Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Διεθνές κέντρο καινοτομίας στη Δραπετσώνα

Σε μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα φιλοξενεί αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις, όπως γίνεται σε κάποιο βαθμό και σήμερα, μετατρέπονται 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη βουλή.

Στο ίδιο σημείο θα ιδρυθεί διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού.
Στην εποχή μας η καινοτομία είναι στη στρατηγική των πρωτοπόρων επιχειρήσεων. Το διεθνές κέντρο υποθέτουμε θα συμβάλει ή θα δίνει χώρο ώστε να μετατρέπονται ιδέες σε νεοφυείς εταιρείες (start-ups). Βέβαια οι λεπτομέρειες που θα θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν και την αξία της ανακοίνωσης. 

Από εκεί και πέρα κάποια πρώτα ερωτήματα: 
α.Τα στρέμματα της ανάπλασης είναι περίπου 600. Θα υπάρξει συνολική πρόβλεψη για τα υπόλοιπα, έστω σε βάθος χρόνου;
β. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχε ανακοινώσει κάποιο master plan (εδώ) στην πρόταση για την απαλλοτρίωση, το οποίο προέβλεπε κέντρο θαλασσοθεραπείας, παιδιατρικό νοσοκομείο κλπ. Έχει αλλάξει κάτι; Γνώριζε η δημοτική αρχή λεπτομέρειες για το θέμα ή το έμαθε από την τηλεόραση; Θα συνεργαστεί η δημοτική αρχή για το κέντρο καινοτομίας με την κυβέρνηση;

Σε κάθε περίπτωση είναι καλή είδηση γιατί στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων θα συνυπάρξουν αθλητισμός, αναψυχή, πολιτισμός, τεχνολογική πρόοδος και όχι ρυπογόνες βιομηχανίες και το κυριότερο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Αλήθεια με τις ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες τι θα γίνει;

Αναλυτικά τα πέντε εμβληματικά έργα, όπως τα χαρακτήρισε, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη βουλή:
1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.
2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.