια ακόμη φορά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για το θέμα της απομάκρυνσης των οχληρών βιομηχανιών που με τις εργασίες τους προκαλούν την αφόρητη δυσοσμία και όχι μόνο στην περιοχή.

Αφορμή για τη συνεδρίαση ήταν τα τελευταία επεισόδια δυσοσμίας και οι διαμαρτυρίες των δημοτών. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η τροπολογία που θα καταθέσει ο δήμος στα κόμματα της βουλής για την απομάκρυνση των εργοστασίων από την περιοχή. Παλιοί αυτο-διοικητικοί όταν αναφέρονται σε τέτοιες συνεδριάσεις, που γίνονται λόγο της επικαιρότητας, λένε ότι λειτουργούν ως «χύτρα ταχύτητας»! Μαζεύονται όλοι,  η αγανάκτηση
είναι συσσωρευμένη, και κατά κάποιο τρόπο με τις τοποθετήσεις και τις ζυμώσεις η κατάσταση εκτονώνεται ! Τις περισσότερες φορές οι σύνεδροι "τα λένε με δύναμη και πάθος" και  οι συνεδριάσεις αυτές τελειώνουν με πολλές υποσχέσεις  και αναβαθμισμένους στόχους.

Συνήθως, μετά από τέτοιες συνεδριάσεις δεν αλλάζει κάτι σημαντικά. Η καθημερινότητα είναι το ίδιο σκληρή και το πρόβλημα είναι εδώ! Και δυστυχώς το ψήφισμα ή τελική απόφαση, μακάρι να μην γίνει έτσι και αυτή τη φορά, τις περισσότερες φορές χρησιμεύει μόνο ως αποδεικτικό αγωνιστικότητας για τις επόμενες εκλογές!

Βέβαια από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει προκύψει μια επίσκεψη στη βουλή για να ενημερωθούν τα κόμματα για τη θέση του δημοτικού συμβουλίου και μια επίσκεψη στο υπουργείο περιβάλλοντος. Αυτό καταγράφεται στα θετικά της βραδιάς, εάν γίνουν οι επισκέψεις τελικά, μιας και θα ακούσουν
οι βουλευτές και θα πληροφορηθούν οι άλλοι, στα λαμπερά γραφεία της βουλής, ότι κάποιοι αγωνιούν για τον αέρα που αναπνέουν.
Ακόμα, κέρδος είναι ότι οι βουλευτές που ήταν παρόντες μίλησαν και δεσμεύτηκαν υπέρ των θέσεων του δημοτικού συμβουλίου και ότι ο βουλευτής Γ. Ραγκούσης ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και έφερε καινούργια ζητήματα στο τραπέζι. Κρίμα βέβαια, που η συνεδρίαση δεν μεταδόθηκε από το διαδίκτυο!
Αυτό, πλέον, είναι αδιανόητο, η συζήτηση για το κορυφαίο θέμα της πόλης, δεν είναι κόντρα μεταξύ των παρατάξεων, αφορά την πόλη! Για μια ακόμα φορά δεν τόλμησαν οι υπεύθυνοι να δείξουν από το διαδίκτυο τη συνεδρίαση, ώστε οι «άνθρωποι» να ακούσουν και να θυμούνται κάθε φορά που καλούνται στην κάλπη!

Ακόμα, αρνητικό σημείο της διαδικασίας είναι ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ότι δεν ψήφισαν και οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι! Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση. Η πρόταση της δημοτικής αρχής με 25 υπερψηφίστηκε έναντι 3.! Γιατί άραγε να είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος και, εάν δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο, να απέχει; Απέχει γιατί δεν συμφωνεί ή αξιολογεί ότι το θέμα δεν είναι σημαντικό ή απέχει για άλλο λόγο; Σ κάθε περίπτωση όποιος απέχει από τέτοιες συνεδριάσεις πρέπει να εξηγεί και τους λόγους!

Από εδώ και πέρα η αντιπροσωπεία του δήμου θα επισκεφτεί και θα δώσει την τροπολογία στις κοινοβουλευτικές ομάδες, που θα την επεξεργαστούν και θα αναμένουμε κάποιοι να την καταθέσουν με όποιες διορθώσεις προκύψουν. Και έτσι θα πάμε παρακάτω, ίσως έως το επόμενο επεισόδιο δυσοσμίας! Πάμε γι΄άλλα λοιπόν!



 Παρακάτω "γεύση" από τη συνεδρίαση: η ανακοίνωση του Δήμου για τη συνεδρίαση και το βίντεο με την τοποθέτηση του Παντ. Καμά:

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (24/6/2020) η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την έγκριση πρότασης τροπολογίας για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης μας. Στη συζήτηση συμμετείχαν, κατόπιν πρόσκλησης, οι βουλευτές των κομμάτων της Β΄ Πειραιά κ. Μαρκόπουλος, κ. Κασιμάτη, κ. Ραγκούσης, κ. Αλεξιάδης, κ. Δρίτσας (Α’ Πειραιά), κ. Μανωλάκου, κ Μπακαδήμα, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Αντωνάκου, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε:
1)Να κατατεθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με βάση τα στοιχεία του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου που αποδεικνύουν ότι οι ρυπογόνες βιομηχανίες αποτελούν πηγή δυσοσμίας και επικίνδυνων χημικών ενώσεων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αίτηση για την ανάκληση τώρα της άδειας λειτουργίας της Oil one.

2)Να ζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν σχετική τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο και η οποία θα επιβάλλει τη μετεγκατάσταση της Oil one, της Lafarge και την απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να υιοθετήσει κι αυτό με τη σειρά του την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων της πόλης μας. Ταυτόχρονα, το δημοτικό συμβούλιο θα έρθει σε επικοινωνία με τα προεδρεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, προκειμένου να καταθέσουν τη σχετική τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο.


Η τοποθέτηση του Παντ. Καμά: