Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

"Χωρίς έλεος!" Καμία δέσμευση από το υπουργείο για τη δυσοσμία!

Σε παρωδία εξελίχτηκε η τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με το υπουργείο περιβάλλοντος. Ο υπουργός έστειλε τον γραμματέα του για να ακούσει την αγωνία των κατοίκων της πόλης. Διεκπεραίωση! Σαν να είναι όλα φυσιολογικά εδώ γύρω!

Ουσιαστικά αυτή η συνάντηση ήταν χαμένος χρόνος για όλους. Βέβαια υπήρξε και ένα μικρό κέρδος, μιας και όλοι διαπίστωσαν "ιδίοις όμμασι" που λένε, ότι η πόλη βρίσκεται με την "πλάτη στον τοίχο". Όλα τα θέματα που αφορούν τις βιομηχανίες δίπλα στην πόλη είναι νομικά τακτοποιημένα, με μελέτες και αποφάσεις! Επιπλέον, είναι και η εποχή τέτοια, όπου λογικές υπέρ του περιβάλλοντος περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε μια γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Καλές ήταν και οι δηλώσεις των συμμετεχόντων, στο ίδιο κλίμα πάνω κάτω. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να εκδοθεί ένα κοινό δελτίο τύπου δημοτικής αρχής και των επικεφαλής, για συμβολικούς λόγους. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται από την πόλη προς όλους, γι΄αυτό το θέμα και για ένα δύο ακόμα, είναι ενότητα και κοινές επιδιώξεις. 
Τι να λέμε τώρα, ποιος και τι! Αφού 6 χρόνια τώρα βιώνουμε την ολική υποβάθμιση της  περιοχής. Οι πολιτικές κεφαλαιοποιήσεις ας μείνουν για αργότερα. Αυτό που πρέπει να σκέφτεται, όποιος ασχολείται με τα κοινά στην περιοχή, είναι τι θα πει στα εγγόνια του, όταν παππούλης θα έχει αποτραβηχτεί και θα  του δείχνουν με το δάκτυλο την πόλη!

Σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο συζητείται η γνωμοδότηση υπέρ ή όχι της ΜΠΕ του ΟΛΠ, η οποία θα έχει ως συνέπεια, ίσως να αδειοδοτηθούν στο μέλλον έργα που δεν έχουν εγκριθεί από ΕΣΑΛ, όπως π.χ. η επέκταση/κατασκευή προβλήτας κοντέινερ και της μεταφοράς/κατασκευής νέου car terminal. Έχει κανένας την εντύπωση ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό; Όλα θα γίνουν σωστά με μελέτες και αποφάσεις!  Κρατάμε όμως, ότι κάθε φορά, πίσω από τις αποφάσεις,  υπάρχουν πρόσωπα που δίνουν τις ψήφους τους! Με ένα σκεπτικό κάθε φορά. Πάντα υπάρχει σκεπτικό.
 
Ζούμε σε δύσκολη περιοχή, όμως έχει τις προδιαγραφές να αλλάξει, αρκεί όσοι αποφασίζουν να βάζουν στο τραπέζι, με ευκολία, παρόμοια  κριτήρια, όπως θα έκαναν για άλλες περιοχές! Σε λίγο έρχεται καταιγίδα:  Το εργοστάσιο σκουπιδιών,  η μονάδα κομποστοποίησης,  ο προβλήτας του  ολπ,  ίσως οι ΣΜΑ γειτονικών δήμων,το δεύτερο νεκτροταφείο, (τίποτε άλλο;)!
 Οκ, θα δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη! Τι ωραία! Καλύτερα ας δώσουν κίνητρα να μετακομίσουμε!

Υπάρχει λύση για τη δυσοσμία; Ναι!
α. Γενναία πολιτική απόφαση των πολιτικών κομμάτων (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) που ευθύνονται με τις αποφάσεις τους για τη δημιουργία και συντήρηση του προβλήματος, αλλά και πίεση των άλλων κομμάτων να νομοθετήσουν υπέρ της περιοχής!
β. Σχέδιο για την περιοχή της ανάπλασης, ξεκάθαρο με ευρεία αποδοχή χωρίς αστερίσκους και εμμονές!

Διαφορετικά, θα περάσουν ακόμα 20 χρόνια, οι επόμενοι θα ξεκινήσουν κάποιες μετρήσεις, θα κάνουν και κάποιες μελέτες, οι άλλοι θα μιλήσουν για συνύπαρξη βιομηχανίας και κατοίκων με κάποια φίλτρα νέας τεχνολογίας, ίσως δώσουν και "αντισταθμιστικά οφέλη" και ...θα τσουλήσουν τα πράγματα!